100 toprecepten voor de herfst

De nieuwe Toprecepten-reeks van Knack Weekend verzamelt 100 smakelijke herfstrecepten.

Aan alles komt een eind, ook aan een lange, zwoele zomer met zonnige salades, barbecuefeestjes en andere gezellige outdoor cooking-momenten. Het najaar kondigt zich aan als voorbode van de lange donkere winter. Dan is het ook een beetje herfst in de ziel en zoekt men troost in hartverwarmende soepen. De natuur bereidt zich voor op koude dagen en zo doen ook mensen, die de bescherming en knusheid van de woning opzoeken. De keuken krijgt weer alle aandacht, want het verlangen gaat naar robuuste bereidingen.

Hoe heerlijk zijn de versmolten smaken van gerechten die wat langer op het vuur staan en wat een vreugde brengen bereidingen uit de oven, die het huis vullen met goede geuren. Suddervlees, stoofpotjes en stamppotten zijn hier op hun plaats. Knollen, rapen, prei, kastanjes, walnoten, pompoenen, paddenstoelen, wild en appels brengen het parfum van de vochtige aarde en het mos uit het bos tot op het bord.

Wanneer bij de eerste koude dagen de winterjas uit de kast komt en de mens zich inpakt tegen de opdringende koude, is ook het moment aangebroken om keukeningrediënten in te pakken. Dat kun je doen door een stukje vlees of vis in een koolblad of in bladerdeeg te wikkelen of door ze eenvoudigweg te paneren en zo een jasje van broodkruim aan te brengen. Appels kun je inpakken in deeg en verwerken tot een heerlijk appelgebak.

Seizoenen en de richting die de kok inslaat zijn nauw met elkaar verbonden en vormen de bouwstenen van een eetpatroon. De jaargetijden zorgen ervoor dat men ieder jaar opnieuw, op vaste tijdstippen, verlangt naar de smaken van de herinnering. Het zijn deze rituelen die zorgen voor een gevoel van geborgenheid en die maken dat de herfst en de winter culinair gezien zo belangrijk zijn.

Voor de Extra Editie Toprecepten Herfst selecteerden wij honderd smakelijke herfstgerechten. De recepturen zijn overwegend eenvoudig, zodat ook minder geroutineerde koks de garantie krijgen dat hun inspanningen beloond worden met een geslaagd eindresultaat. Als toemaatje is er in deze Extra Editie Toprecepten opnieuw een toegevoegd katern, waarin acht herfstproducten worden voorgesteld. Bij ieder product komen telkens drie klassiek geïnspireerde recepten.

Smakelijk!

Pieter van Doveren

100 Toprecepten ‘HERFST. Eerlijk en smaakvol’ (€7,95) ligt nu in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content