100 Toprecepten 'Lenteklassiekers' (€7,95) ligt vanaf 1 maart in de winkel.

Januari, februari, maart zijn lange, donkere maanden met weinig spectaculaire ingrediënten in het aanbod. Er is nauwelijks materiaal voorhanden dat aanzet tot het creëren van nieuwe gerechten. Het verlangen naar de delicate smaken van voorjaarprimeurs groeit met de dag. En dan plots breekt de zon weer door en warmt met haar weldadige stralen de aarde. Er ontstaat bedrijvigheid op de velden en akkers, en koks kijken reikhalzend uit naar de eerste nieuwelingen.

Hopkeesten openen het seizoen: met het uitschieten van de hopscheuten komen de zintuigen van de kok weer op scherp te staan. De winterslaap is voorbij en maakt plaats voor een opgewonden gevoel. Lang hoeft men niet meer te wachten voordat de asperges uit hun wortelkluit omhoog schieten. Rabarber, aardbeien, radijs en lente-ui luiden betere tijden in: de zomer staat voor de deur en iedereen is opgelucht.

De kok gaat met een uitgelaten gevoel weer aan het werk en geniet van de prille smaken van nieuwe aardappels, maatjes en andere primeurs. Het zijn tere ingrediënten met een delicate smaak, die respect afdwingen en bij voorkeur zo natuurlijk mogelijk in het bord komen.

De tijd van stoverijen en van zware, donkere sausen is voorbij: in de lente geeft men de voorkeur aan korte gaartijden of aan rauw. Men kiest voor lichte, transparante sausen, zoals infusies of emulsies op basis van oliën van koude persing, azijn met lichte zuurgraad of het sap van citrusvruchten. Bij de lente horen ook verse kruiden, die bij voorkeur uit eigen tuin komen.

In de 100 Topreceptenreeks 'Lenteklassiekers' verzamelden wij seizoengebonden gerechten. Wij presenteren u bovendien acht primeurs met productinformatie en telkens drie eenvoudige recepten. Zo heeft de beginner er ook nog iets aan!

Pieter van Doveren

Januari, februari, maart zijn lange, donkere maanden met weinig spectaculaire ingrediënten in het aanbod. Er is nauwelijks materiaal voorhanden dat aanzet tot het creëren van nieuwe gerechten. Het verlangen naar de delicate smaken van voorjaarprimeurs groeit met de dag. En dan plots breekt de zon weer door en warmt met haar weldadige stralen de aarde. Er ontstaat bedrijvigheid op de velden en akkers, en koks kijken reikhalzend uit naar de eerste nieuwelingen. Hopkeesten openen het seizoen: met het uitschieten van de hopscheuten komen de zintuigen van de kok weer op scherp te staan. De winterslaap is voorbij en maakt plaats voor een opgewonden gevoel. Lang hoeft men niet meer te wachten voordat de asperges uit hun wortelkluit omhoog schieten. Rabarber, aardbeien, radijs en lente-ui luiden betere tijden in: de zomer staat voor de deur en iedereen is opgelucht. De kok gaat met een uitgelaten gevoel weer aan het werk en geniet van de prille smaken van nieuwe aardappels, maatjes en andere primeurs. Het zijn tere ingrediënten met een delicate smaak, die respect afdwingen en bij voorkeur zo natuurlijk mogelijk in het bord komen. De tijd van stoverijen en van zware, donkere sausen is voorbij: in de lente geeft men de voorkeur aan korte gaartijden of aan rauw. Men kiest voor lichte, transparante sausen, zoals infusies of emulsies op basis van oliën van koude persing, azijn met lichte zuurgraad of het sap van citrusvruchten. Bij de lente horen ook verse kruiden, die bij voorkeur uit eigen tuin komen. In de 100 Topreceptenreeks 'Lenteklassiekers' verzamelden wij seizoengebonden gerechten. Wij presenteren u bovendien acht primeurs met productinformatie en telkens drie eenvoudige recepten. Zo heeft de beginner er ook nog iets aan! Pieter van Doveren