Bikkembergs verdacht van zware belastingfraude

© belga

Dirk Bikkembergs wordt beschuldigd van zware belastingontduiking. Hij ontkent de aantijgingen.

Het ziet er niet goed uit voor de Belgische ontwerper die vorige maand zijn modellen nog liet defileren aan de voet van de Tafelberg in Zuid-Afrika. De Italiaanse belastingdienst beschuldigt Dirk Bikkembergs van belastingontduiking voor 111 miljoen euro. Het bedrijf van de ontwerper ontkent de aantijgingen.

Volgens Bikkembergs’ advocaat Francesco Giuliani stammen de beschuldigingen uit een audti die de Guardia di Finanza in 2006 en 2007 heeft uitgevoerd. Het onderzoek spitste zich toe op twee bedrijven: 22 Srl, dat in Italië kleding produceert voor het merk Bikkembergs en IFF Sarl in Luxemburg, dat instaat voor de distributie. Volgens de Italiaanse politie produceerde de designer in Italië, maar versluisde hij de inkomsten meteen naar Luxemburg, dat fiscaal gunstiger is, in plaats van ze aan te geven in Italië.

“Schandalig”
“De autoriteiten hebben de situatie verkeerd ingeschat. IFF heeft geen gestructureerde organisatie in Italie en de Italiaanse belastingdienst heeft de omzet van IFF te ruim berekend”, aldus Giuliani, volgens wie er ook ‘manifeste’ fouten in de gegevens zitten. De groep Bikkembergs reageerde in een persbericht verontwaardigd op de aantijgingen. “Dit is schandalig tegenover een buitenlandse investeerder die geprobeerd heeft een deel van zijn zaak op te zetten in Italië, om nog te zwijgen van de schade aan de reputatie van een ontwerper die veel heeft gedaan om bij te dragen aan de lokale economie”, luidt het.

De fiscale commissie in Pesaro (Italië) heeft evenwel het protest van Bikkembergs verworpen. En zijn groep moet nu voor de proceskosten van 44 miljoen euro opdraaien.

Bikkembergs was een van de Antwerpse Zes. Hij startte zijn carrière met een voetbalcollectie in 1986. In ’88 volgde een eerste collectie voor mannen en in 1993 voor vrouwen. De afgelopen twintig jaar werkte hij enkel met Italiaanse handwerklui.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content