Beyoncé: ‘Gelijkheid tussen de seksen is een mythe’

Beyoncé heeft een essay geschreven over ‘de mythe van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.’ Ze roept mannen in haar tekst op om hun ‘echtgenotes, dochters, moeders en zussen’ bij te staan in hun vraag naar gelijke lonen voor vrouwen die hetzelfde werk doen als mannen.

Beyoncé heeft een essay geschreven over ‘de mythe van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.’ Ze roept mannen in haar tekst op om hun ‘echtgenotes, dochters, moeders en zussen’ bij te staan in hun vraag naar gelijke lonen voor vrouwen die hetzelfde werk doen als mannen. Beyoncé schreef een essay voor de derde editie van The Shriver Report, een uitgave van schrijfster en journaliste Maria Shriver in samenwerking met de denktank Center for American Progress. Dit rapport onderzoekt de situatie van vrouwen in Amerika. Het 400-pagina tellende rapport ‘A Woman’s Nation Pushes Back from the Brink’ kan tot 15 januari gratis gedownload worden.

‘We moeten stoppen met het geloven in de mythes over gendergelijkheid. Gendergelijkheid is nog geen werkelijkheid’, schrijft Beyoncé Knowles haar essay in The Shriver Report. ‘Vandaag is de helft van de werknemers in Amerika van het vrouwelijke geslacht. Toch verdienen vrouwen gemiddeld 77 procent minder dan mannen. Tenzij vrouwen én mannen zeggen dat dit onacceptabel is, zullen de dingen niet veranderen. Gelijkheid is pas bereikt als mannen en vrouwen evenveel betaald krijgen en met hetzelfde respect behandeld worden.’

De zangeres noemde zichzelf al verschillende keren een feministe en was ook een van de prominente boegbeelden van Chime for Change, een campagne die strijdt voor vrouwenrechten wereldwijd en gelanceerd werd door Gucci. Ook haar nieuwe plaat werd door verscheidene bronnen omschreven als een feministisch manifest.

Beyoncé is niet de enige grote naam die een essay voor The Shriver Report schreef. Ook Eva Longoria, Jennifer Garner, Jada Pinkett-Smith en basketter LeBron James werkten mee aan het rapport. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content