11 Belgische gins voor onder de kerstboom

11 Belgische gins voor onder de kerstboom
© /

(DB)

HenTho Gin © /

HenTho Gin is voorlopig de best verkochte Belgische gin van de Antwerpse GinTonicShop. 'Het is een kruidige, zeer complexe gin met een amberkleur die verkregen werd door bij het einde van het distillaat jeneverbessen toe te voegen', zegt zaakvoerster Jennifer Menten. De perfect serve? 'Best met een neutrale tonic combineren zodat de subtiele smaken behouden'.

De naam verwijst naar de bedenkers van de gin: Hendrik en Thomas Coenen (vader en zoon). Thomas heeft een eigen restaurant, 12 place du marché in Antwerpen, en weet dus alles van smaken af. De vakkennis merk je meteen bij hun eerste creatie.

Richtprijs: 38,99 euro

Blind Tiger © /

De lancering van de Blind Tiger, de tweede gin van Thomas Baert die volgens een huisgemaakte formule 15 kruiden tot een unieke blend combineert, was meteen een schot in de roos. De zeer kruidige en krachtige gin is gehuld in een stijlvolle fles met een gouden tijgerkop, een perfecte cadeautip dus. Als perfect serve: afwerken met een zeer originele, doch perfect gematchte garnering: een blaadje rucola.

Richtprijs: 49,99 euro

Buss n°509 Elderflower © /

Dit is intussen de vijfde smaak uit de Buss n°509-reeks van de Antwerpse horeca-ondernemer Serge Buss. De gin is opnieuw zeer toegankelijk, zacht floraal (vlierbloesem), met een fruitige afdronk. De blauwe kleur wordt verkregen door toevoeging van bosbessen. Perfect serve: kaneelstokje en granny smit. Ook deze Elderflower verkoopt als zoete broodjes.

Richtprijs: 40,99 euro

Vibe © /

'Nog steeds een populaire gin omdat het een superproduct is', oordeelt Jennifer. Deze creatie van ginliefhebbers Ben Heylen en Filip Janssens uit Herentals heeft intussen al heel wat prijzen gewonnen. De citrus-hinten zijn zeer dominant, maar ook sterk in de afdronk.

Richtprijs: 36,99 euro

Strange Donkey © /

Een gin afkomstig uit Vremde. Zijn naam is er niet vreemd aan: strange. Deze gin heeft zeer dominante citrus tonen en smaakt heel fris. Won meteen een zilveren medaille tijdens een prestigieuze wedstrijd voor London Dry Gin in Londen.

Richtprijs: 35,99 euro

Marula Gin © /

'Wie niet houdt van bittere gins, weet deze wel te smaken.' Door toevoeging van de Marula-vrucht krijgt deze Marula Gin, ook recht uit de Scheldestad, een zoetere smaak. Een product van Thomas Wuyts en zijn kompaan Tim Willekens.

Richtprijs: 36,99 euro

Clover Gin © /

Een nieuwe zachte gin - met toch een pittige afdronk - van de drie zussen Nanouck, Charlotte en Ann-Sophie Ickroth uit Kalmthout. De naam werd ontleend aan het Engelse woord voor 'klaver': symbool voor de band tussen de drie zussen, de natuur en de link met geluk.

Richtprijs: 35,99 euro

Forest Dry Winter © /

Met zijn vier Forest Dry Gins stuurt de Antwerpse wijnsommelier Jurgen Lijcops (restaurant The Glorious) de ginliefhebbers Vivaldi-gewijs op ontdekkingstocht: voor elke seizoen een andere gin. Deze kruidige wintervariant is eentje voor koude winteravonden.

Richtprijs: 43,99 euro

Filliers Dry Gin 28 © /

Ook de creatie van de befaamde jeneverstokerij mag niet ontbreken. Hiervoor werd een oud recept van Firmin Filliers verwerkt tot een smaakvolle gin: Filliers Dry Gin 28, zeg maar de eerste Belgische premium gin. Het getal in de naam verwijst naar het aantal kruiden die er in verwerkt zijn.

Richtprijs: 28,99 euro

Copperhead Black Batch © /

Ook nieuw en van Belgische makelij: deze nieuwste telg onder de noemer Copperhead, bedacht door ondernemer Yvan Vindevogel en Bernard Filliers van de jeneverstokerij uit Deinze. Black Batch heeft twee extra botanicals: vlierbes en zwarte thee. Een gelimiteerde fles met een donker kantje.

Richtprijs: 39 euro

Ginderella © /

Een originele, pittige gin op basis van onkruid als Japanse Duizendknoop, Kafferlimoen en Kleine Varkenskers. Ginderella is ontsproten aan het brein van de Gentse stadsecoloog Geert Heyneman. Een unicum in de wereld van de gin.

Richtprijs: 36,90 euro