Wella doet de haartrends van 2012 uit de doeken

© Christophe-Nicolas Biot

Tijdens een indrukwekkende TrendVisionshow wist de flamboyante haarstilist Christophe-Nicolas Biot iedereen te verbazen.

Kapsels zijn niet zomaar het resultaat van knip- en plakwerk. Ze komen voort uit de grootste catwalktrends en vormen zo een aanvulling en ondersteuning van de hedendaagse mode. Ieder jaar zet Wella Professionals deze trends om in vier toonaangevende haartrends die een inspiratieplatform zijn voor de kapperswereld. Ze werden aan ons voorgesteld tijdens de wervelende Trend Visionshow.

Mode en trends zijn een belangrijke bron van inspiratie voor de professionele haarverzorgingsindustrie. Ze beïnvloeden de creatie van nieuwe kleuren en haarstijlen op de catwalk en bepalen daarmee de looks die we later in het straatbeeld te zien krijgen. Wella Professionals is dan ook sterk vertegenwoordigd tijdens de modeweken, waar ze modellen klaarstomen voor de catwalk en kapsels aanpassen naar de creaties van onder meer Missoni, DKNY en Haider Ackerman. De trends die ze daar zien vertalen ze dan weer naar vier draagbare haartrends voor het komende jaar, elk gebaseerd op een sterke ijkvrouw.

Grace, Blaze en vriendinnenDe eerste vrouw is Grace, die een haardos met een veel glans en een vlotte textuur wenst. De tint van het haar is natuurlijk, denk aan lichte zandtinten met een warme gloed, en de glans zorgt voor een bijna vloeibaar effect. De Blaze-haartrend is dan weer een gedefinieerde grafische stijl gedurfde vormen. De stijl is abrupt en scherp en mag best wild en gedurfd zijn. De haarkleuren zijn donker met een sterkeglans die het licht reflecteert en zo voor een scherp en warm gevoel zorgt. Felle kleuren horen hier ook thuis.

De haarstijl die bij de Roxy-vrouw past is gedurfd en opvallend qua afmeting, vorm en textuur. Het is een speelse en uitdagende stijl met extreme afmetingen en textuur. Het kleurenpalet werd opgebouwd rond koud rood. De Celeste-trend wordt dan weer vertaald in een gestructureerde creatie met veel glans en scherpe, strakke lijnen die toch sluik vallen. Het kleurenpalet voor Celeste is transparant en koud maar toch aanlokkelijk.

Snel, sensueel en zonder bloedvergietenVoor de TrendVision show had Wella de flamboyante haarstylist en creative director bij Wella France Christophe-Nicolas Biot uitgenodigd. In 2010 opende hij in het centrum van Saint-Germain-des-Prés zijn ‘Maison de Coiffure’, met de beroemde ‘Bar à Chignon Minute’ . Dat snelheid een van zijn stokpaardjes is wordt duidelijk tijdens de show.

In een razendsnel tempo en met sierlijke bewegingen knipt, stijlt en structureert hij kapsels die er na afloop nagenoeg perfect uitzien. Iedere knip van de schaar en elke spray met de haarlak lijkt perfect samen te vallen met de luide achtergrondmuziek. Het resultaat is op zijn minst gezegd verbluffend: de kapper, zijn model, het haar en de muziek voeren een dans uit die bij ieder ander wellicht was geëindigd in een oor-amputatie of een kapselfiasco. Wij wisten hem na de show nog te strikken voor onze befaamde 3 vragen.

Wat opvalt is dat alles zo (bloed)vlekkeloos verloopt. Wie regisseert jouw shows? Christophe-Nicolas Biot: “Ikzelf. Ik moet echt artistiek directeur zijn of alles loopt mis. Zie je, elke beweging die ik maak is ingecalculeerd en ik weet perfect hoelang ik erover doe om bepaalde kapsels te creëren. Bijgevolg ben ik dan ook de enige die het geheel kàn regisseren, omdat enkel ik weet wat er mogelijk is en wat niet.”

We hoorden een uitgebreide soundtrack vandaag, van van The Rolling Stones en Bob Dylan naar Edith Piaff, Dalida of Maria Callas. Waarop baseer je je muziekkeuze? Biot: “De muziek tijdens mijn shows moeten een verhaal vertellen, hetzelfde verhaal als het kapsel. Want dat is wat ik telkens probeer te doen: verhalen te vertellen. Ik haal mijn inspiratie uit maatschappelijke fenomenen, gezichten, emoties en berichten die mij opvallen in de kranten, op straat of in de magazines.”

Wella stelde 4 ijkvrouwen voor: Roxy, Céleste, Grace en Blaze. Zie jij kapsels als de verlenging van een persoonlijkheid? Biot: “Niet echt. Ik snap wel dat mensen met een stoer karakter een stoer kapsel willen, maar dat soort kapper ben ik niet. De ijkpersonen zijn handig voor mensen die kapselinspiratie nodig hebben en zijn echt de perfecte vertaling van de huidige trends. Ze kunnen ook in verschillende versies komen hé, een Grace kan bijvoorbeeld zowel lang als kort haar hebben. Maar zelf hou ik me niet bezig met kapsels die bij een persoonlijkheid passen. Bij een gezichtsvorm, dat wel, maar karakter doet er voor mij niet veel toe. Wie zich in mijn stoel zet geeft zich over aan mijn inspiratie, het kapsel dat ik bij jou vòèl. Ik hou me dus louter bezig met het creëren van kapsels, niet met psychologie.” (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content