14 superfoods die je helpen 100 jaar te worden (volgens Jamie Oliver)

Wilde rijst © iStock

Groot-Brittanniës bekendste fornuismaestro Jamie Oliver reisde de wereld rond op zoek naar de beste voedingsproducten die je helpen om gezond en (heel) lang te leven. Hij vond er 14.

Van Costa Rica langs Griekenland tot Japan: voor zijn nieuwe tv-programma ‘Jamie’s Super Food’ schuimde de Britse celebrity-chef de vier hoeken van de wereld af, op zoek naar plekken waar mensen gezond en heel lang leven. Zijn missie: een leefregel uitdokteren met betrekking tot voedsel en drank die je helpen om 100 jaar te worden.

De lijst met de 14 heroïsche producten omvat enkele ingrediënten die we dagelijks in onze keuken gebruiken zoals eieren, look en vers fruit.

‘Het draait hier niet om gojibessen of groene smoothies, maar slim koken met eenvoudige producten, dat is het belangrijkste. De lijst omvat stuk voor stuk bescheiden ingrediënten waarmee de eenvoudigste schotels bereid kunnen worden, en ook de lekkerste die ik ooit geproefd heb.’

Ook minder vlees eten (maximum twee tot drie keer per week) bevordert volgens Oliver een gezondere en langere levensduur, net als meer water drinken en langer ontbijten. ‘De mensen met het langste en productiefste leven die we tijdens onze rondreis tegenkwamen, zaten ook het langst aan de ontbijttafel.’ Ook niet onbelangrijk is om het grootste aantal calorieën al in de eerste helft van de dag te verbruiken. (DB)

Dit zijn de 14 super foods, dixit Jamie Oliver

Eieren

Geitenmelk (fetakaas)

Vis

Zoete aardappelen

Wilde groenten en kruiden

Tofu

Zwarte bonen

Walnoten

Vers fruit

Zeewier

Wilde rijst

Look

Garnalen

Chilipepers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content