10 tips om elke dag voldoende groenten te eten

© iStock

De aanbevolen dagelijkse consumptie van 300 gram groenten is veel moeilijker haalbaar dan gedacht, zo blijkt uit onderzoek van VLAM. 10 tips die je daarbij kunnen helpen.

VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, vroeg 100 consumenten om hun groenteverbruik een week lang heel precies bij te houden. Opvallendste vaststelling: we denken goed bezig te zijn, maar dat blijkt niet uit de resultaten. Helemaal niet zelfs. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 300 g halen is een pak moeilijker dan gedacht.

VLAM schiet te hulp met 10 tips die voldoende groenten consumeren moet vergemakkelijken.

De helft van je bord

300 g is geen te onderschatten hoeveelheid. Met wat sla bij de steak of het schijfje tomaat bij een pak friet kom je er niet. Speel op veilig en vul je bord voor de helft met groenten. Dat is 200 g aan groenten die je sowieso binnen hebt.

Elk moment is een groentemoment

Groenten staan doorgaans enkel op het menu bij de hoofdmaaltijd. 300 g groenten in één maaltijd wegwerken is een hele klus, hoe lekker het gerecht ook mag zijn. Verspreid het eten van groenten daarom over een hele dag en maak van elk moment een groentemoment.

Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt; Wie al eens een omelet eet, kan er wat extra groenten aan toevoegen. Of maak een smoothie met groenten en fruit voor onderweg. Eet ’s middags soep of neem wat rauwkost mee als tussendoortje. ’s Avonds in de zetel vullen zelfgemaakte groentenchips de groentenmeter aan.

10 tips om elke dag voldoende groenten te eten
© iStock

Een beetje voorbereiding helpt

Je hebt het een overvolle agenda en je komt amper toe aan boodschappen of koken? Wie goed voorbereid is, heeft tijd over.

Enkele tips:

* maak een weekmenu en koop alles tijdens één trip naar de winkel.

* maak op zondag een grote pot soep en vries die in per portie.

* koop voldoende snackgroenten. Zo heb je bij honger altijd iets lekker bij de hand en grijp je niet automatisch naar ongezonde knabbels.

* kook voor meerdere dagen tegelijk en je wint zeeën van tijd.

Eerst de groenten, dan de rest

Thuis veel groenten eten is gemakkelijker dan buitenshuis. Niet alle restaurants opteren voor een flinke portie groenten. Kies eens voor een vegetarisch eethuis. Sommige zaken hebben ook een soep- en saladbar. Neem eerst een genereuze portie soep en sla en bestel pas daarna je hoofdgerecht.

Fruitige tabouleh met geroosterde wortelen en geitenkaas
Fruitige tabouleh met geroosterde wortelen en geitenkaas© Kris Vlegels

Stel zelf de vraag:Hoe kan ik hier extra groenten aan toevoegen?’

Wie er zich gemakkelijk van afmaakt en stelt dat groenten niet bij alle maaltijden passen, moet zijn ingesteldheid bijschaven de de vraag omgekeerd stellen: ‘Hoe kan ik hier groentjes aan toevoegen?’.

Macaroni met broccoli, spaghetti carbonara met prei, pizza met extra tomaten, champignons en paprika, stoofvlees-friet met witloofslaatje… We kunnen eindeloos doorgaan!

10 tips om elke dag voldoende groenten te eten
© /

Daag jezelf uit

Ben je het niet gewoon om veel groenten te eten? Dan vraagt 300 g per dag een extra grote inspanning. Het risico om in oude gewoonten te vervallen is niet gering. Daag jezelf daarom elke dag uit om je doelstelling te halen. Het positieve effect zal snel merkbaar zijn. Voor je het weet is voldoende groenten eten een vanzelfsprekende gewoonte.

Ook verwerkte groenten en diepvriesgroenten tellen mee

Uit het onderzoek van VLAM blijkt dat het niet altijd duidelijk is wat allemaal in die 300 g mag meegeteld worden. Om alle misverstanden te vermijden: verwerkte groenten en diepvriesgroenten tellen ook mee. Ze zijn zelfs een volwaardig alternatief voor verse groenten. Het verlies aan voedingswaarde tijdens het verwerkingsproces is te verwaarlozen. Let wel: aardappelen en vleesvervangers tellen niet mee.

Houd de creativiteit erin

Hobbykoks die regelmatig in de keuken staan, weten dat de creativiteit hen bij momenten in de steek laat. Dat kan opgelost worden door groenterecepten uit te wisselen met collega’s en vrienden en op die manier elkaar overtroeven met lekkere tips. Of consulteer een kookboek (of onze receptendatabank) .

Koop alles in één keer en druk de prijs

Schijn bedriegt: ongezonde fastfood is niet noodzakelijk goedkoper dan verse groenten. Bovendien krijg je minder snel een verzadigend gevoel bij het eten van fastfood. Groenten en fruit houden je lichaamsmotor daarentegen langer draaiende. Ook zullen de doktersrekeningen op lange termijn uitblijven. Groenten dragen immers bij tot je algemene gezondheid.

Koop al je groenten tijdens één trip naar de winkel, houd je aan het boodschappenlijstje en laat niets verloren gaan. Maak bijvoorbeeld op vrijdag een lekkere quiche, een omelet of groentesoep met de restjes en elke euro die je uitgeeft aan groenten is goed besteed.

Een levenswijze die je beter doet voelen

Wees gerust: af en toe zondigen mag. Die 300 g per dag mag geen blok aan je been worden. Gezond eten moet een plezierige levenswijze zijn die je beter doet voelen in plaats van een eindeloze inspanning. Alleen zo wordt voldoende groenten eten makkelijk vol te houden.

Waarom is voldoende groenten eten belangrijk?

Groenten en fruit hebben een hoge voedingswaarde. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan onze dagelijkse voedingsstoffenbehoefte. Ook op lange termijn zijn groenten en fruit een prima investering. Talrijke studies hebben aangetoond dat groenten de strijd aangaan met chronische ziekten zoals zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

(DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content