Weg met de kilo’s: 5 tips van een diëtiste

Annelien Boens

Na de vele kerstfeestjes en nieuwjaarsrecepties is de confrontatie met de weegschaal erg groot en de zoektocht naar het perfecte dieet enorm belangrijk. Om te vermijden dat jullie aan het crashdiëten slaan, vroeg Weekend.be aan diëtiste Anne-Sophie Grisar naar 5 essentiële tips om te vermageren én een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Na de vele kerstfeestjes en nieuwjaarsrecepties is de confrontatie met de weegschaal erg groot. Om te vermijden dat jullie aan het crashdiëten slaan, vroeg Weekend.be aan diëtiste Anne-Sophie Grisar naar 5 essentiële tips om te vermageren én een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

1. Gebruik de juiste, onbewerkte ingrediënten

Het is belangrijk om te kiezen voor ingrediënten die trage suikers en weinig vetten bevatten. Deze ‘essentials’ vormen de perfecte basis voor je maaltijden. Dan hebben we het natuurlijk over groenten, fruit en eiwitrijke producten, maar ook over heel wat voedingsmiddelen die mensen niet linken met een dieet. Het is bijvoorbeeld perfect toegelaten om pasta te eten. Ook américain natuur, ideaal als vervanger van vetrijk gehakt, is geen boosdoener.

2. Eet maximaal 5 keer per dag

Verspreid je maaltijden over 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes. Je spijsvertering heeft rust nodig. Daarom is het aangewezen om het op twee tussendoortjes te houden, die je op zelf gekozen momenten kunt verorberen. De hoeveelheid van die maaltijden maakt op zich niet uit, maar het is belangrijk om ook hier de juiste ingrediënten te kiezen (tip 1).

3. Voldoende drinken

Dit is een veelgehoorde tip, maar één van de belangrijkste bij een gezonde levensstijl. Probeer doorheen de dag voldoende water en/of thee te drinken. Iets wat veel mensen niet weten, is dat koffie ook toegelaten is. Vroeger werd koffie als vochtafdrijvende boosdoener beschouwd, maar recent onderzoek heeft die stelling weerlegd. Het is nu ook niet de bedoeling om anderhalve liter koffie te drinken, maar enkele kopjes kan zeker geen kwaad.

4. Zorg dat je alles in huis hebt

Drukke werkdagen zijn ons allemaal niet onbekend. Het is daarom erg belangrijk om ten allen tijde een gevulde koelkast te hebben. Zorg ervoor dat je altijd genoeg ingrediënten in huis hebt om een gezonde maaltijd te koken. Wanneer een afspraak uitloopt en je dus geen tijd hebt om te gaan winkelen, zal je niet meer verleid worden om een pizza te bestellen als er nog wat ‘essentials’ in huis zijn.

5. Gun jezelf een extraatje

Het is belangrijk om jezelf af en toe een extraatje te gunnen. Eet gerust een stukje chocolade of drink eens een glaasje wijn. Het zijn deze momenten die ervoor zorgen dat je niet gefrustreerd raakt tijdens het diëten. (AB)

Anne-Sophie Grisar uit Herselt is coach en diëtiste bij Weight Watchers, ze geeft ook persoonlijke coachsessies.

Partner Content