10 tips voor braadschotels

Braden is de meest geschikte bereidingswijze voor dikke stukken vis en vlees en voor gevogelte dat in zijn geheel wordt bereid. Maar ook met groenten kan men een aangenaam resultaat bereiken.

Gelijkmatig garen
Het te braden ingrediënt wordt eerst op hoog vuur langs alle kanten in ruime vetstof dichtgeschroeid in een pan. Nadat het is gekruid, gaat het in dezelfde pan of eventueel een ovenschotel de oven in, waar het gelijkmatig verder gaart.

Het gelijkmatige garen zorgt ervoor dat het vlees binnenin niet uitdroogt maar sappig blijft. Bakken zou trouwens niet gaan bij zulke dikke stukken vlees/vis/groente omdat de binnenkant nog rauw zou zijn terwijl de buitenkant al verbrand is.

Bij braden moet je het ingrediënt regelmatig oversauzen met de vetstof om uitdroging van de buitenkant te voorkomen.

De braadtemperatuur ligt, afhankelijk van het ingrediënt, rond 160 tot 200°C.

De duur kan variëren van 10 minuten tot 2 uur.

Braden voegt altijd smaak toe aan het ingrediënt en maakt de smaak strenger, vinniger en ronder. Dat komt door de karamellisering van de buitenste laag, wat de smaak bitterder maakt.

Braden geeft een ronder en steviger smaakprofiel dan bakken, dat ietwat ‘nerveuzer’ overkomt op de tong.

De aroma’s doen vooral denken aan rijp, aards en krachtig, hoewel er ook iets straks is.

Gebraden vis, vlees, groenten en fruit zijn over het algemeen krachtig en robuust, er is niet echt veel complexiteit en de structuur is stevig.

Combineer met gebraad geen verse, frisse ingrediënten als appel, vinaigrette of rauwe groenten als tomaat, maar ga voor producten met een rijpe smaak.

Kies voor gestoofde groenten met veel smaak, en gegrilde producten

Welke wijn?Wijn bij braadschotels moet stevig en toch strak, én gecorseerd zijn. Die stijl vinden we vooral terug in jonge rode wijnen, gemaakt van druivensoorten die krachtige maar niet te complexe aroma’s voortbrengen. Denk aan: grenache, syrah, mourvèdre (alle druivensoorten uit de Côtes du Rhône), of aan sangiovese en barbera uit Italië, respectievelijk uit Toscane en Piemonte. De wijn moet iets ruigs en kruidigs hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content