100 zomerklassiekers in het bord

Van groenten en fruit in gezonde en lichte zomerbereidingen tot korte bereidingen met primeurs en jong vlees. De nieuwe Toprecepten-editie bundelt 100 heerlijke zomerklassiekers.

In de zomer is de keuken bedolven onder de verse producten. Groenten en fruit zijn volop beschikbaar en vormen de basis van gezonden en lichte zomerbereidingen. Centraal staan koude soepen, carpaccio’s van groenten, vis en vlees, samengestelde salades met krulandijvie, raketsla, jonge spinazie en lollo rosso en nagerechten met rijpe inlandse vruchten. Op deze manier is het geen straf om gezond te eten en enkele extra kilootjes kwijt te geraken.

s’ Winters warmt men zich aan langzaam doorsudderde stoofpotjes. ’s Zomers kiest men voor korte bereidingen, omdat men primeurs gebruikt en kokkerelt met jong vlees en ook omdat men zo veel mogelijk buiten wil zijn om van het goede weer te genieten.

In de winter kookt men met boter en room en brengt men op smaak met zware specerijen, zoals kaneel, nootmuskaat of jeneverbes. In de zomer worden boter en room grotendeels vervangen door geurige olijfolie of koolzaadolie, bij voorkeur van koude persing. Citroen en limoen komen in de plaats van azijn omdat citrusvruchten zomerse frisheid brengen en de spijsvertering bevorderen.

Fluwelige wintersausen met diepgang van een ingekookte fond maken plaats voor geurige infusies en op het moment gemaakte emulsies. Men gebruikt frisse vinaigrettes vol smaken van verse kruiden, zoals basilicum, munt, dragon en dille.

Ook voor deze Weekend Extra Edities verzamelden wij 100 toprecepten van zomerklassiekers. Wij presenteren U opnieuw acht seizoenproducten met productinformatie en bijpassende recepten. Er is een gerecht voor elke dag: niets kan U meer tegen houden om er een smakelijke zomer van te maken.

Pieter van Doveren

‘100 Toprecepten: Zomerklassiekers’ (€7,95) van Knack Weekend ligt vanaf 31 mei in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content