13 voedingswaren die een goede nachtrust verstoren

3497077

Moeite om in slaap te komen? De kans is groot dat het te maken heeft met iets dat je net gegeten hebt. Deze 13 voedingswaren laat je ’s avonds het beste staan omdat ze een goede nachtrust verhinderen.

Moeite om in slaap te komen? De kans is groot dat het te maken heeft met iets dat je net gegeten hebt. Deze 13 voedingswaren laat je ’s avonds het beste staan omdat ze een goede nachtrust verhinderen.

Lig je avond na avond te draaien in je bed en kan je de slaap maar niet vatten of heb je ’s morgens het gevoel helemaal niet uitgerust te zijn? Dan zou dat best eens te maken kunnen hebben met iets dat je kort van tevoren gegeten of gedronken hebt. Healthy Diet Base noemt dertien voedingswaren die je ’s avonds het beste niet kan nuttigen omdat ze om verschillende redenen een goede nachtrust in de weg staan.

1. Chocolade

Net als koffie bevat chocolade cafeïne, een stimulerende stof die je energie geeft, vermoeidheid vermindert en ervoor zorgt dat je alert bent. Precies de dingen die je niet nodig hebt wanneer je wil gaan slapen. Als regel geldt dat hoe donkerder de chocolade hoe meer cafeïne erin zit. Cafeïne is niet de enige stof in chocolade die je wakker houdt: theobromine zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen en ook dat is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

2. Gekruid voedsel

Tijdens de slaap vertraagt de voedselvertering en omdat ons lichaam meer moeite heeft met vertering van gekruid voedsel kan het niet tot rust komen en wordt het moeilijker om de slaap te vatten. Bovendien verhoogt scherp eten de lichaamstemperatuur. In plaats van in slaap te vallen is ons lichaam daarom druk in de weer om de normale temperatuur terug te krijgen. Soms wordt zelfs beweerd dat gekruid eten nachtmerries zou veroorzaken, maar dat is nog niet bewezen. Twee tot drie uur voor het slapen gaan eet je het beste geen scherpe dingen meer.

3. Koffie

Dat koffie de slaap niet bevordert is ondertussen wel bekend. Dat geldt overigens voor koffie in alle vormen: cappuccino, espresso, latte, warm, koud en zelfs voor cafeïnevrije koffie. Anders dan de naam doet vermoeden bevat ook cafeïnevrije koffie cafeïne, weliswaar veel minder dan normale koffie, maar genoeg om de slaap te verhinderen van mensen die er gevoelig voor zijn. Wanneer je je laatste kop koffie kan drinken hangt van af hoeveel je drinkt en hoe snel je lichaam de cafeïne metaboliseert.

4. Alcoholische dranken

Een glas wijn of bier zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt en daardoor denken veel mensen dat alcohol voor het slapen gaan goed is, maar dat klopt niet. Alcohol zorgt ervoor dat de REM slaap korter duurt en dat is precies de tijd dat je lichaam zich volledig herstelt en zich klaarmaakt voor de volgende dag. Wanneer die REM slaap verstoord wordt heeft dat vervelende gevolgen: dufheid, chagrijnig zijn, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Om dit alles te voorkomen drink je het beste geen alcohol meer tot vier of zes uur voordat je naar bed gaat.

5. Vet voedsel

Vet voedsel zorgt er niet voor dat we minder slapen, maar wel dat de kwaliteit van de slaap achteruitgaat. Uit een onderzoek van de University of Minnesota waarbij een aantal ratten normaal voedsel kreeg en een ander aantal vet voedsel bleek dat de ratten die het vette eten kregen weliswaar langer sliepen, maar die slaap werd vaker onderbroken waardoor ze overdag moeite hadden om wakker te blijven.

6. Rood vlees

In rood vlees zitten veel proteïnen en ons lichaam heeft moeite om deze stof af te breken. Wanneer je grote hoeveelheden proteïne binnen krijgt voor het slapen gaan moet je lichaam hard werken en kan het niet volledig tot rust komen wat er weer voor zorgt dat de REM slap verstoord raakt. Rood vlees bevat bovendien veel vet, een andere reden waarom je er ’s avonds beter niet te veel van eet.

7. Ontbijtgranen

Zoals de naam al zegt zijn deze granen vooral bedoeld om in de ochtend te eten, maar sommige mensen nuttigen ze voor het slapen gaan. Het is ook niet vreemd dat ze denken dat ontbijtgranen ’s avonds goed zijn want melk staat bekend als een goed middel om de slaap te bevorderen en ontbijtgranen bevatten veel koolhydraten en die worden gemakkelijk verteerd door het lichaam. Helaas doet de grote hoeveelheid suiker in de meeste ontbijtgranen al die positieve eigenschappen te niet. Suiker zorgt ervoor dat de suikerspiegel in je bloed omhoog gaat en deze ‘sugar rush’ zorgt ervoor dat je wakker blijft. Wanneer je ontbijtgranen wil nuttigen voor het slapen gaan, opteer dan voor een soort met weinig suiker.

13 voedingswaren die een goede nachtrust verstoren
© iStockphoto

8. Sommige groente- en fruitsoorten

Bloemkool en broccoli bevatten veel tryptofaan, een zuur dat ook aanwezig is in proteïne en op dezelfde manier de slaap beïnvloedt omdat het moeilijk verteerbaar is. Er zitten ook nog andere stoffen in die moeilijk verteerd worden door het lichaam. Ditzelfde geldt voor kolen, selderij, bonen, witte paddenstoelen, bladgroenten en zemelen. Ook tomaten laat je het beste achterwege omdat het zuur zorgt voor indigestie en maagzuur. Maar er zijn ook groenten en fruit die juist wel goed zijn voor het slapen gaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor bananen, kersen en sla.

9. Zoetigheden

Een stuk chocolade, cake of ijs zorgt misschien wel voor een goed humeur, maar niet voor rust. De grote hoeveelheden suiker zijn slecht voor de nachtrust. Dat geldt overigens niet alleen wanneer je ’s avonds suiker eet, maar ook wanneer je verspreid door de dag te veel van deze zoete stof binnenkrijgt.

10. Junk food

Er bestaan allerlei soorten junk foods: chips, snoep en fast food, maar ze hebben met elkaar gemeen dat ze veel suiker en/of vet bevatten. Wanneer je toegeeft aan de neiging om veel junk food te eten voor je naar bed gaat beland je bovendien in een vicieuze cirkel: door junk food slaap je slechter en door een slechte nachtrust neemt het verlangen naar junk food toe waardoor het steeds moeilijker wordt eraan te weerstaan.

11. Water

Hoe kan zoiets gezonds en noodzakelijks nu slecht zijn voor de nachtrust? De verklaring is heel simpel: als je er ’s avonds veel van drinkt moet je er ’s nachts van naar het toilet. De voedselvertering verloopt ’s nachts weliswaar een stuk trager dan overdag, maar helemaal stil is het ook niet in ons lichaam. Een vervelende bijkomstigheid voor heel wat mensen is dat ze na een wandelingetje naar het toilet de slaap niet goed meer kunnen vatten.

12. Priklimonade

Dit soort limonades is om een heleboel redenen slecht: de enorme hoeveelheid suiker, het zuur, de cafeïne en ze worden gezien als ‘junk food’. Zeker wanneer je priklimonade combineert met een zware, vette maaltijd verklein je de kans op een nacht fijn slapen.

13. Medicatie

Zowel medicijnen op voorschrift als medicijnen die je zelf bij de apotheek kan kopen kunnen een goede nachtrust verhinderen. Je kan dat het beste met de huisarts of apotheker bespreken en vragen of er geen middelen zijn die geen invloed op de slaap hebben en of je ze in de ochtend of middag in plaats van ’s avonds mag innemen. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content