12 eetadressen voor veganisten

© /

Van ontbijt-, brunch- en lunchadressen tot bakkerijen, restaurants en een frituur. Aan goede adressen met een veganistisch aanbod geen gebrek in Vlaanderen en Brussel. Een selectie.

Als er ‘vegan kerstmarkten’ opduiken en ‘no crab smoskes’, dan is het officieel : het veganisme breekt door bij het grote publiek.

Een veganist mijdt vlees, vis, gevogelte, schaaldieren, eieren, honing, kaas, maar ook leer, bont, wol, dons: alles wat van dierlijke oorsprong is. In de plaats halen ze hun natuurlijke voedingsbronnen uit groenten en fruit, zeewieren, soja en peulvruchten. Ze eten yoghurt op basis van planten, fauxmages (kaas zonder kaas) of sojagehakt.

De filosofie van de veganisten vindt steeds meer weerklank. Het aantal veganistische kookboeken is niet meer bij te houden, er verschijnen steeds meer gespecialiseerde winkels en restaurants. Een selectie.

CAROTTERIE 2000 — ANTWERPEN

12 eetadressen voor veganisten
© gf

Veganistisch ontbijt- en lunchadres, voornamelijk afhaal. Uitgebaat door Peggy Acke, die met veganisme in contact kwam nadat ze geconfronteerd werd met voedselintoleranties. Het merendeel van de verse ingrediënten wordt geleverd door de Fermetisten, de organisatie die groenten en fruit rechtstreeks van Belgische boer naar klant brengt, één dag na de oogst.

Sint-Jorispoort 12, 2000 Antwerpen, Website

BITES & WINES — ANTWERPEN

Restaurant waar de veganistische filosofie tot op de wijnkaart wordt doorgetrokken. Wijn is enkel gemaakt van druivensap, zou je denken. “Maar tijdens het productieproces worden dierlijke producten gebruikt, zoals eiwitten of gelatine, om de wijn te klaren”, legt Katherine Nash, uitbaatster van Bites & Wines, uit. Veganistische wijnen worden niet gefilterd, of met een plantaardig alternatief.

Oude Beurs 60, 2000 Antwerpen, Website

VÉGASME — BRUSSEL

12 eetadressen voor veganisten
© gf

Winkel met uitsluitend veganistisch assortiment. In de rekken liggen voedingswaren maar ook cosmetica tot zelfs schoenen. Fauxmages van Vegusto (kazen) of schoenen in imitatieleer van Wills London. Van dinsdag tot vrijdag zijn er verse kant- en klare gerechten.

Waterloosesteenweg 367, 1050 Brussel, Website

MOONFOOD — BRUSSEL

12 eetadressen voor veganisten
© gf

Gezonde restauration rapide. De maaltijden zijn hier niet enkel honderd procent veganistisch, maar ook vrij van gluten, geraffineerde suikers en genetisch gemodificeerde organismen. En alle ingrediënten worden raw bereid, niet gegaard boven 46 graden om hun natuurlijke voedingswaarden te behouden. Initiatiefnemer is de jonge ondernemer Thierry Aerts, die voor zijn menu inspiratie zocht bij Annie Padden Jubb, de lifecoach van sterren als Leonardo DiCaprio.

Koloniënstraat 58, 1000 Brussel, Website

FLOCK — BRUSSEL

12 eetadressen voor veganisten
© gf

Start-up gespecialiseerd in veganistische desserts. Julie Scheurweghs en Pascal Van Berlamont maken van hun taarten en cakes kunstwerkjes haast te mooi om op te eten. Denk appelflap en frangipanekoek maar ook lavendel-limoentaart. Ook in het assortiment: de babycake, een dessert voor twee personen. “Boter, melk en eieren vervangen wij door tarwebloem, plantaardige olie en sojamelk”, vertelt Van Berlamont, die de bestellingen niet kan bijhouden.

Flock is een bakkerij zonder toog. Je geeft je bestelling via mail of telefonisch door en je kunt ze in Brussel gaan oppikken, of aan huis laten leveren. Ze leveren ook aan enkele gezonde adressen zoals de Greenwayketen.

Website

MARKIES DE SALADE — LATEM

12 eetadressen voor veganisten
© gf

Sven Goedertier van Markies de Salade, een eethuisje langs een steenweg in Deurle, combineert veganistische met tarwe-, gluten- en sojavrije gerechten. Op zijn menukaart staan niet enkel salades maar ook warme gerechten zoals chili sin carne. Markies de Salade is een plantaardige pop-up, het gebouw staat te koop en Goedertier baat zijn restaurant uit tot het pand verkocht is. Daarna verhuist hij waarschijnlijk richting Sint-Denijs-Westrem.

Xavier de Cocklaan 69, 9831 Deurle, Website

LOVING HUT EXPRESS

Veganistische food truck. Te spotten op festivals, maar levert evengoed aan huis. Door de week staat de truck op verschillende plaatsen in grote steden, zoals de Draakplaats in Antwerpen, de Keizerinlaan in Brussel, of bedrijventerrein De Punt in Gentbrugge. Op de kaart staan veganistische burgers en spaghetti. Chauffeur en kok is Tino Don Porto Carero, die ook kooklessen geeft. Loving Hut is een internationale veganistische franchise, met wereldwijd tientallen restaurants die de naam dragen (in Leuven zijn er bijvoorbeeld twee gelijknamige restaurants).

Website, levering aan huis via Royaldelivery.be

VEGAVERSO — LEUVEN

Ontbijt-, brunch- en lunchadres met uitgebreide broodjes- en zelfs aparte hotdogkaart. Alles veganistisch. Staat bekend om het assortiment zoetigheden. Cupcakes, croissants, speculaastaart, bosvruchtencrumble, boekweitpopcorn of suikervrije cake. Tilly en haar mama Gilberte bakken erop los en trekken een hoop klanten die enkel voor het dessert komen.

Tiensestraat 20, 3000 Leuven. Website

FOODSTORMS — GENT

12 eetadressen voor veganisten
© gf

De pop-up Foodstorms dook voor het eerst op in 2014 in Gent onder het motto plant-based fine dining. Het concept : één avond, enkele tijdelijke tafels voor een handvol gasten, en een stoet van topgastronomische gerechten. Initiatiefnemer Kevin Storms was jarenlang de kok van het Gentse veggierestaurant Avalon. Dit voorjaar opent hij Foodstorms op een vaste locatie in het centrum van Gent, hou de website in de gaten.

“De pop-up heeft me doen beseffen hoeveel vraag er is naar een verfijnde plantaardige keuken”, zegt Storms. Terwijl zijn pop-up met prijzen vanaf 60 euro in een duurdere klasse zat, zal zijn restaurant toegankelijker zijn. Reken op 35 euro voor enkele small plates inclusief drank.

Website

ELEMENTS — GENT

Pieter-Jan Lint en Wouter Vandegehuchte experimenteerden vorige maand met een plant-based pop-uprestaurant dat amper drie dagen open was en kunstige borden serveerde. Dit jaar komt het terug, ook in Gent. Exacte data en locatie verschijnen op hun website.

Website

MADAM BAKSTER — GENT

Online bakkerij en receptenplatform met als slogan The Guiltfree Bakery. Madam Bakster moest als vijftienjarige 25 kilo afvallen en heeft een gezonde obsessie met voeding. Ze vermijdt niet alleen boter, melk en eieren maar ook geraffineerde suiker. Haar taarten, muffins en cakes zijn enkel online te bestellen (aan huis geleverd), maar ze levert ook aan een aantal Gentse horecazaken zoals Lokaal (Brabantdam 100) en Peaberry (Limburgstraat 24).

Website

DE FRIETKETEL — GENT

Last but not least : de uitsmijter van deze lijst is een frituur. Een van de bekendste frietadressen van Gent : de legendarische Frietketel in de Papegaaistraat. Niet alleen de frietjes zijn er veganistisch (niet gebakken in dierlijke vetten), op het suggestiebord prijken verscheidene vegetarische en veganistische opties (een twintigtal in totaal). Hamburgers, stoofvlees, tartaarsaus,… De vegan opties staan heel duidelijk met een asterisk aangeduid. Veertig procent van het cliënteel van De Frietketel bestaat uit vegetariërs, net zoals de uitbaters zelf.

Papegaaistraat 89, 9000 Gent

Veerle Helsen

Lees ook ‘Geen beesten aan tafel’ in de Special Gezondheid van Knack Weekend. Nu in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content