Zes alternatieve make-upremovers

De huid is het grootste menselijke orgaan en heeft de taak ons te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dat doet ie goed en daarom verdient de huid de nodige verzorging. Ook bij het verwijderen van make-up mogen we niet zomaar wat opsmeren.

De huid is het grootste menselijke orgaan en heeft de taak ons te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dat doet ie goed en daarom verdient de huid de nodige verzorging. Ook bij het verwijderen van make-up mogen we niet zomaar wat opsmeren, vertelt dermatoloog Thomas Maselis van de Beroepsvereniging voor de Belgische Dermatologie en Venerologie.

Onze huid krijgt het wel eens hard te verduren. Een paar lagen foundation over elkaar of een agressieve scrub zorgen ervoor dat de huid uitgeput raakt. Een belangrijke stap in het verzorgingsproces van onze huid begint met het demaquilleren. Er bestaan reeds zeer goede make-upremovers, maar deze zijn ook vervangbaar door natuurlijke producten zoals baby olie of yoghurt. Al zijn natuurlijke producten zeer handig wanneer je geen démaquillant bij de hand hebt, het gebruik van deze alternatieve make-upremovers is op lange termijn ten zeerste af te raden, dat vertelt dermatoloog Maselis.

Een demaquillant bestaat uit drie hoofdcomponenten die de make-up op je gelaat makkelijk doet verdwijnen. Zo bestaat het uit een oliefase, een emulgator en een waterfase. Om een perfect egaal gelaat te bekomen zorg je er dus voor dat je deze stappen met natuurlijke producten ook uitvoert. Wanneer je je huid ontdoet van al die lagen make-up begin je met een olie die de make-up oplost. Daarna zorg je ervoor dat deze olie niet op de huid blijft zitten door met een zeepachtig of melkachtig product de huid te reinigen. Alles naspoelen met warm water is een absolute must om niet met een geïrriteerde huid te eindigen. Wat je zeker niet mag doen is de huid aanvallen met een zuur product zoals citroen om de huid te ontvetten.

Geen demaquillant in de buurt? Knack Weekend stelt jou vijf natuurlijke producten voor om snel en effectief make-up te verwijderen:

Baby olie

Als olie bedoeld is om de babyhuid te verzorgen, vormt het alvast geen gevaar voor de gevoeligste zone van je gelaat. Er bestaan zeer goede producten, maar het natuurlijk alternatief om je ogen perfect te reinigen is baby olie. Doe een beetje olie op een wattenstaafje, de mascara of het oogpotlood zullen onmiddellijk verdwijnen en je huid wordt zacht.

Honing

Als sinds de tijd van Cleopatra wordt honing als schoonheidsproduct gebruikt. Dit wondermiddeltje is niet enkel heel lekker in je thee, het reinigt en voed jouw huid ook. Masseer de zachte honing in met je vingers en spoel daarna goed af met warm water. Natuurlijke honing is ook zeer gunstig bij een droge huid.

Olijfolie

Nu je toch in de keuken vertoeft, kun je ook je gezicht make-up vrij maken met olijfolie. Veel cleansers verwijderen de natuurlijke oliën van de huid terwijl deze juist goed voor je zijn. Al ruikt olijfolie niet super goed, hij zal toch je huid voldoende reinigen en hydrateren. Breng de olie op het gelaat aan en laat even inwerken. Spoel daarna je huid met warm water en een schoon washandje zodat ook je poriën vrij zijn van foundation.

Aloë vera

De cactusachtige plant, Aloë vera, is het wondermiddeltje bij uitstek. Naast het hebben van een wondhelende werking maakt het je gelaat vrij van make-up en verzorgt het tegelijkertijd. Zelfs de hardnekkigste waterproof mascara verdwijnt als sneeuw voor de zon. Maak je wattenschijfje nat en druppel er een beetje Aloë vera op. Deze is ook vaak te koop in een gel of in een crème vorm.

Kokosolie

Kokosolie of kokosvet komt altijd in vaste vorm en smelt rond 25°. Warm het dus op tussen je handen zodat je de olie makkelijk over je gelaat kan verdelen. De kokosolie heeft een zeer vette textuur waardoor je make-up er snel afkomt en door de moleculaire structuurformule wordt de olie snel door de huid opgenomen die het zal voeden.

Yoghurt

Na het gebruik van een olie op je huid voelt deze zeer vettig aan en hierbij kan yoghurt een handje helpen. De ongesuikerde natuuryoghurt breng je gewoon aan op de huid zoals een reinigingslotion die je inmasseert. Pas op voor je ogen, want de yoghurt kan de ogen en het gebied daarrond irriteren. (JJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content