10 nieuwe Belgische gins om te ontdekken

10 nieuwe Belgische gins om te ontdekken
© /

(DB)

Matterhorn Gin © /

Sobere fles met superieure inhoud. Deze gin van de gelijknamige Antwerpse bar Matterhorn heeft een uitgesproken dennenbloesemtoets en -aroma, aardse smaken ook en een verfrissende citrushint. In het glas katapulteert hij je zo richting Alpen. In het voorjaar kreeg de Matterhorn Gin nog de hoogste onderscheiding tijdens de San Francisco World Spirits. Terecht. Deze zomerversie, 'Alpin Fresh', is de opvolger.

- Richtprijs: 42 euro -

Hasselt Gin © /

Ook Hasselt, bekend om zijn jenevers, mag niet ontbreken in de tricolore ginwereld. JCI Hasselt, een organisatie voor jonge ondernemers, ging aan de slag en schudde deze creatie uit de mouw. Hoe deze gin smaakt? 'Een parfum van zoete appelsienen en frisse citroenen komt je meteen tegemoet. In de mond proef je verschillende lagen van pittige kruiden met een overheersende citrus afdronk', aldus Jennifer Menten van de Antwerpse webwinkel Gintonicshop.be die ook een vestiging heeft in Hasselt.

- Richtprijs: 42 euro -

HAVN Gin Antwerp © /

HAVN Gin heeft vier verschillende smaken, telkens genoemd naar een grootstad: Copenhagen, Marseille, Bankok en Antwerp. Elke ginsmaak vertegenwoordigt de cultuur, smaken en invloeden van de thuishaven. Deze zwarte Antwerpse fles is een knipoog naar de Vlaamse zwarte gietijzeren stoofpotten. In de mond herken je tinten van Vlaamse rabarber - fris dus - 'met een zoete anijsachtige afdronk van vanille en kaneel', zegt Menten. 'Speels, hip en werelds van smaak, zeg maar.'

- Richtprijs: 58 euro -

Bishop's Gin © Oskar

Een premium gin op de markt brengen waarmee de liefhebber alle kanten uitkan in het glas, dat was de opzet van Thierry Ponnet, geestelijke vader van de nieuwe Bishop's Gin die hij lanceerde met Matthieu Chaumont, de bartender van de Brusselse cocktailbar Hortense. Een verrassende London Dry met floraal en fluweel zachte start, maar met een aardse, nootachtige en kruidige afdronk.

- Richtprijs: 39 euro -

Hentho Gin The Noah Edition © /

Ter ere van zijn pasgeboren zoon, lanceert meesterdistiller Thomas (Hentho) een gloednieuwe gin. Dat deze ondernemer alles weet van smaken - hij heeft ook een restaurant in de Scheldestad - toonde hij al met zijn eerste creatie HenTho die nog altijd vlotjes over de toonbank gaat. Deze 'Noah Edition' is een zoetere variant door toevoeging van citroenverbena en gember. Kruidig, pittig en zoet tegelijk: een een nieuwe mix in de ginwereld.

- Richtprijs: 39 euro -

Cocoa Gin © /

Verwacht geen chocoladelikeur met de Cocoa Gin. Integendeel, de frisse appelsientoetsen domineren dit product van bezieler Francis Vantieghem, met pas in de afdronk de subtiele afdronk van bittere cacaobonen (uit Venezuela). Een verrassende combinatie die bij chefs al veel werd gebruikt maar ongezien is bij gin distillers.

- Richtprijs: 42 euro -

Belgin St. Cruyt © /

Ook een leuke gin. De makers van Belgin St. Cruyt haalden de mosterd uit de botanische geschriften van de monniken van Belgische abdijen. Maar liefst 50 kruiden werden in de gin verwerkt, wat resulteert in een complexe, kruidige gin met toetsen van appelsien en lavendel.

- Richtprijs: 43 euro -

Gillemore Gin © /

Liefhebbers van zoetere gins, moeten deze Belgische topper zeker proberen. Gillemore Gin is een topcreatie van de 20-jarige Bruggeling Louis Gillemon die zijn drankenkennis haalde uit zijn studies aan hotelschool Ter Duinen. Zijn subtiele smaak gebaseerd op exotische vruchten, met in de afdronk een tikkeltje pikant, maakt hem heel toegankelijk. Topsommelier Joachim Boudens is fan en serveert hem in driesterrenrestaurant Hertog Jan.

- Richtprijs: 43 euro -

Buss n°509 Rebel Cut © /

Serge Buss is intussen een ronkende naam in de Antwerpse ginscène. Begin 2016 lanceerde de horeca-ondernemer zijn 'Choice Collection Cut' met drie smaken: Master, Rebel en Midi Cut. De Rebel Cut maakt zijn naam waar: de gin opent zacht en floraal met frisse citroenhinten, waarna hij je verrast met een pittige finish van witte peper.

- Richtprijs: 44 euro -

With Love Gin © /

Deze fonkelnieuwe Belgische gin wordt op pas op 11 juni - Wereld Gin Dag - gelanceerd, maar we kunnen al meegeven dat het een lekker fris product wordt met een kruidige afdronk. With Love Gin is met liefde en artisanaal gemaakt in een Antwerpse micro-distilleerderij. Drink hem ook met liefde want van elke verkochte fles wordt tien euro geschonken aan de vzw With Love by Ferre, die zich inzet om de vaak langdurige ziekenhuisopnames van zieke kindjes zo aangenaam mogelijk te maken.

- Richtprijs: 40 euro -