13 kookboeken om naar uit te kijken
Liefhebbers van het lekkere eten mogen op hun twee oren slapen, want ook in voorjaar 2016 zullen er weer tal van boeken uitkomen die je het water in de mond bezorgen. Wij maakten een selectie van de exemplaren die we zeker niet willen missen. (Oh, wat was dat hartverscheurend.)
Weet je nog hoe je als kind elk jaar in midden november uren vulde met het doorbladeren van alle speelgoedfolders, het uitknippen van wat je wou en al die dingen op je brief aan de Sint te plakken? Voor onze volwassen versie is het nu midden november, want de folders met in 2016 te verschijnen kookboeken zijn toegekomen. Dit is onze brief aan iedereen die vrijgevig is ingesteld.
VERSCHIJNEN IN FEBRUARI p>
Keuken van het jaar
De populariteit van de Koreaanse keuken is jaar na jaar groeiende, maar wij moeten toegeven dat onze kennis erover nog flink bijgeschaafd kan worden. Onze Koreaanse keuken belooft enkele culinaire geheimen te ontsluieren, dus onze nieuwsgierigheid is alvast geprikkeld.
Onze Koreaanse keuken, Jordan Bourke & Rejina Pyo (Karakter, 24,99 euro)
Ten allen tijde: kokos
Het ziet er bijzonder simplistisch uit, maar schijn bedriegt bij Kokos. Het boekje stelt één ingrediënt (kokosnoot, duh) centraal en bekijkt het in al zijn facetten. Je vindt in het boekje niet alleen smakelijke en gezonde recepten voor ontbijt, lunch, diner en desserts, maar ook een bevattelijke uitleg over derivaten zoals kokosbloesemsuiker, kokosolie en kokoswater.
Kokos, Meredith Baird (Becht, 11 euro)
Bezorgt ons kriebels
Volgens de VN is het eten van insecten dé oplossing tegen wereldhonger. Dat kan allemaal wel goed zijn, maar wij willen toch ook graag lékker eten. Onze voorzichtige hapjes van een insectenburger in 2015 waren veelbelovend, maar alles kan altijd beter. En daarom zijn wij erg benieuwd naar Het insectenkookboek.
Het insectenkookboek, Folke Dammann (Karakter, 19,99 euro)
VERSCHIJNEN IN MAART p>
Chauvinisme troef
Onze goeie ouwe Belgische keuken is nog steeds enorm geliefd, dat bleek nog maar eens uit hoe vaak jullie dit artikel hebben gedeeld. Logisch ook: het is de keuken waarmee onze (groot)moeders ons hebben leren eten. Bourgondiërs als we zijn, kijken wij dan ook erg uit naar De smaak van België, dat bovendien prachtige foto’s bevat.
De smaak van België, Ruth Van Waerebeeck (Karakter, 29,95 euro)
Echt eten
Jarenlang werd ons verteld dat vet slecht voor ons is. De Real Meal Revolutie doorprikt deze mythe en maakt komaf met de werkelijke veroorzakers van overgewicht: koolhydraten en suikers. Deze internationale bestseller is het resultaat van jarenlang wetenschappelijk onderzoek en de theorie wordt meteen omgezet in praktijk aan de hand van enkele heerlijke recepten.
De real meal revolutie, Tim Noakes, Jonno Proudfoot (Atlas Contact, 24,99 euro)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vegetarisch
Alice Hart zorgt voor met Het nieuwe vegalicious voor een opvolger voor haar enorm succesvolle Vegalicious. Meer dan 200 (!) recepten bewijzen dat je niet altijd vlees of vis nodig hebt om een maaltijd heerlijk, gezond en voedzaam te maken. Even geschikt voor fulltime vegetariërs als voor wie gewoon wat minder vlees wil beginnen eten.
Het nieuwe vegalicious, Alice Hart (VBK Media, 24,99 euro)
Vakkennis in boekvorm
In Vrijmoed vertrekt Michaël Vrijmoed, chef-eigenaar van restaurant Vrijmoed telkens van een uniek en vaak seizoensgebonden product, dat soms minder bekend, gebruikelijk of toegankelijk is. Met zijn grote vakkennis, gedrevenheid en technische bagage tilt hij dit product op tot telkens drie verschillende gerechten van topniveau. Het resultaat is geen spektakelkeuken, maar 36 verrassende gerechten, die onmiskenbaar het stempel van Vrijmoed dragen.
Vrijmoed, Michaël Vrijmoed & Willem Asaert (Uitgeverij Lannoo, 34,99 euro)
Cut the crap, eet gezond
Healthy is funky laat zien dat gezond koken écht niet moeilijk of tijdrovend hoeft te zijn. Daarbij gebruikt schrijfster Mich Baron een absolute no-nonsenseaanpak. Een goede aanrader voor wie een gezonde reflex wil kweken, zonder zich daarbij te willen verliezen in calorieën tellen en meer van dergelijke – we gebruiken Healthy-is-funky-taal: – bullshit.
Healthy is funky, Mich Baron (Manteau, 24,99 euro)
VERSCHIJNEN IN APRIL p>
Ingemaakt
Inmaken blijft ook in 2016 populair, dat bewijst Jam & zuur. Zelf confituur, chutney of pickles maken is voor elke (amateur)kok een heerlijke manier om van overschotten af te geraken. Genieten van je werk doe je maanden later nog. Wij zijn alvast heel benieuwd.
Jam & zuur, Philippine van der Goes (Uitgeverij Carrera, 25 euro)
Sterren bij jou thuis
Gert De Mangeleer, die in 2005 samen met Joachim Boudens het sterrenrestaurant Hertog Jan overnam, kookt niet altijd alsof hij achter zijn fornuis in Zedelgem staat. In Unplugged deelt de chef zijn favoriete recepten voor thuis. De recepten die goed genoeg zijn voor (de vrienden en familie van) een sterrenchef willen wij niet ontbreken in onze boekenkast.
Unplugged, Gert De Mangeleer (Luster, 29,95 euro)
Ultieme handboek voor patisserie
In Patisserie. Geuren, kleuren, smaken en texturen deelt Hidde de Brabander, de beste patissier van Nederland, al zijn vakkennis. Alle twintig basisbereidingen zijn ondersteund door stap-voor-stapfotografie en instructiefilmpjes en worden gebruikt in een signatuurgerecht.
Patisserie, Hidde de Brabander (VBK Media, 29,99 euro)
VERSCHIJNT IN MEI p>
Wijn voor de nieuwe generatie
Wine Folly wordt nu al aangeprezen als het enige boek over wijn dat je nodig hebt. Het boek van de makers van de awardwinnende website winefolly.com staat vol overzichtelijke smaakschema’s en praktische tips. Doorgaans vinden wij uitspraken als de eerste zin hier gedurfd tot misleidend, maar voor Wine Folly zou het dus wel eens kunnen kloppen.
Wine Folly, Madeline Puckette & Justin Hammack (Karakter, 22,99 euro).
Meer drank
In mei vullen de terrasjes zich weer en die drang naar lekkere drankjes merk je ook op in het culinaire boekenbestand: na dé ultieme wijngids, komt ook Rum, de complete gids uit. Op dezelfde toegankelijke manier als eerder al rum, vermouth en tequila werden aangepakt in deze reeks, kom je in dit boekje alles te weten over rum.
Rum, de complete gids, Isabel Boons & Tom Neijens (Uitgeverij Lannoo, 24,99 euro)
(EK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier