10 unieke adresjes waar chefs hun ingrediënten vinden
Hoe komt het toch dat zelfs simpele gerechten vaak beter smaken op restaurant? Simpel: koks spenderen veel tijd en aandacht aan het zoeken naar de perfecte producten. In het boek Melting Pot, over inwijkelingen die in België zijn komen koken, verklappen verschillende chefs hun grot van Ali Baba.
In het mooie boek Melting Pot vertellen verschillende buitenlandse chefs hoe ze in ons land terecht zijn gekomen, maar ook over of en hoe hun keuken beïnvloed is door hun verhuis. Vinden ze bovendien wel alle ingrediënten waarmee ze gewoon zijn te koken? Op deze tien adresjes toch.
Koffie h2>
In Creme de la Crema vind je een barista die erg begaan is met zijn ambacht. “Hij zoekt en vindt steeds weer vernieuwende en lekkere koffiesoorten,” stelt de Ijslandse kok Vilhjalmur Sigurdarson van restaurant Souvenir in Ieper.
Creme de la Crema
Hendrik Consciencestraat 70
8800 Roeselare
Deze en nog veel meer interessante adressen én de verhalen van de koks die ons land als nieuwe uitvalsbasis hebben gekozen, vind je in het boek Melting Pot van Guido Everaert en Karin De Bruyn (Luster, 19,95 euro). p>
Vis h2>
Mahesh Chandran rijdt met zijn foodtruck vol Indische gerechten en af en toe passeert hij ermee bij Royal Fish. Vooral het assortiment mediterrane vis valt bij Mehesh in de smaak.
Royal Fish
Bleekhofstraat 32
2140 Borgerhout
Koffie h2>
In Creme de la Crema vind je een barista die erg begaan is met zijn ambacht. “Hij zoekt en vindt steeds weer vernieuwende en lekkere koffiesoorten,” stelt de Ijslandse kok Vilhjalmur Sigurdarson van restaurant Souvenir in Ieper.
Creme de la Crema
Hendrik Consciencestraat 70
8800 Roeselare
Vis h2>
Biologisch h2>
Vajra is een van de belangrijkste leveranciers van Momo, waar met veel liefde Tibetaanse dumplings en soepen bereid worden. “Vajra bestaat ondertussen al bijna dertig jaar en is veruit de oudste en betrouwbaarste bio-leverancier.”
Vajra
Brusselsesteenweg 330
3090 Overijse
Vis h2>
Mahesh Chandran rijdt met zijn foodtruck vol Indische gerechten en af en toe passeert hij ermee bij Royal Fish. Vooral het assortiment mediterrane vis valt bij Mehesh in de smaak.
Royal Fish
Bleekhofstraat 32
2140 Borgerhout
Koffie h2>
In Creme de la Crema vind je een barista die erg begaan is met zijn ambacht. “Hij zoekt en vindt steeds weer vernieuwende en lekkere koffiesoorten,” stelt de Ijslandse kok Vilhjalmur Sigurdarson van restaurant Souvenir in Ieper.
Creme de la Crema
Hendrik Consciencestraat 70
8800 Roeselare
Biologisch h2>
Latijns-Amerikaans h2>
Marcello Barrardin van het Gentse restaurant Oak haalt zijn basisingrediënten van de Latijns-Amerikaanse keuken in een klein winkeltje in Schaarbeek. Dat is tot aan de nok gevuld met gedroogde pepers in alle geuren en smaken, noten, salsa’s, bonen en linzen.
Raices Latinas
Chazallaan 45
1030 Schaarbeek
www.productosraiceslatinas.com
Biologisch h2>
Vajra is een van de belangrijkste leveranciers van Momo, waar met veel liefde Tibetaanse dumplings en soepen bereid worden. “Vajra bestaat ondertussen al bijna dertig jaar en is veruit de oudste en betrouwbaarste bio-leverancier.”
Vajra
Brusselsesteenweg 330
3090 Overijse
Vis h2>
Mahesh Chandran rijdt met zijn foodtruck vol Indische gerechten en af en toe passeert hij ermee bij Royal Fish. Vooral het assortiment mediterrane vis valt bij Mehesh in de smaak.
Royal Fish
Bleekhofstraat 32
2140 Borgerhout
Koffie h2>
In Creme de la Crema vind je een barista die erg begaan is met zijn ambacht. “Hij zoekt en vindt steeds weer vernieuwende en lekkere koffiesoorten,” stelt de Ijslandse kok Vilhjalmur Sigurdarson van restaurant Souvenir in Ieper.
Creme de la Crema
Hendrik Consciencestraat 70
8800 Roeselare
Latijns-Amerikaans h2>
Sterke dranken h2>
Sandra Delgadillo-Porcel, shaket cocktails in het Antwerpse Mama Matrea. Voor haar pisco, cachaça en rum hoeft ze niet ver te gaan, want Lambert Sterke Dranken is haar overbuur.
Lambert Sterke Dranken
Lange Nieuwtraat 12
2000 Antwerpen
Latijns-Amerikaans h2>
Marcello Barrardin van het Gentse restaurant Oak haalt zijn basisingrediënten van de Latijns-Amerikaanse keuken in een klein winkeltje in Schaarbeek. Dat is tot aan de nok gevuld met gedroogde pepers in alle geuren en smaken, noten, salsa’s, bonen en linzen.
Raices Latinas
Chazallaan 45
1030 Schaarbeek
www.productosraiceslatinas.com
Biologisch h2>
Vajra is een van de belangrijkste leveranciers van Momo, waar met veel liefde Tibetaanse dumplings en soepen bereid worden. “Vajra bestaat ondertussen al bijna dertig jaar en is veruit de oudste en betrouwbaarste bio-leverancier.”
Vajra
Brusselsesteenweg 330
3090 Overijse
Vis h2>
Mahesh Chandran rijdt met zijn foodtruck vol Indische gerechten en af en toe passeert hij ermee bij Royal Fish. Vooral het assortiment mediterrane vis valt bij Mehesh in de smaak.
Royal Fish
Bleekhofstraat 32
2140 Borgerhout
Koffie h2>
In Creme de la Crema vind je een barista die erg begaan is met zijn ambacht. “Hij zoekt en vindt steeds weer vernieuwende en lekkere koffiesoorten,” stelt de Ijslandse kok Vilhjalmur Sigurdarson van restaurant Souvenir in Ieper.
Creme de la Crema
Hendrik Consciencestraat 70
8800 Roeselare
Sterke dranken h2>
Kruiden & specerijen h2>
Haile Abebe van het stukje Ethiopië in Brussel met de naam Toukoul kan zichzelf verliezen in Herboristerie Moderne. “Ze hebben er een erg interessant en breed assortiment aan kruiden, infusies en aromaten.”
Herboristerie Moderne
Kolenmarkt 87
1000 Brussel
Sterke dranken h2>
Sandra Delgadillo-Porcel, shaket cocktails in het Antwerpse Mama Matrea. Voor haar pisco, cachaça en rum hoeft ze niet ver te gaan, want Lambert Sterke Dranken is haar overbuur.
Lambert Sterke Dranken
Lange Nieuwtraat 12
2000 Antwerpen
Latijns-Amerikaans h2>
Marcello Barrardin van het Gentse restaurant Oak haalt zijn basisingrediënten van de Latijns-Amerikaanse keuken in een klein winkeltje in Schaarbeek. Dat is tot aan de nok gevuld met gedroogde pepers in alle geuren en smaken, noten, salsa’s, bonen en linzen.
Raices Latinas
Chazallaan 45
1030 Schaarbeek
www.productosraiceslatinas.com
Biologisch h2>
Vajra is een van de belangrijkste leveranciers van Momo, waar met veel liefde Tibetaanse dumplings en soepen bereid worden. “Vajra bestaat ondertussen al bijna dertig jaar en is veruit de oudste en betrouwbaarste bio-leverancier.”
Vajra
Brusselsesteenweg 330
3090 Overijse
Vis h2>
Mahesh Chandran rijdt met zijn foodtruck vol Indische gerechten en af en toe passeert hij ermee bij Royal Fish. Vooral het assortiment mediterrane vis valt bij Mehesh in de smaak.
Royal Fish
Bleekhofstraat 32
2140 Borgerhout
Koffie h2>
In Creme de la Crema vind je een barista die erg begaan is met zijn ambacht. “Hij zoekt en vindt steeds weer vernieuwende en lekkere koffiesoorten,” stelt de Ijslandse kok Vilhjalmur Sigurdarson van restaurant Souvenir in Ieper.
Creme de la Crema
Hendrik Consciencestraat 70
8800 Roeselare
Kruiden & specerijen h2>
Wijn h2>
Particulieren zijn er ook welkom, maar ook Tomek Mroszczak van het Gentse restaurant J.E.F. haalt zijn natuurwijnen het liefst in eigen stad, bij A Taste Affair. Je treft er een bijzonder mooie selectie én een gastheer met goede neus aan.
A Taste Affair
Voorhoutkaai 13
9000 Gent
Kruiden & specerijen h2>
Haile Abebe van het stukje Ethiopië in Brussel met de naam Toukoul kan zichzelf verliezen in Herboristerie Moderne. “Ze hebben er een erg interessant en breed assortiment aan kruiden, infusies en aromaten.”
Herboristerie Moderne
Kolenmarkt 87
1000 Brussel
Sterke dranken h2>
Sandra Delgadillo-Porcel, shaket cocktails in het Antwerpse Mama Matrea. Voor haar pisco, cachaça en rum hoeft ze niet ver te gaan, want Lambert Sterke Dranken is haar overbuur.
Lambert Sterke Dranken
Lange Nieuwtraat 12
2000 Antwerpen
Latijns-Amerikaans h2>
Marcello Barrardin van het Gentse restaurant Oak haalt zijn basisingrediënten van de Latijns-Amerikaanse keuken in een klein winkeltje in Schaarbeek. Dat is tot aan de nok gevuld met gedroogde pepers in alle geuren en smaken, noten, salsa’s, bonen en linzen.
Raices Latinas
Chazallaan 45
1030 Schaarbeek
www.productosraiceslatinas.com
Biologisch h2>
Vajra is een van de belangrijkste leveranciers van Momo, waar met veel liefde Tibetaanse dumplings en soepen bereid worden. “Vajra bestaat ondertussen al bijna dertig jaar en is veruit de oudste en betrouwbaarste bio-leverancier.”
Vajra
Brusselsesteenweg 330
3090 Overijse
Vis h2>
Mahesh Chandran rijdt met zijn foodtruck vol Indische gerechten en af en toe passeert hij ermee bij Royal Fish. Vooral het assortiment mediterrane vis valt bij Mehesh in de smaak.
Royal Fish
Bleekhofstraat 32
2140 Borgerhout
Koffie h2>
In Creme de la Crema vind je een barista die erg begaan is met zijn ambacht. “Hij zoekt en vindt steeds weer vernieuwende en lekkere koffiesoorten,” stelt de Ijslandse kok Vilhjalmur Sigurdarson van restaurant Souvenir in Ieper.
Creme de la Crema
Hendrik Consciencestraat 70
8800 Roeselare
Wijn h2>
Japans h2>
Elke maand brengt Alex Joseph van Rouge Tomate in Brussel een bezoekje aan Tagawa om Japanse ingrediënten te kopen. “Bij mijn weten een van de weinige plekken in Brussel waar je zee-egel kunt krijgen. Weliswaar bevroren, maar toch!”
Tagawa
Vleurgatsesteenweg 119
1000 Brussel
Wijn h2>
Particulieren zijn er ook welkom, maar ook Tomek Mroszczak van het Gentse restaurant J.E.F. haalt zijn natuurwijnen het liefst in eigen stad, bij A Taste Affair. Je treft er een bijzonder mooie selectie én een gastheer met goede neus aan.
A Taste Affair
Voorhoutkaai 13
9000 Gent
Kruiden & specerijen h2>
Haile Abebe van het stukje Ethiopië in Brussel met de naam Toukoul kan zichzelf verliezen in Herboristerie Moderne. “Ze hebben er een erg interessant en breed assortiment aan kruiden, infusies en aromaten.”
Herboristerie Moderne
Kolenmarkt 87
1000 Brussel
Sterke dranken h2>
Sandra Delgadillo-Porcel, shaket cocktails in het Antwerpse Mama Matrea. Voor haar pisco, cachaça en rum hoeft ze niet ver te gaan, want Lambert Sterke Dranken is haar overbuur.
Lambert Sterke Dranken
Lange Nieuwtraat 12
2000 Antwerpen
Latijns-Amerikaans h2>
Marcello Barrardin van het Gentse restaurant Oak haalt zijn basisingrediënten van de Latijns-Amerikaanse keuken in een klein winkeltje in Schaarbeek. Dat is tot aan de nok gevuld met gedroogde pepers in alle geuren en smaken, noten, salsa’s, bonen en linzen.
Raices Latinas
Chazallaan 45
1030 Schaarbeek
www.productosraiceslatinas.com
Biologisch h2>
Vajra is een van de belangrijkste leveranciers van Momo, waar met veel liefde Tibetaanse dumplings en soepen bereid worden. “Vajra bestaat ondertussen al bijna dertig jaar en is veruit de oudste en betrouwbaarste bio-leverancier.”
Vajra
Brusselsesteenweg 330
3090 Overijse
Vis h2>
Mahesh Chandran rijdt met zijn foodtruck vol Indische gerechten en af en toe passeert hij ermee bij Royal Fish. Vooral het assortiment mediterrane vis valt bij Mehesh in de smaak.
Royal Fish
Bleekhofstraat 32
2140 Borgerhout
Koffie h2>
In Creme de la Crema vind je een barista die erg begaan is met zijn ambacht. “Hij zoekt en vindt steeds weer vernieuwende en lekkere koffiesoorten,” stelt de Ijslandse kok Vilhjalmur Sigurdarson van restaurant Souvenir in Ieper.
Creme de la Crema
Hendrik Consciencestraat 70
8800 Roeselare
Japans h2>
(Heel) traditionele groenten h2>
Kok Pierre Ciampi vestigde zich vanuit Frankrijk in Charleroi, waar hij na verloop van tijd zijn eigen restaurant La Garrigue startte. Met veel plezier brengt de kok bezoekjes aan Xavier Anciaux. “Die kweekt zijn groenten zoals vroeger en bewerkt het land met paard en kar. Los daarvan is de kwaliteit overdonderend en houd ik van de passie waarmee hij zijn ding doet.”
Xavier Anciaux
Rue Saint-Georges 20
5380 Hemptinne Fernelmont
Japans h2>
Elke maand brengt Alex Joseph van Rouge Tomate in Brussel een bezoekje aan Tagawa om Japanse ingrediënten te kopen. “Bij mijn weten een van de weinige plekken in Brussel waar je zee-egel kunt krijgen. Weliswaar bevroren, maar toch!”
Tagawa
Vleurgatsesteenweg 119
1000 Brussel
Wijn h2>
Particulieren zijn er ook welkom, maar ook Tomek Mroszczak van het Gentse restaurant J.E.F. haalt zijn natuurwijnen het liefst in eigen stad, bij A Taste Affair. Je treft er een bijzonder mooie selectie én een gastheer met goede neus aan.
A Taste Affair
Voorhoutkaai 13
9000 Gent
Kruiden & specerijen h2>
Haile Abebe van het stukje Ethiopië in Brussel met de naam Toukoul kan zichzelf verliezen in Herboristerie Moderne. “Ze hebben er een erg interessant en breed assortiment aan kruiden, infusies en aromaten.”
Herboristerie Moderne
Kolenmarkt 87
1000 Brussel
Sterke dranken h2>
Sandra Delgadillo-Porcel, shaket cocktails in het Antwerpse Mama Matrea. Voor haar pisco, cachaça en rum hoeft ze niet ver te gaan, want Lambert Sterke Dranken is haar overbuur.
Lambert Sterke Dranken
Lange Nieuwtraat 12
2000 Antwerpen
Latijns-Amerikaans h2>
Marcello Barrardin van het Gentse restaurant Oak haalt zijn basisingrediënten van de Latijns-Amerikaanse keuken in een klein winkeltje in Schaarbeek. Dat is tot aan de nok gevuld met gedroogde pepers in alle geuren en smaken, noten, salsa’s, bonen en linzen.
Raices Latinas
Chazallaan 45
1030 Schaarbeek
www.productosraiceslatinas.com
Biologisch h2>
Vajra is een van de belangrijkste leveranciers van Momo, waar met veel liefde Tibetaanse dumplings en soepen bereid worden. “Vajra bestaat ondertussen al bijna dertig jaar en is veruit de oudste en betrouwbaarste bio-leverancier.”
Vajra
Brusselsesteenweg 330
3090 Overijse
Vis h2>
Mahesh Chandran rijdt met zijn foodtruck vol Indische gerechten en af en toe passeert hij ermee bij Royal Fish. Vooral het assortiment mediterrane vis valt bij Mehesh in de smaak.
Royal Fish
Bleekhofstraat 32
2140 Borgerhout
Koffie h2>
In Creme de la Crema vind je een barista die erg begaan is met zijn ambacht. “Hij zoekt en vindt steeds weer vernieuwende en lekkere koffiesoorten,” stelt de Ijslandse kok Vilhjalmur Sigurdarson van restaurant Souvenir in Ieper.
Creme de la Crema
Hendrik Consciencestraat 70
8800 Roeselare
(Heel) traditionele groenten h2>
Worst en charcuterie h2>
Brandt en Levie stellen het hele proces van worst maken in vraag en stoppen niet met het zoeken naar steeds nieuwe creaties. Dat combineren ze echter met een groot respect voor het ambacht. Een plekje in het adressenboek van de dames van Caracas is dus verdiend.
Brandt en Levie
Archangelkade 9
1013 Amsterdam
(Heel) traditionele groenten h2>
Kok Pierre Ciampi vestigde zich vanuit Frankrijk in Charleroi, waar hij na verloop van tijd zijn eigen restaurant La Garrigue startte. Met veel plezier brengt de kok bezoekjes aan Xavier Anciaux. “Die kweekt zijn groenten zoals vroeger en bewerkt het land met paard en kar. Los daarvan is de kwaliteit overdonderend en houd ik van de passie waarmee hij zijn ding doet.”
Xavier Anciaux
Rue Saint-Georges 20
5380 Hemptinne Fernelmont
Japans h2>
Elke maand brengt Alex Joseph van Rouge Tomate in Brussel een bezoekje aan Tagawa om Japanse ingrediënten te kopen. “Bij mijn weten een van de weinige plekken in Brussel waar je zee-egel kunt krijgen. Weliswaar bevroren, maar toch!”
Tagawa
Vleurgatsesteenweg 119
1000 Brussel
Wijn h2>
Particulieren zijn er ook welkom, maar ook Tomek Mroszczak van het Gentse restaurant J.E.F. haalt zijn natuurwijnen het liefst in eigen stad, bij A Taste Affair. Je treft er een bijzonder mooie selectie én een gastheer met goede neus aan.
A Taste Affair
Voorhoutkaai 13
9000 Gent
Kruiden & specerijen h2>
Haile Abebe van het stukje Ethiopië in Brussel met de naam Toukoul kan zichzelf verliezen in Herboristerie Moderne. “Ze hebben er een erg interessant en breed assortiment aan kruiden, infusies en aromaten.”
Herboristerie Moderne
Kolenmarkt 87
1000 Brussel
Sterke dranken h2>
Sandra Delgadillo-Porcel, shaket cocktails in het Antwerpse Mama Matrea. Voor haar pisco, cachaça en rum hoeft ze niet ver te gaan, want Lambert Sterke Dranken is haar overbuur.
Lambert Sterke Dranken
Lange Nieuwtraat 12
2000 Antwerpen
Latijns-Amerikaans h2>
Marcello Barrardin van het Gentse restaurant Oak haalt zijn basisingrediënten van de Latijns-Amerikaanse keuken in een klein winkeltje in Schaarbeek. Dat is tot aan de nok gevuld met gedroogde pepers in alle geuren en smaken, noten, salsa’s, bonen en linzen.
Raices Latinas
Chazallaan 45
1030 Schaarbeek
www.productosraiceslatinas.com
Biologisch h2>
Vajra is een van de belangrijkste leveranciers van Momo, waar met veel liefde Tibetaanse dumplings en soepen bereid worden. “Vajra bestaat ondertussen al bijna dertig jaar en is veruit de oudste en betrouwbaarste bio-leverancier.”
Vajra
Brusselsesteenweg 330
3090 Overijse
Vis h2>
Mahesh Chandran rijdt met zijn foodtruck vol Indische gerechten en af en toe passeert hij ermee bij Royal Fish. Vooral het assortiment mediterrane vis valt bij Mehesh in de smaak.
Royal Fish
Bleekhofstraat 32
2140 Borgerhout
Koffie h2>
In Creme de la Crema vind je een barista die erg begaan is met zijn ambacht. “Hij zoekt en vindt steeds weer vernieuwende en lekkere koffiesoorten,” stelt de Ijslandse kok Vilhjalmur Sigurdarson van restaurant Souvenir in Ieper.
Creme de la Crema
Hendrik Consciencestraat 70
8800 Roeselare
Worst en charcuterie h2>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier