10 culinaire trends voor 2015

© iStock

Volgens culinaire adviseurs eten we in 2015 gekruider en funkier. Lelijk fruit en groenten worden in ere hersteld. En we gaan ook koken met gin. Tien culinaire trends voor het komende jaar op een rijtje.

Gevorderd Aziatisch

Gekruider en funkier eten dat verder gaat dan zoet, tam en vriendelijk: volgens culinaire adviseurs eten we nog meer dan voordien ‘gevorderd’ Aziatisch met een geweldige culinaire inslag. Enkele voorbeelden: de verfijnde Thaise keuken, Japanse okonomiyaki pannenkoekjes en Filippijnse gerechten.

Koken op houtskool

De Japanse houtskool, binchotan, is kunstmatig gedroogd eik dat verbrand wordt op hoge temperatuur, schoon, reukloos en rookloos is. Datzelfde geldt voor Thais houtskool. Houtskool wordt ook gebruikt om kralen, crackers, limonades en zelfs schoonheidsproducten te kleuren.

Kokosnoot als zoetmaker

Kokosnoot heeft een lagere glycemische index dan witte suiker en bevat meer voedingsstoffen. Het past ook uitstekend in gerechten uit de Zuidoost-Aziatische keuken.

Nog meer gin

De ginmanie is verre van gedaan. Dat er nog steeds wordt geëxperimenteerd met nieuwe ginsoorten, wisten we al. Dat de ginbars het afgelopen jaar als paddestoelen uit de grond rezen, konden we zelf ondervinden. Intussen staat de sterkedrank al op de menukaart van menig restaurant, waar koks zich wagen aan foodpairing met gin. Volgens insiders wordt nu ook koken met gin een nieuwe trend in 2015. Verwacht de drank bijvoorbeeld als vulling in macarons, in combinatie met ijs en wat dragon, of in een lekkere saus.

Japanse Matcha

Matcha, afkomstig uit het land van de rijzende zon, wordt super trendy. Het is een soort groene thee die wordt gemaakt van gestoomde, gedroogde en fijngestampte groene theeblaadjes zodat er een groen poeder overblijft. Het bevat minder caffeine dan gewone groene thee en meer voedingsmiddelen.

Minder hop in bier

Almaar meer brouwers gebruiken minder hop en meer kruiden, specerijen en andere bittere planten om smaak te geven aan het bier. Denk hierbij aan paddestoelen, rozemarijn, thee, sassafras, hennep en zelfs rendiermos.

Lelijk fruit en groente

Een trend afkomstig uit Frankrijk om ook misvormd fruit en groente een plaats op de tafel en in recepten te geven. Het voorkomt onnodige voedselverspilling. Gedaan dus met gekweekte of ingevoerde producten, die een beetje beschadigd zijn langs de buitenkant of afwijken van de normale vorm, zomaar in de vuilbak te gooien. Anno 2015 worden ze in ere hersteld.

Alles gerookt

Roken blijft niet beperkt tot vlees. In 2015 gaan we voedingsmiddelen zoals groente, boter en cocktails roken.

Gezonde kindermenu’s

Restaurants gaan meer en andere kindermenu’s aanbieden dan friet met appelmoes. En er komen gezondere alternatieven. De kinderschotels springen dus nog meer dan voordien op de golf van gezonde voeding.

Zo lekker als kool

Ook de kool zal het goed doen in 2015. Van de bloemkool en boerenkool langs de rode kool tot de Chinese kool en de spitskool. Aan keuze geen gebrek. Kool is een zeer voedzame groente. Hij zit vol vitamine C, kalium, foliumzuur en calcium. Je kan ze stoven, frituren, pocheren en stomen (op oosterse wijze met oestersaus en gember). Je kan ze rauw eten (bijvoorbeeld in salades) en ook vullen met gehakt, rijst, paddestoelen en/of kaas. Zelfs fruit past erbij (in het geval van rode kool). Reden genoeg om in 2015 massaal aan de kool te zitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content