Weleda doneert 40.000 euro aan WWF voor behoud van laatste Europese oerbossen

© Reuters

Enkele maanden geleden organiseerde Weleda, producent van natuurcosmetica, een grootschalige verkoopactie om WWF te steunen bij de bescherming van 20.000 ha oerbossen in de Roemeense Karpaten. Intussen is het resultaat bekend. Op 1 juni 2016 heeft Weleda een bedrag van 40.000 euro overhandigd aan WWF.

De samenwerking komt niet geheel onverwacht: zowel bij WWF als bij Weleda vormt biodiversiteit een belangrijk speerpunt. Daarom beslisten beide organisaties begin 2016 om de handen in elkaar te slaan voor de bescherming van de oerbossen in de Roemeense Karpaten. Oerbossen, in het Engels ‘virgin forests’ genoemd, zijn de laatste gebieden waar de natuur overleeft in haar meest pure vorm. Ze ontstonden na de laatste ijstijd, zo’n 8.500 jaar geleden, en verkeren nog steeds in deze oorspronkelijke, ongerepte staat.

Cruciaal voor biodiversiteit

Hier leven bomen van alle generaties door elkaar, wat zorgt voor een bijzondere veerkracht binnen het ecosysteem. Je vindt er boompjes van dit voorjaar met slechts een blaadje, tot reuzen van bijna 400 jaar oud die ruim 50 meter hoog zijn. Alle dode bomen blijven liggen en verrijken de grond. Niets gaat verloren, en alles is in balans. Oerbossen vormen bovendien de habitat van uiteenlopende plant- en diersoorten. Ze zijn bijgevolg cruciaal voor de biodiversiteit in Europa. Omwille van de socio-economische druk, die o.a. voortkomt uit de stijgende vraag naar hout, worden de oerbossen in hun voortbestaan bedreigd.

Om geld in te zamelen met de hulp van de consument organiseerde Weleda dit voorjaar een actie waarbij per verkocht product een euro werd gedoneerd aan WWF, ondersteund met een campagne op TV en in de verkooppunten. Deze actie leverde 40.000 euro op, een bedrag dat begin deze maand werd gedoneerd aan WWF.

Antoine Lebrun, CEO van WWF België: “We zijn enorm tevreden met dit behaalde resultaat. Dit bedrag laat ons toe om twee gebieden in het zuidwesten van Roemenië, Caras Severin en Hunedoara, te inventariseren. Zo leren we de lokale planten en dieren beter kennen en kunnen we de nodige maatregelen treff en om ze verder te beschermen.” (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content