Zwangere Jessica Simpson poseert naakt

Jessica Simpson neemt de beroemde Demi Moore pose aan op de cover van Elle.

De zwangere Jessica Simpson poseert naakt op de cover van Elle, 20 jaar nadat Demi Moore exact dezelfde pose aannam voor de lens van Annie Leibovitz.

Toen Annie Leibovitz de zwangere Demi Moore in 1991 naakt fotografeerde voor de cover van Vanity Fair, kon ze noch de felle reacties, noch de iconische status van de foto, noch de vele imitaties ervan voorzien.

“De foto kwam er eigenlijk per ongeluk”, zegt de fotografe. Oorspronkelijk moest ze een reeks beelden maken die Moores zwangerschap verhulden. Het team van Vanity Fair was erg nerveus over de enorme buik van de actrice en stelde zelfs voor om het bij portretfoto’s te houden.

Controverse Maar Moore en Leibovitz sloegen aan het experimenteren en kwamen zo bij de naaktfoto. Tot hun eigen verbazing keurde toenmalige hoofdredactrice Tina Brown de cover goed, en zo ging de bal aan het rollen.

Binnen het uur nadat de bewuste cover in de rekken lag, waren alle Vanity Fair-edities uitverkocht. De één vond het schokkend en pervers (in sommige winkels werd het magazine met een witte hoes afgedekt), de ander vond het fantastisch. Jaren later kijkt niemand meer op van een naakte zwangere vrouw. Tal van beroemdheden traden ondertussen in Moores voetsporen.

Taboe doorbroken

Dit tot frustratie van Leibovitz, die de foto niet eens goed vindt. “Hij was baanbrekend voor het beeld dat we van zwangere vrouwen hebben en hielp veel vrouwen hun veranderende lichaam te accepteren. Maar op zich is het slechts een magazinecover. Als het een goede portretfoto was, zou Demi haar borsten niet bedekken en zou ze niet recht in de camera kijken.”

Hoe dan ook, zwangere vrouwen zijn niet langer taboe in de modewereld. Dat bewees topmodel Alessandra Ambrosio onlangs nog door met een bolle buik op de Sao Paulo Fashion Week te defileren. (IVDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content