Zo creëer je het perfecte licht voor een selfie

© iStock

Het licht weten vangen met je gezicht dankzij make-up is (hallo strobing!) doet je stralen, maar als dat licht vanuit de foute hoek komt of de verkeerde warmte heeft is het verloren moeite. Enkele tips van de Vogue-verlichtingsexpert.

“Amai ge ziet er slecht uit”. Een goedbedoelde comment van een online kennis drukte me met mijn bleke neus op de feiten: mijn Snapstory mocht dan wel hilarisch zijn (al zeg ik het zelf), de combinatie maagontsteking en hashtag nomakeup deden me geen deugd. Al zeker niet omdat ik me voor een zonnig open raam had gezet. Nu er “natuurlijk” goed uitzien steeds belangrijker wordt is kunnen spelen met belichting een must voor iedereen die een social media kanaal te onderhouden heeft en toch nog complimenten wil ontvangen. Vogue sprak met Don Peifer die al ontelbare keren instond voor de belichting tijdens hun fotoshoots, en ontfutselde hem enkele tips om topmodellen nog meer top te maken, simpelweg middels enkele goedgeschroefde gloeilampen.

1. Leer je gloeilampen kennen

Allicht zijn de meesten onder ons geen professionele elektriciens of fotografen, dus is het belangrijk dat je de informatie op de verpakking van je gloeilamp leert lezen. Vermijd steeds lampen met ‘CFL’ op de doos, een afkorting die staat voor compact fluorescent lamps. Dit licht geeft een vale, groenige schijn al is de lamp zelf allesbehalve groen: als ze niet fatsoenlijk gerecycleerd worden laten ze kwik vrij in de natuurlijk. Gezellig. Kies voor gloeilampen met een CRI (color rendering index) van 90 of hoger en een kleurtemperatuur van ongeveer 2700K voor zuiver, warm licht.

2. Werk met ‘laagjes’ van licht

Simpelweg de plafondlamp aansteken – zelfs wanneer die een goede gloeilamp bevat- creëert nog steeds een hard en ééndimensionaal effect. Speel dus met verschillende staande en tafellampjes, stel ze op verschillende hoogtes, laat ze soms eens naar andere kanten schijnen en speel waar mogelijk met lichtsterkte om een meer gelaagd effect te krijgen waardoor je foto meer diepte en dimensie krijgt. Gewoon proberen, je merkt meteen wat we bedoelen.

via GIPHY

3. Verstop de lichtbronnen

“Goede verlichting is zoals een goede service in de horeca sector: het moet onzichtbaar zijn”, zegt Peifer. Pas deze strategie toe door lichtbronnen uit het zicht/kader te plaatsen (zet bijvoorbeeld eens een lamp achter een zetel of een plant) zodat hun licht gewoon op de muren weerkaatst. Zo verkrijg je een meer flatterend, indirecte gloed die minder scherp is.

4. Badkamerlicht is van groot belang

Er wordt vaak aangeraden om je make-up aan te brengen in een ruimte met veel daglicht maar feifer is het daar niet mee eens. “Natuurlijk licht verandert bijna ieder halfuur en is afhankelijk van het weer, het seizoen en het tijdstip. Het is niet constant.” Hij raadt daarom aan om de verlichting in je badkamer aan te passen en te opteren voor LED lampen die het warmste licht verspreiden (check de verpakking). “Met een hoge dosis warm licht zie je alle details die je moet zien.”

5. Omarm je ‘dark side’

“Componisten en schrijvers zeggen wel eens dat hun noten en woorden niet het belangrijkste zijn in hun werk”, aldus Peifer. “De échte kunst zit in de pauzes en de spaties – in wat ze niet toevoegen. Hetzelfde geldt voor licht.” Dus in plaats van enkel lampen te gebruiken om bepaalde gebieden van op te lichten, is het ook belangrijk om met schaduwen te spelen om te helpen de nadruk te leggen, net als bij contouring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content