10 dingen die u nog niet wist over Nutella

Ter ere van WereldNutelladag haalde Knack Weekend voor u het onderste uit de pot.

Alles van waarde mag dan wel weerloos zijn, ze hebben wel mooi allemaal een eigen feestdag. Vijf februari is volgens het wereldwijde Heilige Boek ‘International Nutella Day’. U weet ongetwijfeld hoeveel eetlepels u kan binnenzwelgen zonder in elkaar te zakken, maar deze dingen wist u misschien nog niet over uw favoriete beleg:

  1. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd chocolade een gegeerd luxeproduct dat gerantsoeneerd moest worden. Pietro Ferrero voegde daarom hazelnoten toe om langer te kunnen overleven met zijn cacaovoorraad.
  2. Pasta Gianduja. Enkele jaren later werd het broodformat overboord gegooid en opteerde men voor Nut (noot) Ella (Latijns suffix voor “zoet”)
  3. Nutella was jarenlang gratis voor Italiaanse kinderen. De shops hanteerden een BYOB (bring your own bread) principe waar kinderen gewoon mochten langskomen met een snede brood die ze dan gratis konden laten besmeren.
  4. Nutella is glutenvrij én koosjer
  5. Elke 2,5 seconden wordt er wel ergens een pot Nutella verkocht.
  6. In 2013 werd er meer dan 5,5 ton Nutella gestolen uit een geparkeerde vrachtwagen in Duitsland.
  7. De Ferreros zijn zodanig rijk dat ze makkelijk in een paleis gemaakt van chocolade zouden kunnen wonen. Michele Ferrero, de patriarch, bezit zo’n slordige 23,5 miljard dollar
  8. Er wordt dagelijks meer dan zeshonderdduizend kilo Nutella geproduceerd
  9. Nutella is geen wettelijk aanvaardde kindernaam.
  10. De Ferrerogroep gebruikt bijna een kwart van de wereldvoorraad hazelnoten. Dat herhalen we even: een kwart. Van de wereldvoorraad.

(KS via Bustle)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content