#BlackGirlMagic: de plaats op het internet waar zwarte vrouwen hun huidskleur vieren

© iStock

Eén van de meest hartverwarmende hashtags op het internet is ongetwijfeld #BlackGirlMagic. Donkere vrouwen wereldwijd laten hier hun authentieke zelf zien, en vieren er zonder gêne hun huidskleur.

De naam van de hashtag legt zichzelf uit: #BlackGirlMagic is een stek op het internet waar zwarte vrouwen van over de hele wereld samenkomen om niet alleen de teint van hun huid te accepteren, maar die ook te vieren. Donkere dames steken elkaar hier dagelijks een hart onder de riem.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Die hartverwarmende beweging bleef niet ongemerkt. Zelfs president Obama sprak over het belang van dit soort initiatieven in een interview met het Amerikaanse Times en Essence. ‘Jongeren krijgen heel wat informatie binnen via de sociale media. Dat er activisten zijn die willen helpen onze cultuur en de politiek te helpen vormen, is dus enorm belangrijk.’

Strijd tegen negativisme

De opmerkelijke online beweging vond waarschijnlijk in 2013 haar oorsprong bij de Amerikaanse schrijfster CaShawn Thompson, die ook al heel wat schreef over feminisme. ‘Black Girl Magic is een initiatief om het negativisme tegen te gaan waarmee heel wat zwarte vrouw te kampen krijgen,’ verklaart ze in een gesprek met The Guardian.

Er is dan ook geen juiste manier om deze hashtag te gebruiken, je bepaalt volledig zelf hoe je die invult. Sommige vrouwen delen hier meningen, terwijl anderen het dan weer leuk vinden om er hun leukste Instagramfoto’s te verspreiden, maar ook korte filmpjes passeren regelmatig. Zangeres Solange Knowles had het zelfs over een ‘geheime taal tussen zwarte vrouwen’ in een interview met The Guardian.

Gelijkgestemde mensen

Eén van de grootste voorvechters van deze beweging is misschien nog wel actrice Amandla Stenberg, die de rol van Rue vertolkte in The Hunger Games. Op Black Girls Rock, een groot Amerikaans event waar een hele resem aan inspirerende zwarte vrouwen in de kijker worden gezet, had ze het nog over het belang van zulke initiatieven. Ook in Teen Vogue benadrukte ze dat. ‘Wanneer je bevriend raakt met andere sterke, gelijkgestemde mensen, dan schijn je daar allemaal iets helderder door’, klonk het. (SDW)

Thank you for the continuous Black Girls Rock love. full full full hearts

Een foto die is geplaatst door amandla (@amandlastenberg) op

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content