Zo worden presidentskandidaten opgemaakt voor een politiek debat

Mike Huckabee © Reuters

Dit is wat de Republikeinse presidentskandidaten straks zullen vragen in de make-up stoel voor het grote debat

Bijna 55 jaar geleden, op 26 september 1960, namen presidentskandidaten John F. Kennedy en Richard Nixon het tegen elkaar op in het eerste politieke debat dat op televisie te volgen was. Wonderboy Kennedy maakte een bijzonder goede beurt met zijn parelwitte glimlach, lichtjes getaande huid en twinkeling in de ogen, terwijl Nixon er al beter had uitgezien. Een klam, pafferig gezicht, een lichte stoppelbaard die kwam opzetten onder een haast doorschijnende huid. “Die make-up artist moeten we ontslaan”, gromde Nixons running mate Henry Cabot Lodge volgens oorgetuigen tussen de tanden. “Die idioot heeft ons net de verkiezingen gekost.”

Of Kennedy het debat/de verkiezing nu werkelijk gewonnen heeft dankzij zijn looks valt natuurlijk te betwisten, maar het is zo dat het uiterlijk zeker meespeelt in het stemgedrag. Kennedy straalde die avond rust en gezondheid uit, terwijl Nixon eruit zag alsof hij elk moment in elkaar kon zakken. Geen al te beste look voor iemand die je de verantwoordelijkheid van het hele land moet toevertrouwen.

Reken dus maar van yes dat Donald Trump, Jeb Bush, Scott Walker, Mike Huckabee, Ben Carson, Ted Cruz, Marco Rubio, Rand Paul, Chris Christie en John Kasich voor het Republikeinse debat vanavond alle registers en poederdozen zullen openrukken. Maar hoe stoom je een politici klaar voor een televisiedebat? Wat zijn de make-up do’s en don’ts voor mannelijke én vrouwelijke kopstukken?

Elimineer donkere kringen

Je wil er uitgeslapen uitzien, alsof deze stresserende periode geen vat op je heeft. Op die manier lijk je capabel genoeg om het land door de grootste crisissen te loodsen zonder in te storten. Doe druppels in je ogen die het oogwit helderder maken en breng highlighter aan in het putje naast je oog, in het midden van je ooglid en onder je wenkbrauw.

Geen geglim

Een goed gehydrateerde huid is een must, maar zorg er wel voor dat je een moisturizer gebruikt die niet glimt. De lichten van de studio weerkaatsen deze glans op je gezicht waardoor je er zweterig en zenuwachtig uitziet. Poeder dus steeds je gezicht goed af en hou blotting papers bij de hand. Wie echt snel zweet kan best een dagcrème met hazelaar in verwerkt gebruiken, die transpiratie tegen zou gaan.

Barack Obama
Barack Obama© REUTERS

Een gezonde teint

Mensen willen een sterke president, eentje die nog even meegaat en zich bezig houdt met de gezondheid van de economie in plaats van die van zichzelf. Iedere huid die op televisie komt heeft wel een likje verf nodig (onder die lichten zien zelfs supermodellen er vaal uit zonder make-up) maar probeer geen te dekkende foundation te gebruiken. Breng deze ook enkel op strategische plaatsen aan en smeer nooit het hele gezicht vol, om een maskereffect te vermijden. Vergeet ook de oren niet, zodat er geen plotse verandering van textuur of kleur zichtbaar is

Een sterke kaaklijn

Wie dacht dat contouring enkel voor Kardashians was zit ernaast: veel make-up artists gebruiken een donker, mat poeder om de kaaklijn en kin van mannelijke en vrouwelijke politici te benadrukken, omdat een sterke kaaklijn blijkbaar een sterke persoonlijkheid uitstraalt.

Hou het understated

Denk eraan dat alles op tv uitvergroot wordt. Een knalroze lip of glimmend groene oogschaduw mag je dan nog fantastisch staan, en uiteraard heb je het volste recht om te kiezen hoe je je opmaakt voor je job, maar het is blijkbaar toch niet de beste keuze voor een groot debat. In het boek Your Public Best, geschreven door kappers en make-up artists van Amerikaanse politici, staat een understated make-up look als vuistregel. Want als mensen zo gefascineerd geraken door de make-up die je draagt, dan durven ze wel eens te vergeten luisteren naar wat je te zeggen hebt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content