100 jaar later: het Seefbier schuimt weer

Johan Van Dyck © Michel Vaerewijck

Johan Van Dyck blaast het ooit zo populaire, volkse Seefbier nieuw leven in. Binnenkort opent hij, samen met zijn vrouw Karen en meer dan 700 crowdfunders, een eigen brouwerij in het voormalige Noorderpershuis op het Eilandje.

Johan Van Dyck voelde zich van jongs af aangetrokken tot de bierwereld. “Ik hou van de sfeer, het ambachtelijke : mannen en bier gaan nu eenmaal goed samen ! De titel van de biografie van Pierre Celis, die het witbier van Hoegaarden weer op de kaart zette, heet niet voor niets Brouwers verkopen plezier.”

Johan behaalde een MBA economie en studeerde nadien ook biochemie en brouwen bij toen hij in de biersector aan de slag ging. Hij startte bij brouwerij Hoegaarden, daarna volgden de Nederlandse Dommelsche Bierbrouwerij en de groep Duvel Moortgat. Hij werd bekroond tot marketeer van het jaar in 2010. Als marketingdirecteur vloog hij de wereld rond en zag hij hoe kleine, artisanale brouwerijen succesvol zijn. Mensen drinken minder maar beter, stelde hij vast.

Johan begon te dromen van een eigen, kleine brouwerij. “De vonk sloeg over toen ik in de stadsbibliotheek het boekje Verdwenen Brouwerijen in en rond Antwerpen vond. Auteur Guy Verdonck schreef dat het Antwerpse Seefbier, het historische bier van de stad dat teruggaat tot de 16de eeuw, zo populair was dat de wijk Seefhoek zelfs naar het bier werd vernoemd.” Johan ontdekte beschrijvingen van het Seefbier, dat door een honderdtal brouwerijen werd gebrouwen, maar hij vond geen recept. De zoektocht naar de brouwwijze van het Seefbier werd een obsessie en leidde hem naar bibliotheken, archieven van heemkundige kringen en nabestaanden van brouwers.

Na drie jaar kwam zijn geluksmoment. In een oude schoenendoos bij de familie van een van de brouwers vond hij een schriftje met brouwgeheimen. Johan had nu het recept en de ingrediënten, zoals boekweit, haver, tarwe, gerst en Belgische hop.

Drinkbaar erfgoed

Maar voor het brouwproces, zoals dat honderd jaar terug gebeurde, had hij hulp nodig. Met de hulp van biercentrum Delvaux, gevestigd op de Universiteit Leuven, werd een historisch gist uit Antwerpen gevonden, die de juiste bleek te zijn.

Johan : “Het was een kippenvelmoment toen wij voor het eerst in honderd jaar het Seefbier van onze grootouders proefden. De smaak bleek zacht en gebalanceerd met een romige toets en de kruidigheid van de gist. Het was gewoon te lekker om er niets mee te doen, een uniek stukje drinkbaar erfgoed. Alle puzzelstukjes kwamen samen. Het zou de grootste gok van ons leven worden, maar we besloten onze droom te volgen en een eigen onafhankelijke brouwerij te starten.”

“Omdat we vier jaar geleden nog niet de middelen hadden om een eigen brouwzaal te zetten, brouwden we aanvankelijk in de installaties van de bevriende brouwerij Roman. Ietwat overmoedig stuurden we ons eerste Seefbier na een week draaien op naar de World Beer Cup in de VS. Vierduizend brouwerijen deden mee en tot ieders verrassing wonnen wij een Gouden Medaille, die ons een vliegende start bezorgde. Sindsdien hebben wij al zeven keer goud gewonnen op internationale bierwedstrijden.”

“Geen enkel ander bier wist op zo’n korte tijd zo veel prijzen in de wacht te slepen. Na twee jaar zoeken vonden wij de ideale locatie voor de nieuwe brouwerij in Antwerpen : het Noorderpershuis. De verbouwingen aan dit historische havengebouw zijn volop aan de gang en voor de zomer hopen wij operationeel te zijn. Je zal er vrij binnen kunnen wandelen, en onze bieren kunnen proeven in de brouwzaal, of aan lange tafels in de gezellige biertuin. De brouwerij wordt voor een deel gefinancierd via crowdfunding, waarbij de crowdfunder levenslang gratis bier ontvangt. Intekenen kan nog tot eind mei. Zo is het echt een brouwerij van en voor bierliefhebbers.”

Antwerpse Brouw Compagnie, seef.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content