Zo kies je de juiste mascara voor jouw wimpers

Extra volume, extra lengte, extra krul of extra zwart, en ga ik voor een borsteltje of een applicator uit siliconen? Gedaan met keuzestress dankzij deze tips!

Wie een mascara uitkiest wordt vaak platgebombardeerd met adjectieven die allemaal even aanlokkelijk klinken. Want natuurlijk wil je én lange én volumineuze én donkere wimpers; maar hoe geraak je in godesnaam wegwijs in de mascarajungle? Knack Weekend redactrice Katrin Swartenbroux snelde naar M.A.C Cosmetics en trok daar senior make-up artist Ines Borgonjon vragend aan de mouw.

“Er zijn verschillende manieren om te bepalen welke mascara voor jou geschikt is”, legt Borgonjon uit. “Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar de verpakking of kijken naar het borsteltje, maar die kunnen je niets vertellen wanneer je niet eerst je eigen wimpers eens goed onder de loep neemt.

Zo opgedragen, zo gedaan, en blijkbaar ben ik gezegend met blonde, maar wel lange, volle wimpers met een natuurlijke krul. “Wanneer jij gaat voor een mascara die lengte bijgeeft, met het idee dat je op die manier je lange wimpers nog meer in de verf zet, dan gaat het resultaat niet natuurlijk zijn, omdat zo’n mascara iedere wimper afzonderlijk aanzet waardoor ze heel fel van elkaar gescheiden zullen staan.” Borgonjon raadt me aan om te gaan voor een mascara die volume belooft. Die zal vooral product geven aan de basis van de wimpers en naar boven toe steeds minder product afscheiden waardoor mijn wimpers eindigen in een mooie punt, met het bekende waaierende effect.

“Vervolgens moet je kijken naar het borsteltje”, weet Borgonjon. “Voor jou maakt het niet heel veel uit of je een dikke of dunne borstel gebruikt, maar andere mensen moeten beter opletten.”

Van boven naar onder: de applicators van In Extreme Dimension - Mineralize Multi-Effect - Extended Play - Haute & Naughty
Van boven naar onder: de applicators van In Extreme Dimension – Mineralize Multi-Effect – Extended Play – Haute & Naughty© KS

Mensen met korte wimpers zijn bijvoorbeeld niet gebaat met een dikkere borstel, zelfs wanneer ze volume willen. “Je kan een dik klonterig effect vermijden als je goed kijkt naar de vorm en lengte van de wimpers”, vertelt Borgonjon. Hoewel volumemascara’s meestal dikke applicators hebben zijn die niet voor iedereen geschikt. “Soms zijn die applicators zodang dik dat ze de volledige lengte van een korte wimper met product bedekken. Dan heb je geen graduele overgang naar boven toe, en zijn je wimpers net stokjes.” Vrouwen met korte wimpers gaan dus beter voor een mascara met een fijner, smaller borsteltje en geven de basis van de wimpers een paar extra lagen om toch een volumineus effect te bekomen.

Mensen die weinig wimpers hebben houden dan weer van de dikkere applicators van een volumemascara. “Deze borstels zijn gemaakt om volume bij te geven aan de basis, waardoor het ook lijkt alsof je wimperrand voller is.” Wanneer deze persoon een fijnere borstel gaat gebruiken, gaat ze de wimpers net nog meer scheiden waardoor het nog meer lijkt alsof ze maar een paar sprietjes hebt staan.

Ines Borgonjon heeft deze uitleg duidelijk al eens eerder gedaan – dat kan ook niet anders. M.A.C. gaat er prat op dat iedere klant met het juiste advies naar buiten gaat, en zelfs wanneer je snel even binnenwipt voor een nieuwe mascara zal de make-up artist van dienst je altijd goed bekijken en vragen naar je wensen. Zij die willen kunnen ook een uitgebreidere make-up service boeken om zo de M.A.C. producten beter te leren kennen en te weten wat voor make-up het meest geschikt is voor de look die ze willen bekomen.

M.A.C. biedt immers een ontzettend ruim assortiment aan, van heel specifieke producten, tools en pigmenten voor make-up artists, tot een gevarieerd gamma aan lipsticks, foundations en mascara’s. “Ons product developping team zet echt in op innovatie. Ze vragen ons regelmatig wat we missen en wanneer ze zien dat we op fashion week bijvoorbeeld twee mascara’s gebruiken voor een ooglook dan gaan ze onderzoeken hoe we volgende keer maar 1 mascara in onze kit moeten steken” vertelt Borgonjon.

Vandaag bevat het M.A.C. mascara gamma zo’n twintigtal producten. Om door de bomen (lees: mascaraborsteltjes) het bos nog te kunnen zien – hier enkele favorieten:

Zo kies je de juiste mascara voor jouw wimpers
© M.A.C. Cosmetics

De Mineralize Multi-effect lash mascara is verrijkt met een 77 mineralen complex, wat wil zeggen dat deze mascara je wimpers zal voeden, en dat ze ook zacht blijven, zelfs na een aantal laagjes. Qua look is deze mascara behoorlijk understated: geen dramatisch effect maar letterlijk je wimpers in de verf. Wat je van een basis mascara verwacht dus!

Zo kies je de juiste mascara voor jouw wimpers
© M.A.C. Cosmetics

De Extended Play lash mascara heeft een fijn, maar heel stevig borsteltje waarmee je gemakkelijk door je wimpers kan kammen. Extra voordeel: zo heb je ineens de achterkant mee. Dit is een goede mascara om zowel heel fijn als heel opbouwend mee te werken: omdat je het product goed kan verdelen geven enkele lagen een dramatisch effect zonder klonters.

Zo kies je de juiste mascara voor jouw wimpers
© M.A.C. Cosmetics

De In Extreme Dimension lash mascara heeft een applicator met een kleine bol op de tip waarom extra haartjes aangebracht zijn. De borstel kan je dus zowel horizontaal, maar ook verticaal gebruiken. Bij bijvoorbeeld een winged eyeliner kan je met het topje de buitenste haren naar boven duwen voor een katachtig effect, en wie Twiggy wil benaderen duwt de middenste wimpers naar boven. Bovendien is de applicator tussen de rijen kammetjes voorzien van een brede gleuf waarin extra product in opgeslagen wordt. Zo kan je met een draai van je hand meteen extra kleur en volume toevoegen. Deze mascara is niet geschikt voor een subtiele look.

Zo kies je de juiste mascara voor jouw wimpers
© M.A.C. Cosmetics

De Haute & Naughty lash mascara is tweeledig. Ofwel gebruik je de borstel met veel product en draai je aan het paarse kopje, ofwel draai je de roze kop open en trek je de borstel door een kokertje om een deel van het product te verwijderen. Uitermate geschikt voor mensen die gewoon zijn om voor hun bovenste en onderste wimperrand een andere mascara te gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content