11 uitstekende mosselrestaurants

09/07/15 om 13:58 - Bijgewerkt om 14:56

Bron: Knack Weekend

België bulkt van de restaurants waar je aan tafel kan schuiven voor een heerlijk bord dampende mosselen. We pikten er elf populaire adressen uit.

11 uitstekende mosselrestaurants

© iStock

LA BONNE HUMEUR

Het folkloristische restaurant, een van de beste mosseladresjes van Brussel, is ruim een halve eeuw oud en serveert vanaf de opening royale porties nostalgie. Decor en gerechten geven de bezoekers heimwee naar vroeger. Naast culinaire evergreens zoals paardensteak, zuurkool en paling in het groen, zijn mosselen de specialiteit van het huis. Je treft ze in gietijzeren kommen, in verschillende porties en in verschillende bereidingswijzen. Als herinnering neem je een klein beetje frituurlucht in je kleren mee naar huis.
Leuvensesteenweg 244, 1000 Brussel, 02/230.71.69.

DE ZEESTER

Mosselen op de plage van 'Sint-Anneke' behoort tot het Antwerps culinair erfgoed maar bekoort ook veel liefhebbers van buiten de stad. Het restaurant, een van de oudste op Linkeroever, heeft verschillende visschotels en ribbekes op het menu, maar geniet al jaren een stevige mosselreputatie. De kaart vermeldt vijf bereidingen, met façon Zeester als bijzonderheid.

Wandeldijk 28, 2050 Antwerpen-Linkeroever, 03/219.02.06.

FRITURE RENE

Ondanks de naam doet vermoeden, is deze zaak - in 1932 opgestart door ene René - weldegelijk een brasserie. Eten doe je zoals in de tijd van toen: aan tafels gedecoreerd met roodgeblokte tafelkleedjes toile cirée. De huidige chef en eigenaar laat je proeven van de authentieke Brusselse keuken, dus zijn 'moules parquées' er een absolute aanrader. Mosselen komen op de klassieke wijze op het bord: eenvoudig, maar eerlijk en boordevol smaak. Ook niet te versmaden: de wijnkaart.
Verzetsplein 14, 1070 Brussel, 02/523.28.76

CHEZ LEON

Het bekendste Brusselse restaurant in de bekendste Brusselse steeg: de rue des Bouchers. Het uit 1893 daterende moederrestaurant Chez Léon werd losgemaakt van de gelijknamige keten en vaart, onder leiding van Rudy Vanlancker, een eigen koers. Mosselen eet je er het hele jaar door, telkens met lekker krokante frieten. Kindermenu's zijn gratis, zondagavond is het mosselen à volonté. Ondanks de 1.000 couverts per dag, goed voor ruim 1 ton mosselen en kilo's frieten, loopt alles er gesmeerd.
Beenhouwersstraat 18, 1000 Brussel, 02/511 14 15.

HET NIEUWE PALINGHUIS

Het elegante restaurant bestaat meer dan 30 jaar en serveert al het lekkers dat in de Noordzee te vinden is: tarbot, rog, paling in't groen, oesters, huisgemaakte garnaalkroketten en mosselen. Wat dat laatste betreft: gedrenkt in room-lookssaus is de specialiteit van het huis. Je kunt er ook terecht voor andere schotels met vis, schaal- en schelpdieren. Eigenaar Erik Haentjens behoort tot het uitstervende ras van echte maritieme chefs die vis en zeevruchten nog zelf helemaal bewerken. Zeeuwse mosselen ondergaan bij elke levering een kritische behandeling en worden telkens met liefde voor het product klaargemaakt.
Sint-Jansvliet 14, 2000 Antwerpen, 03/231.74.45.

DE OESTERPUT

Piet Devriendt opende bijna twintig jaar terug in een loods van een groothandel in schaal- en schelpdieren een eenvoudig restaurant. In de Oesterput schuiven de gasten bij elkaar aan en zitten aan lange tafels om te genieten van superverse schaal- en schelpdieren. Naast de populaire plateau royal behoren ook de mosselgerechten tot de absolute toppers van het eethuis, wat het een van de beste mosseladressen aan de Belgische kust maakt. Straks koken Devriendt en zijn team voor het eerst ook op Tomorrowland. Op het menu: mosselen natuur, met witte wijn en een speciale Tomorrowlandsaus met room en oosterse invloeden.
Wenduinse Steenweg 16, 8370 Blankenberge, 050/41.10.35

MARITIME
Natuur, met wijn, Provençaals, op de wijze van de chef... ook hier komen mosselliefhebbers van ver om de verschillende bereidingen in dit monument in de Scheldestad te degusteren. Ze worden royaal geserveerd in een familiale sfeer. Een must!
Suikerrui 4, 2000 Antwerpen, +32 (0) 3 233 07 58

'T KRIEKSKE

Het legendarische cafe-restaurant in de groene heuvels aan de rand van het Hallerbos dateert uit 1936 en kreeg er intussen een forse eetzaal en een riant terras bij. Het adres wordt geprezen omwille van zijn eerlijke, onvervalste keuken. Niet alleen gerechten op basis van Zeeuwse mosselen zijn er razend populair, ook wildbereidingen zijn in het seizoen specialiteit, en de paling in 't groen is van uitstekende kwaliteit. Reserveren is geen overbodige luxe.
Kapittel 10, 1500 Halle, +32 02 380 14 21

VITAL

Vital groeide uit tot hét mosselrestaurant van Leuven - net tegenover het station - waar Edwin en Patrick Deschoenmaekers mosselen aan hoog debiet en in de meest uiteenlopende bereidingen verkochten. Tot in 2008 een felle brand roet in 't eten gooide. Vijf jaar geleden heropenden ze, samen met de vierde generatie, een nieuwe zaak onder dezelfde naam, net buiten de studentenstad. De kaart bleef onveranderd. Mosselen worden er op een twintigtal manieren klaargemaakt: met whisky, mosterdroom, curry, Roquefort, op z'n Italiaans met gedroogde tomaten en pesto... Keuze genoeg.

Leuvensesteenweg 525b, 3200 Gelrode, 016/22 47 14 .

DE KOMBUIS

De authentieke frituur Kombuis is voor Oostendenaars en ingewijden een echt cultrestaurant. Het was een van de eerste adressen in Oostende dat Zeeuwse mosselen leverde. 'Iedereen wilde ze proeven, en het was meteen een succesverhaal', aldus uitbater Mike. Op tafel ligt wit papier te wachten op de grote, diepe borden met 1,3 kg mosselen per persoon. Van onberispelijke kwaliteit en democratisch geprijsd! Ze worden op dertien verschillende manieren bereid. Specialiteit van het huis zijn 'mosselen Kombuis', bereid met een apart sausje op basis van ajiun, tomaat, champignons en geflambeerd met calvados, room en harissa.
Van Iseghemlaan 24, 8400 Oostende, 059/80.16.49

FRITUUR STAS-DE JONG

Een kanjer van een mosselrestaurant. Grootmoeder Stas begon in 1932 met een frituur in de Muntstraat. Ook meer dan tachtig jaar later is H. Stas-Dejong een keurige zaak waar iedere Belg trots mag op zijn. Hier worden enkel Zeeuwse mosselen geserveerd van de allerbeste kwaliteit, het zogenaamde Goudmerk. De korte, extreme kooktemperatuur op een speciaal voor het restaurant vervaardigd fornuis en de juiste manier van omscheppen garanderen een mosselfeest in het bord. Reserveren is niet mogelijk. In het weekend is het aanschuiven, maar je zal het je niet beklagen.
Grote Markt 29, 3700 Tongeren, 012/23.24.98

Onze partners