Zeven redenen waarom iedere dag douchen niet nodig is

© iStockphoto

Wanneer je veel transpireert heb je baat bij een dagelijkse douche, maar voor alle anderen geldt: minder vaak douchen is beter. Reader’s Digest noemt zeven redenen waarom dat zo is.

Wanneer je veel transpireert heb je baat bij een dagelijkse douche, maar voor alle anderen geldt: minder vaak douchen is beter. Reader’s Digest noemt zeven redenen waarom dat zo is.

1. Je bent niet zo vies als je denkt. Wanneer je zwaar fysiek werk verricht, veel transpireert of in een vochtig en warm klimaat woont is dagelijks douchen aan te raden. Te veel vet op de huid verstopt je poriën en dat kan weer puistjes veroorzaken. Maar wanneer je, zoals de meeste mensen, niet overmatig veel transpireert is om de twee of drie dagen een douche nemen voldoende en zelfs beter.

2. Van te vaak douchen, vooral tijdens koude en droge winters, kan je een geïrriteerde, rode en jeukende huid krijgen. Onze huid is ons grootste orgaan en vervult een belangrijke rol in het beschermen van ons lichaam tegen ziektes. Zeep en warm water lossen de vetachtige lipiden in de huid op. Hoe vaker je een douche neemt, hoe minder kans de huid krijgt om zichzelf te herstellen door het produceren van vetten.

3. Ook het afdrogen met een handdoek beschadigt de huid. Het beste is om helemaal geen handdoek te gebruiken en te wachten tot je vanzelf opdroogt. Heb je daar geen tijd voor, dep je huid dan droog met een zachte handdoek in plaats van de huid droog te wrijven.

4. Vind je het een onsmakelijk idee om niet iedere dag te douchen, dan kan je een tussenweg nemen: niet iedere dag volledig onder de douche, maar wel iedere dag je oksels, genitaliën en borst wassen met een washandje en een milde zeep.

5. Door te douchen spoel je de goede bacteriën op je huid weg. Ze komen vanzelf weer terug, maar er is geen goede reden om ze dagelijks weg te spoelen.

6. Te vaak douchen is slecht voor je haren: ze worden er droog en broos van. Dat geldt in het bijzonder voor gekleurd, dik en krullerig haar.

7. Het spreekt voor zich dat je door minder vaak te douchen een enorme hoeveelheid water bespaart. We staan gemiddeld zo’n 8,5 minuten onder de douche en dat betekent dat je met één keer minder douchen al 85 liter water bespaart. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content