
10 kookboeken voor onder de kerstboom
Een lijvig boek met vlees aan! The Butcher’s Book van topslager Hendrik Dierendonck is een ode aan zijn vak. Van de kwekers die met respect voor dier en natuur werken tot de slagers, de charcutiers en de versnijders die dag en nacht in de kou en in het verborgene het vlees verwerken dat wij eten. Met recepten en tips om à la Dierendonck tewerk te gaan. Een van de kookboeken van het jaar. –
The Butcher’s Book, Uitgeverij Kannibaal, 35 euro.
Bapas, ofte Belgische biertapas, staat niet uitsluitend voor koken met bier, maar voor een culinaire ervaring waarbij een bepaald bier een gerecht vervolledigt én de smaakpapillen pleziert. In zijn tweede boek vertelt Karl Van malderen over zijn bierpairing-methode. Met tekst en uitleg over smaak, het aroma en de textuur van een bier, hoe het past bij ingrediënten en hoe je lekkere gerechten op tafel tovert. –
Bapas, Manteau Uitgeverij, 24,99 euro.
Een interessante introductie in de wondere wereld van het barbecueën, ook tijdens winterse dagen. In dit overzichtelijke boek begin je van de basis en krijg je alle info om stapsgewijs de knepen van het vak te leren. Met verrassende en originele culinaire gerechten. –
De BBQ Academy, Borgerhoff & Lamberigts, 24,95 euro.
In haar nieuwste boek wil Lien Willaert foodies minder calorieën, en meer gezonde voedingsstoffen laten verbruiken. Met handige infofiches en vermelding van de voedingswaarde bij de recepten. –
Gezond Gulzig, Borgerhoff & Lamberigts, 22,95 euro
’17 groenten in 68 gerechten om te delen, want groenten zijn niet alleen gezond, ze zijn ook gezellig.’ Dat is de filosofie van Graanmarkt 13 in Antwerpen, het groenterestaurant van het jaar. Chef-kok Seppe Nobels laat je koken met gerechten van alle niveaus ‘die de sfeer en conversatie aan tafel moeten bevorderen’. –
‘Vegetables that sparkle the conversation’, Lannoo, 34,99 euro.
Geen doordeweekse soepen in dit naslagwerk. De ruim 100 gezonde recepten zijn werelds, feestelijk, troostrijk en ‘reinigend’. Ze worden ondergebracht in handige categorieën, aangevuld met informatie over bouillon maken, de voorraadkast en onmisbaar keukengerei. –
Hemelse soepen, Good Cook uitgeverij, 24,95 euro
Haar kookboeken zijn gegeerd in de Vlaamse huiskamers. De meest recente in de rij neemt je, net als alle voorgangers, mee naar haar gezonde keuken. –
Puur Eten, Lannoo Uitgeverij, 29,95 euro.
Het boek van ‘De Superette’ (van Rose Green, Sarah Lemke en Kobe Desramaults) moet een inspirerende handleiding zijn om zelf brood te bakken. Je kunt er wat uit leren over meel en deeg maken, en hoe belangrijk de omgeving is waarin je bakt. De seizoenen, de temperatuur, alles heeft een invloed. En je vindt er ook heel wat lekkere recepten. Puur, uitdagend, gezond en origineel. –
De Superette – Het Kookboek, Borgerhoff & Lamberigts, 29,95 euro.
Genoemd naar het Gentse restaurant van Valentina Gatti. Verslag van een culinaire roadtrip die zich niet beperkt tot Italië (maar er uiteraard wel passeert) op zoek naar de traditie van pizza, geschreven door journaliste Agnes Goyvaerts. In het aanbod: pizza, pizza, pizza. Lekker, lekker, lekker! –
Eat Love Pizza, Manteau Uitgeverij, 24,95 euro
Een must have voor elke cocktailfanaat. Hannah Van Ongevalle, een van ’s lands beste in haar vak, neemt je met al haar passie mee naar de wondere wereld van de exquise drankjes. Met recepten, uiteraard, maar ook uitleg over ingrediënten, over de tools die je nodig hebt om een perfecte cocktail te maken en de technieken om te schaken als de beste. Een topboek. –
Come take a sip with me, L&M Books, 29,99 euro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier