100 herfstklassiekers in het bord

Van dampende soepen tot lekkere oven- en stoofgerechten. De nieuwe Toprecepten-editie van Knack Weekend bundelt 100 heerlijke herfstgerechten.

Het intreden van de herfst gaat altijd gepaard met een dosis weemoed. De dagen korten en het besef groeit dat de zomer voorbij is. Gedaan met de etentjes in openlucht: zet de barbecue, de rosé, de picknickset en de tuintafel maar weg tot volgend jaar.

De oprukkende koude en vochtigheid jagen ons weer naar binnen. Beschut tussen de vier muren van ons huis, maken wij het zo knus mogelijk om ons te wapenen tegen een lange, koude winter. De gordijnen gaan bijtijds dicht, het haardvuur wordt aangestoken en kaarsjes zorgen voor een gezellige sfeer.

De herfst is ook het jaargetijde waarin de keuken wordt herontdekt. Het is weer tijd om de keukenschort voor te binden en opnieuw echt te gaan koken. Frivole zomerse salades, koude soepen en lichte carpaccio’s maken plaats voor gerechten met inhoud. Met het vallen van de bladeren neemt het verlangen toe naar eten met een ziel, zoals een dampende soep van pompoen, kastanjes of mais, of gebakken vlees of vis met doorsmakende herfstgroenten, zoals prei, wortelen en spruitjes. Het geheel wordt opgehemeld met een saus met diepgang.

Ook de krachtige smaken van bospaddenstoelen passen in het herfstplaatje. In de oven wacht een gebraad, dat op het bord komt met herfstgarnituur, zoals een appel uit de oven. Op het vuur suddert traag een stoofgerecht, waarin de individuele smaken van de ingrediënten versmelten tot een mooi geheel.

Zo’n vorstelijke herfstmaaltijd heeft als afsluiting zelfgebakken taart van nazomers fruit, zoals appels en abrikozen, en het liefst nog met noten erbij, want ook die horen bij de herfst. Met deze monumentale herfstgerechten geraakt het huis opnieuw doordrongen van goede geuren. Heimwee naar de zomer wordt op die manier snel verdreven om plaats te maken voor vreugde en warme huiselijkheid.

Pieter van Doveren

‘100 Toprecepten: Herfstklassiekers’ ligt vanaf 23 augustus in de winkel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content