11 restaurants met een uitstekend terras

Au Bain Marie huist in een villa getekend door Henry van de Velde © Wouter Van Vaerenbergh

Het is mooi weer, dus eten we het liefst buiten. Elf lekkere restaurants met bijzondere terrassen om in de openlucht te genieten van een verzorgde maaltijd en de omgeving.

Monument aan de Leie: Au Bain Marie (Astene/Deinze)

11 restaurants met een uitstekend terras
Ā© Wouter Van Vaerenbergh

Het is de beroemde Belgische architect Henry van de Velde die in de jaren dertig deze villa tekende. Je bevindt je in Au Bain Marie dus eigenlijk in een architectuurmonument. Eigenaar en chef-kok Marc Nevejans leerde koken en organiseren in Auberge du PĆŖcheur. Hij brengt toegankelijke gerechten, zowel qua smaak als qua prijs. Als Vlaamse kok verloochent hij zijn oorsprong niet, hij respecteert de culinaire tradities.

Hier dus geen moleculair gegoochel, maar wel lekker en herkenbaar eten. Kroketten van kreeft, garnaal en zwezerik worden dagelijks vers in huis bereid. Geen wonder dat Au Bain Marie een grote toeloop kent en dat het raadzaam is te reserveren. Het terras biedt een weids uitzicht over de Leie. Er is een nieuwe aanlegsteiger met buitensalon voor apero en digestief.

Au Bain Marie: Emile Clauslaan 141, 9800 Astene/Deinze, 09 222 48 65.

Geprivilegieerde plek: La Vigne (Sint-Pieters-Woluwe)

Kijkt uit op Mellaertsvijvers
Kijkt uit op MellaertsvijversĀ© Wouter Van Vaerenbergh

De locatie boven op de heuvel, met uitzicht over de Mellaertsvijvers en omgeven door de kruinen van de bomen en door een wijngaard met 650 stokken, is geprivilegieerd. Bovendien is de plek aan de kruising van de Vorstlaan en de Tervurenlaan van alle kanten snel en gemakkelijk te bereiken. Een consortium van ondernemers, onder leiding van Christian Baguet, groothandelaar in diepvriesproducten en snacks, besloot via de bvba Le Vignoble des Etangs de zaak nieuw leven in te blazen. Alles werd opgeknapt.

Het is goed zitten op het terras van La Vigne, met het moderne buitenmeubilair. De ondergaande zon en de voorbijvliegende eenden bieden een bijzonder spektakel. De keuken is het domein van chef SĆ©bastien Cochaux. Hij werd opgeleid in brasseries (Belga Queen, L’HuitriĆØre, La Villa d’Este en les Brasseries Georges). Hij houdt het blazoen hoog door aandacht te besteden aan de presentatie van zijn persoonlijke gerechten. Wil men na het diner nog wat onderuitzakken bij een glaasje en gepaste muziek, dan is er de Bar de La Vigne op de bovenliggende verdieping.

Restaurant, bar lounge La Vigne: Tervurenlaan 368, 1150 Sint-Pieters-Woluwe, 02 318 46 72. Open van 11 tot 1 uur (tot 3 uur in het weekend).

Strandhut met traditie: Chalet Westhinder

Op het strand tussen Wenduine en De Haan
Op het strand tussen Wenduine en De HaanĀ© Wouter Van Vaerenbergh

De houten vissershut staat op een van de mooiste plekjes van de kust. Chalet Westhinder, vooral bekend als De Cabane, is te bereiken via het verharde wandelpad. Vanaf deze plek aan de rand van de duinen lijkt het strand eindeloos. Nadine Dewulf baat deze bijzondere horecazaak al dertig jaar uit. Met mooi weer kan men hier onbeperkt genieten van de zee, de zon, de strandvogels, een ijsje en pannenkoeken. Als de honger begint te knagen zijn er garnaalkroketten. Donderdag is gereserveerd voor de liefhebbers van sprot op de barbecue.

De Cabane/Chalet Westhinder: Koninklijke Baan tussen de Haan en Wenduine, afslaan aan verlichtingspaal 10a44.

Zalig Zeeuws: Restaurant Jan (Goes, Nederland)

11 restaurants met een uitstekend terras
Ā© Wouter Van Vaerenbergh

Jan Rijk is 57 jaar oud en had vroeger bakkerijen. Alles ging goed tot de dokter vaststelde dat de bakker allergisch was voor bloem. Jan zijn vrouw Francis hebben de bakkerijen verkocht en zijn gaan reizen, maar daar werd Jan depressief van. Als hobbykok ging zijn belangstelling naar de keuken. Na wat wikken en niet te veel wegen besloten de twee zes jaar geleden om met een restaurant te beginnen.

Restaurant Jan ligt op een prachtige plek aan de Bierkade van Goes. Vanuit de eetzaal kijkt men uit over de jachthaven en bij mooi weer kan men eten op het terras aan het water. Jan kookt recht door zee: op de borden primeren de natuurlijke smaken van verse producten. Zilte Zeeuwse Zaligheden zijn de huisspecialiteit, zoals schaal- en schelpdieren, vis, lam, zeeaster en zeekraal. De prijzen zijn eerlijk. Haast negen op de tien klanten komen uit Belgiƫ, want Goes ligt op een goed halfuur rijden van Antwerpen.

Restaurant Jan: Bierkade 3a, 4461 AV Goes, Nederland, + 31 113 21 99 74. In de zomer dagelijks geopend vanaf 11 uur. Tweegangenlunch 25 euro, dagmenu van drie gangen 37,50 euro. Drie open champagnes en een twintigtal open wijnen.

Paviljoen boven de Maas: La Plage d’AimĆ©e (Jambes)

Restaurant La Plage d’AmĆ©e is te vinden aan het strandje aan de Maas, waar de inwoners van Namen begin vorige eeuw kwamen zwemmen. Op deze riante plek stond lang een taverne, die werd overgenomen door de ondernemende kok BenoĆ®t Gersdorff. Hij verbouwde de zaak tot een modern paviljoenrestaurant met designinrichting.

BenoĆ®t Gersdorff is niet de eerste de beste. Hij maakte naam met L’Essentiel in Temploux. In La Plage d’AmĆ©e herhaalt hij de succesformule uit L’Essentiel: moderne gastronomie tegen bodemprijzen. De eetzaal is opgebouwd uit hout, aluminium en glas. Vanuit de met rood leder beklede stoelen heeft men een riant uitzicht over Namen en de citadel. ’s Zomers is het terras boven de Maas een uitverkoren plek om buiten te eten.

Restaurant La Plage d’AmĆ©e: Rue des Peupliers 2, 5100 Jambes, 081 30 93 39. Maandag en dinsdag gesloten

Een fort met zonneterras: Fort Napoleon (Oostende)

Gastronomisch dineren in een exclusief kader
Gastronomisch dineren in een exclusief kaderĀ© Wouter Van Vaerenbergh

Napoleon vreesde een aanval vanuit Engeland op de haven van Oostende en liet daarom een imposant fort in de duinen optrekken. Sinds 1995 beheert Erfgoed Vlaanderen het Fort Napoleon. Erfgoed Vlaanderen zorgde voor de restauratie en maakte er een open monument van. Het interieurdesign is van Fabiaan Van Severen.

Naast een kijkje in het verleden behoren culturele activiteiten, een ontspannen bezoek aan de laagdrempelige bistro met kleine gerechten en een gastronomisch diner met streekproducten in een exclusief kader tot de mogelijkheden. Vanuit het zonneterras heeft men zicht op de vuurtoren en de duinen.

Fort Napoleon: Vuurtorenweg, 8400 Oostende, 059 33 21 60. Maandag en dinsdag gesloten. Napoleonmenu 45 euro, vismenu 45 euro.

Tussen de mosselen: Brasserie de Vluchthaven (Bruinisse, Nederland)

Vanuit brasserie De Vluchthaven, in het oude veerhuis van Zijpe ziet men aan de andere kant van het water Anna Jacobapolder. De oude haven aan het restaurant hangt vol mossels. Rond de gordijnen van schelpdieren is het water glashelder en het is er goed duiken. De kokende Dick-Pieter Arkenbout vestigde zich bijna twintig jaar geleden op deze verlaten plek. DP, zoals vrienden deze joviale kerel noemen, is de zoon van de vroegere eigenaars van De Schuddenbeurs, het chicste restaurant-hotel van Schouwen Duiveland.

DP is zijn eigen weg gegaan en is erin geslaagd om een bloeiende zaak op te bouwen. Het succes heeft te maken met de oprechte aanpak en met bioproducten en topproducten uit de zee, die zonder franjes op de borden komen. Oosterscheldekreeft is in het seizoen volop aanwezig. Kokkels uit de Grevelingen zijn de specialiteit, net zoals scheermessen bereid boven houtskool.

Brasserie de Vluchthaven: Zijpe 1, 4311 RK Bruinisse, +31 111 48 12 28. Van woensdag tot zondag, vanaf 12 uur.

Betoverende plek aan de ‘golden river’: Hof ter Leie (Sint-Martens-Latem)

Ideale plek om uren te genieten
Ideale plek om uren te genietenĀ© Guy Kokken

In 1993 nam JƩrƓme De Vriese met potten en pannen intrek in het oude huis van de veerman in het schildersdorp Sint-Martens-Latem. Daar, tussen Drongen en Latem, op een plaats waar de straat doodloopt in een bocht van de Leie, is het Hof ter Leie. Het tot een gerieflijk omgebouwde restaurant ligt aan een steiger, vanwaar een veerpontje mensen naar de overkant brengt.

De laatste jaren investeerden De Vriese en zijn echtgenote Greta Van Mensel flink in de terrassen. Naast een eiken poolhouse met verwarming, waarin achttien genodigden aan een lange tafel kunnen plaatsnemen of waarin vier afzonderlijke tafels kunnen geĆÆnstalleerd worden (om het zomerseizoen te verlengen), zijn er sinds kort ook vijf tafels op de steiger, boven op de Leie dus. Vanaf het eerste warme, zomerse zonnestraaltje zijn ze een uitverkoren plek om er te eten en te genieten.

Hof ter Leie: Baarle Frankrijkstraat 90, 9300 Sint-Martens-Latem, 09 281 05 20. Suggestiemenu 55 euro.

De vruchten van de zee: Plateau Royal (Antwerpen)

Een vorstelijke plateau met schaal- en schelpdieren.
Een vorstelijke plateau met schaal- en schelpdieren.Ā© Wouter Van Vaerenbergh

Op het Noorderterras kijkt men vanuit de hoogte over de Schelde. Philippe Hawinkel nam begin juni zijn intrek in het oude gebouw en installeerde op de eerste verdieping River CafƩ & Seafood Restaurant Plateau Royal. Met hem kwamen karrenvrachten verse schaal- en schelpdieren. De inrichting van de eetzaal en het unieke terras zijn van steigerhout en de decoratie bestaat uit nostalgische maritieme posters en objecten.

Philippe Hawinkel had een groothandel is zeebanket en is bij het grote publiek bekend via zijn oesterkraam op de Vreemdelingenmarkt en via het visrestaurant Vrijdag Visdag. Hij kent als weinig anderen het wereldje van kreeften, krabben, oesters, wulken, kreukels en mosselen. Een vorstelijke plateau royal in Ć©Ć©n, twee of drie verdiepingen is de huisspecialiteit (van 30 tot 80 euro p/p).

Plateau Royal: Jordaenskaai 27, 2000 Antwerpen, 0495 10 80 08. Open op donderdagmiddag en -avond, vrijdagmiddag en -avond, zaterdag en zondag doorlopend.

Stad van de Draak: La CitƩ du Dragon (Brussel)

Sprookjesachtig decor met tropische tuin
Sprookjesachtig decor met tropische tuinĀ© Wouter Van Vaerenbergh

Een bezoek aan de ’s avonds sprookjesachtig verlichte La CitĆ© du Dragon garandeert exotisch spektakel. Het repertoire op de spijskaart is uitgebreid. Specialiteit is gelakte pekingeend (82 euro voor 2, 3 of 4 personen, naargelang de honger en opgediend in drie bedrijven). Er is een weekendbuffet Ć  volontĆ© voor 27 euro. Voor kinderen tot 13 jaar betaalt men twee euro per jaar.

Het met Chinese blingbling opgesmukte Aziatische paleis is omgeven door een feeƫrieke tropische tuin met terrassen rond waterpartijen, waarin reusachtige koivissen traag hun weg zoeken en onder een glazen vloer het restaurant in en uit zwemmen. Het buitentafereel is opgehemeld door klaterende watervallen en hoog opspuitende fonteinen.

La CitƩ du Dragon: Waterloosesteenweg 1024, 1180 Brussel, 02 375 80 80.

ThaĆÆse soepkar: NoĆÆ (Linkebeek)

Authentiek Thais in een oude schrijnwerkerij met groen tuinterras
Authentiek Thais in een oude schrijnwerkerij met groen tuinterrasĀ© Wouter Van Vaerenbergh

Olivier Schmidt is tuinarchitect. Hij bracht van een studiereis naar Thailand zijn mooie bruid NoĆÆ mee en in haar zog een brigade om een authentiek ThaĆÆs restaurant uit te baten. Het ThaĆÆse restaurant NoĆÆ kwam in een oude schrijnwerkerij met meerdere niveaus, uitlopend op een weelderig groen tuinterras. Het interieur is een allegaartje van Siamese antiek en gebruiksvoorwerpen. Naast de uitgebreide spijskaart zijn er maandsuggesties. Het klassieke menu met een assortiment aan voorgerechten en drie ThaĆÆse gerechten komt op 35 euro. Op donderdag en vrijdag kun je een maaltijdsoep samenstellen aan de koutiow, de traditionele soepkar, zoals die in Bangkok door de straatjes rijdt.

NoĆÆ: Gemeenteplein 6, 1650 Linkebeek, 02 380 68 60. In juli en augustus uitsluitend ’s avonds open.

(Pieter Van Doveren/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content