10 heerlijke zomerwijnen om van te genieten

Bij zomerse temperaturen past een heerlijke zomerwijn, ideaal bij een zomers gerecht of om van te genieten op terras en met vrienden. Wij selecteerden 10 wijnen.

Domaine D’Alzipratu, Cuvée Pumonte, Corse Calvi 2010, Pierre Aquaviva, Zilia Corsica
Normale, goede, verse rode kleur. Puntige, frisse neus. De smaak is rijk en stevig. Voor bij het grote roosterwerk van kip tot klap- of buikstuk.
Colruyt: 15,95 euro.

Domaine D’Azipratu , Cuvée Fiumeseccu, Corse Calvi 2011, Pierre Aquaviva, Zilia Corsica
Frisse geelgroene kleur. Frisse, wat scherpe neus maar wel met een rijpe onderbouw. De smaak is aangenaam, niet scherpzuur maar rond en droog. Universele wijn voor de zomertafel.
Colruyt: 9,99 euro.

Château Penin 2011, Bordeaux Clairet
Vurig rode kleur van vers fruit. Neus van het hele roodfruitregister: framboos, kers… Heel aangename smaak van fruit. Moet passen bij geroosterde worst met meloen en ham met gebakken appelschijven.
Wijnmakelaarsunie : 8,43 euro.

Domaine de Châtenoy 2011, Menetou-Salon De kleur is wat dun maar de neus is van fijne sauvignon, die goed ruimt bij opschudden. De smaak is puntig en fris Moet passen bij oesters en als aperitief.
Wijnmakelaarsunie: 12,06 euro.

Domaine Lecomte, Quincy 2010 Frisse geelgroene kleur en rijke, rijpe sauvignonneus. De smaak is citrusfris en zonder zure scherpte. Moet passen als aperitief en bij de eerste (koude) schotel.
Justin Monard : 12,00 euro.

Château Miraval 2010, Côtes de Provence, Terre Blanche Kleur met een kleine gele nuance. Frisse, puntige neus, zeer zuiver maar ook wat alcoholisch. Zeer presente smaak met lengte maar wat gedomineerd door alcohol. Moet passen bij gebakken vis. Justin Monard : 17,50 euro.

Syrah 2007, Jordan Stellenbosch, South Africa Heel goed gevulde kleur met een sombere toets in het volume en een nuance van rijp, niet van evolutie. Neus van mooi verouderde, rijpe syrah, complex en genuanceerd ondersteund met goed hout. Grote, gevulde smaak met nuance en lengte. Grote wijn voor bij grote, geroosterde ribstukken.
Delhaize: 14,99 euro.

Saint-Péray, ‘Hongrie’ 2010, Chapoutier Volgele, rijpe kleur. Bloemige neus van viognier. De smaak is stevig en gebald: een witte wijn met de allure van een rode. Moet passen bij geroosterde kreeft en gebakken tong.
Delhaize: 22,30 euro.

Tiara 2090 Douro, Niepoort, Portugal Frisse geelgroene kleur. Brede multicépage-neus met diepte De smaak is gedegen en met onderbouw. Universele wijn voor de zomertafel.
Young Charly: 16,88 euro.

Château De Selle, Domaines Ott, Côtes de Provence 2011 Heel lichte zalmkleurige rosé met een fijne, delicate neus die goed ruimt bij opschudden. Dito smaak. Fris maar niet scherp. Moet passen bij edele vis in papillot.
Young Charly : 26,60 euro.

Meer over zomerwijn

Bij stoofpotjes – typische winterkost – gaan door het langdurig pruttelen op het vuur de meeste fijne en delicate aroma’s verloren. Zelfs het zure element in de smaak wordt afgetopt en is niet meer echt verfrissend. Mosterd, citroen, een scheutje azijn of zure appels moeten dan versheid brengen in de smaak.

Door de lange bereidingstijden houden alleen de zware aroma’s stand, en als men wijn of bier aan de stoofpot heeft toegevoegd, verdwijnt de alcohol. Maar deze zwaardere aroma’s zijn op het einde wel versmolten tot een complex geheel waarvan de bewerkelijkheid mensen aanspreekt. Bovendien zijn stoofpotjes altijd beter na een dagje wachten. Omdat ze relatief ongevoelig zijn voor de bewaartijd (oxidatieschade kan niet meer) is er ruimte voor een ontwikkelingsevolutie in de smaak.

Bij dergelijk complexe smaakconstructies in het bord horen gelijkaardige complexe smaakconstructies in het glas. Men kiest voor oude, geëvolueerde wijnen die hun scherpe rode kantjes hebben verloren of patersbieren, waaronder het beendroge, enkele jaren verouderde Orval nog altijd het beste is. Monocépage-wijnen schijnen iets beter en sneller de nodige, zachtaardige smaakversmoltenheid te ontwikkelen dan samengestelde wijnen zoals traditionele bordeaux. Oude bourgogne, oude pomerol (vooral merlot) en oude barolo of mourvèdrewijnen zoals bandol, komen bij stoofpotjes dus in aanmerking.

In de zomer is alles anders. Een typegerecht voor de zomerse tafel is tomaat-garnaal, bereid van smaakvolle, ontvelde en ontpitte tomaten en versgepelde garnalen, samengehouden met een kleine hoeveelheid handgedraaide mayonaise. De smaken van een zomergerecht zijn direct en wat eenvoudig, maar ook fijn en levendig, met fris-tintelende aroma’s die niet versmolten zijn maar die zich naast elkaar manifesteren. Een rijpingstijd zoals bij een stoofpotje is hier uit den boze en zou het gerecht alleen maar snel doen verflensen. Verse kruiden, limoensap, geraspte limoenschil, het maleïnezuur van rabarber of appels en vele soorten azijn kunnen worden aangewend voor meer zomerse fraîcheur in het bord.

De zomer in het glas zal men dan ook vinden in jonge wijnen, die puntig en fruitig zijn, zelfs druivig, en met fijne, levendige zuren. Koel maar niet diepgekoeld. Zomerse frisheid vindt men ook in het sterk onderschatte kunstwerk dat ‘pils’ heet! Geen drank is meer zalig-dorstlessend en hongerscherpend (aperitief) dan een verse, vakkundig getapte pint pilsbier. En niets past beter bij dat andere ‘kunstwerk’: een pot mosselen.

Goede zomerwijnen zijn: sauvignon, rosé, reducerend gemaakte chardonnay, riesling, jonge droge chenin, pinot blanc, vermentino. En natuurlijk schuimwijnen, op voorwaarde dat ze fruitig zijn, waardoor echte champagne uitgesloten wordt. Echte champagne is niet geschikt voor de zomer. Het productieproces beoogt allesbehalve jonge fruitigheid: er wordt oude wijn bijgemengd, na hergisting wordt hij tot vijf jaar op de gistrest gelagerd, en voor de basiswijn worden al druivensoorten, percelen en jaartallen dooreengemengd (behalve bij de millésimés).

Echte champagne ontsnapt aan de tegenstelling zomer-winter: het is in wezen een tijdloze salondrank die op zichzelf staat en als aperitief kan functioneren maar dan ver van de maaltijd. Maar het overgrote deel van de champagneproductie is niet ‘echt’. Het zijn banale producten met verloren frisheid en verloren versheid en zonder fruit, die zelfs als zomerwijn met een tweederangsfunctie genoegen moeten nemen. Maar fruitige schuimwijnen zoals Duitse sekt van riesling, Loireschuimwijn van chenin, appellationschuimwijnen van Bourgogne of Bordeaux en goede Blanquette de Limoux komen wel in aanmerking.

Beroemde zomerkoppels zijn: rillettes van varkensvlees of gelijk welke andere terrine, met schuimwijn uit de Loire; oesters of carpaccio van rauwe vis met muscadet sur lie; vissla van krab of kabeljauw met sauvignon de Touraine; koud varkensgebraad met jonge bourgogne; gebakken poon met rosé; kippensla (zonder kerrie) met pinot blanc…

Bij al deze zomerse versheid liggen de kwaliteitseisen zeer hoog: verstorven smaakjes horen hier niet thuis.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content