Ziekenhuis leert kappers omgaan met noden kankerpatiënten

© Getty Images/iStockphoto

Een jaar na de lancering van het vormingstraject “Kanker Beauty Professional”, waarbij schoonheidsspecialisten leerden hoe ze kankerpatiënten professioneel kunnen begeleiden, worden nu ook professionele kappers opgeleid in het AZ Sint-Maarten.

De dienst medische oncologie van het AZ Sint-Maarten werkt samen met het Institute for Professional Care (IFPC) vzw en Unie voor Belgische Kappers (UBK) om kankerpatiënten professionele huid- en haarverzorging op maat te kunnen bieden. Het oncologisch team van het ziekenhuis verzorgt een groot deel van het lesprogramma.

Zelfbeeld verbeteren

Het doel van het project is om het zelfbeeld van kankerpatiënten te verbeteren. Zij krijgen het immers niet enkel lichamelijk, maar vaak ook psychologisch zwaar te verduren. Het traject voor kappers komt er als logisch gevolg op de schoonheidszorgen. Weinig kappers hebben kennis in huis om met personen getroffen door kanker om te gaan. Tot twintig kappers krijgen een jaar lang les van het multidisciplinair oncologisch team van het ziekenhuis. Ze lopen stage, maken een eindwerk en krijgen een kwaliteitslabel.

De opleiding houdt rekening met de medische achtergrond en specifieke noden van mensen met kanker. “Deelnemers leren onder meer de juiste producten kennen en gebruiken bij kankerpatiënten”, zegt Katleen Vanderbeken, directeur van IFPC. “Wat mag? Wat mag niet? Ook communicatie vormt een belangrijk onderdeel. Hoe ga je om met de patiënt: Wat zeg je? Wat zeg je niet? Wat vraag je en wat niet?” Ook thema’s zoals hygiënische maatregelen, nevenwerkingen, psychosociale aspecten, zelfzorg, stress en palliatieve zorg komen aan bod.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content