Wat voor een huidtype hebt u?

© Thinkstock

Er zijn drie soorten huidtypen: de vette huid, de droge huid en de gevoelige huid. Het is erg belangrijk een verzorging op maat te vinden en de talgproductie van de huid in balans te houden. Elk huidtype heeft andere aandachtspunten en vraagt een aangepaste verzorging.

Er zijn drie soorten huidtypen: de vette huid, de droge huid en de gevoelige huid. Het is erg belangrijk een verzorging op maat te vinden en de talgproductie van de huid in balans te houden. Elk huidtype heeft andere aandachtspunten en vraagt een aangepaste verzorging.

Men kan drie huidtypen onderscheiden:
– De vette huid
– De droge huid
– De gevoelige huid

In strikte zin worden er drie soorten van huidtypen onderscheiden, hoewel er soms ‘mengvormen’ mogelijk zijn. Vooral de huid op het voorhoofd, de neus en kin zijn vaak iets vetter. Maar toch kunnen we ervan uit gaan dat de meeste velletjes binnen de drie hoofdcategorieĆ«n zijn in te delen.

De vette huid
Bij een vettige huid is er sprake van een rijkelijke talgproductie. Dit hoeft daarom niet nadelig te zijn: het is een bron van natuurlijke bescherming. De huid blijft langer jong en er zullen zich waarschijnlijk minder snel rimpels vormen. Het nadeel van een vette huid is dat de huid soms kan glimmen en dat er zich puistjes kunnen vormen door de overproductie van talg.

Voor de verzorging van een vette huid is het reinigen erg belangrijk. Reinig de huid in de ochtend en voor het slapengaan met water en een lichte zeep. Breng daarna voldoende dag- en nachtcrĆØme aan die aangepast is voor een vette huid. Je kan je huid extra in de watten leggen door een keer per week een masker aan te brengen. Heb je last van puistjes en is de talgproductie uit evenwicht, dan ga je best op zoek naar een product dat zich specifiek richt op de talgproductie.

De droge huid

De droge huid is het tegenovergestelde van een vette huid, hier is er een tekort aan vocht of talg. De huid is daardoor ook gevoeliger aan externe factoren zoals koude, zonlicht, wind of regen. Maar ook stress en leeftijd kunnen een invloed hebben op een droge huid. De huid is minder soepel of elastisch en er zullen sneller rimpels worden gevormd.

Voor de dagelijkse verzorging van de huid is er Ć©Ć©n kernwoord essentieel: hydratatie. Een vochtinbrengende crĆØme zal de huid weer soepel maken en het vochtpeil van de huid is weer in balans. Bovendien beschermt de crĆØme de huid tegen externe (schadelijke) factoren. Voor het aanbrengen van de hydraterende crĆØme is het van belang om de huid goed te reinigen. Zo kan je een lotion of reinigingsmelk gebruiken die zich specifiek richt op de droge huid. Daarnaast kan je eenmaal per week de huid ook soepel maken door een scrub. Door het verwijderen van de dode huidcellen voelt de huid weer gezonder aan.

Een extra tip voor in de winter: bescherm het gezicht met een sjaal.

De gevoelige huid

Bij de gevoelige huid is de talgproductie meestal wel in balans, maar wordt de huid ‘aangevallen’ door externe factoren. De huid reageert erg gevoelig op veranderingen, producten, voeding enzovoort. Dat betekent dat voor de verzorging van de gevoelige huid het belangrijk is om te kijken naar de persoonlijke huidproblemen en daar een specifieke oplossing voor te zoeken. De gevoelige huid kan je herkennen aan bobbeltjes, rode vlekken, droge plekken of puistjes.

De verzorging van de gevoelige huid komt vooral van ‘binnenuit’. Een evenwichtig en gezond lichaam zal ervoor zorgen dat de gevoelige huid zich zal herstellen. Het is erg belangrijk om veel water de drinken en veel groenten en fruit te eten. Daarnaast is een goede nachtrust van essentieel belang. De huid kan zich tijdens de slaap namelijk herstellen. Je kan best ook een dag- en nachtcrĆØme aanbrengen voor de gevoelige huid voor extra bescherming.

(LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content