Wordt krokodillenolie de nieuwe kokosolie?

© iStock

Wie zich de huid van een krokodil – of eender welk ander reptiel- voorstelt heeft nu niet bepaald een beeld van een glanzende, romige gehydrateerde huid. Gek genoeg is net dàt wat krokodillenolie belooft, zo schrijft The Telegraph.

De voedende, herstellende werking van olie op huid en haar zijn al uitvoerig beschreven en onze badkamer- en keukenkastjes puilen ondertussen uit met bokalen kokosolie. Toch mogen we volgens The Telegraph overschakelen op een beautyregime met een beetje meer tanden: krokodillenolie zou het nieuwe Heilige Graal zijn.

De substantie bulkt van vitamine E en A, omega 3, 6 en 9, linoleenzuur en antiseptische terpenen. In mensentaal: krokodillenvet voedt en herstelt de huid en kan psoriasis, eczeem, couperose en andere aandoeningen helpen behandelen. Klinkt te mooi om niet gecommercialiseerd te zijn? Dat is het ook. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf Repcillin ontwikkelt krokodillenolie, verkoopt deze aan ziekenhuizen en heeft ook een eigen productlijn met huid- en haarverzorgingsproducten.

Zoals dat gaat met dierlijke (bij)producten rijst uiteraard de vraag: maar wat is de impact op het dier zelf? Een krokodil scheidt zelf geen olie of vet af via de huid dat opgevangen kan worden: het beestje moet wel degelijk sterven eer er het vet uit zijn vlees geëxtraheerd kan worden. “Per krokodil kunnen we rekenen op zo’n 600 gram vet”, aldus de persverantwoordelijke van Repcillin aan The Telegraph. “Wij hebben contracten met verschillende krokodillenkwekerijen waar duizenden krokodillen ieder jaar verhandeld worden voor hun vlees en hun huid.” Ze benadrukt echter dat de kwekerijen waarmee Repcillin samenwerkt allemaal aan de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) regulatie voldoen. Bovendien is de olie die Repcillin voor commerciële doeleinden produceert ook goedgekeurd door de Organic Standard Soil Association en de South African Bureau of Standars. De Repcillin-producten dragen bovendien ook de Fairtrade, Not Tested on Animals en Eco Salt – labels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content