Wat zijn de voordelen van minerale make-up?

© Jane Iredale

Minerale make-up: celebs en make-up goeroes zweren erbij, maar in België is het fenomeen nog niet zo wijdverspreid. Wij lijsten de voordelen van minerale make-upproducten voor jullie op.

De leading lady van minerale make-up is uiteraard Jane Iredale, die in 1994 haar bedrijf Iredale Mineral Cosmetics oprichtte nadat ze had gezien wat voor schade make-up de huid kan toebrengen. Hoewel haar merk goed onderzocht en onderbouwd was, werd haar cosmetica niet meteen succesvol. Herlees hier het interview dat Knack Weekend had met deze pionier van natuurlijke make-up.

Ze zijn goed voor je huid

De minerale make-up van Jane Iredale wordt ” The skincare makeup” genoemd, omdat deze producten zoals de naam al verklapt, meewerken met de huid, vocht vasthouden, kalmeren en beschermen (tegen bijvoorbeeld de zon.)

‘Gewone’ make-up bevat doorgaans heel wat vulmiddelen zoals talk en maismeel. Deze ingrediënten zijn in tegenstelling tot mineralen spotgoedkoop, waardoor merken er ook snel naar grijpen omdat ze zo aan een lagere prijs veel meer product kunnen produceren. Talk is natuurlijk niet de beste vriend van je huid; het verstopt de poriën, kruipt in fijne lijntjes en is uitdrogend.

Minerale make-up daarentegen bestaat grotendeels uit verpulverde mineralen, zoals ijzeroxide (een natuurlijke kleurstof), titanium dioxide (natuurlijke bescherming tegen UV-straling) en zinkoxide (werkt kalmerend en verzachtend).

Belangrijk! De term “minerale make-up” is niet beschermd en zowat ieder merk dat een beetje mineralen gebruikt in een formule kan dat dus zomaar op de verpakking zetten. Belangrijk is dus dat je de ingrediëntenlijst leert lezen: hoe meer vooraan in de lijst een product staat, hoe hoger de concentratie van het ingrediënt.

Ze gaan langer mee

Natuurlijke mineralen worden niet slecht. Minerale producten in poedervorm hebben bij Jane Iredale bijvoorbeeld een maximale houdbaarheidsdatum van 24 maanden na opening vermeld op de verpakking, maar het is een goed bewaard geheim dat deze poeders véél langer kunnen meegaan. (De productlijn van jane iredale wordt ook aangevuld met vloeibare producten, waarvoor dan bijvoorbeeld plantaardige glycerine en algen worden toegevoegd – dat soort ingrediënten kunnen natuurlijk wél vervallen dus kijk zeker goed naar de houdbaarheidsdatum op je flacon.)

Bovendien heb je van minerale make-up héél wat minder nodig om hetzelfde resultaat te bekomen. Hierdoor doe je uiteraard ook langer met een product én…

Ze geven een veel natuurlijker, frisser resultaat

Omdat mineralen het licht weerkaatsen (en talk bijvoorbeeld net het licht opslorpt) heb je al snel een gezondere teint met een stralende gloed. En net omdat je er veel minder van moet gebruiken en de make-up ingrediënten bevat die met de huid meewerken voelt het net alsof je niets aanhebt!

Haast iedereen kan minerale make-up dragen

Door de afwezigheid van schadelijke stoffen als kunstmatige kleur- en geurstoffen en conserveringsmiddelen is de kans op huidirritaties- en allergieën zeer klein, en zijn minerale make-up producten geschikt voor zowat iedereen. Jane Iredale speelt hier heel erg op in door ook in te zetten op een groot assortiment aan (huids)kleuren. Zo is de besteller PurePressed Base met SPF20 beschikbaar in 24 tinten .

(KS)

Je vindt Jane Iredale-verkooppunten via deze link

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content