Verschillende organisaties sporen vrouwen aan hun afgeknipte lokken te doneren zodat er pruiken van kunnen worden gemaakt, pruiken die een ingrijpend effect hebben op het leven van mensen die door ziekte hun eigen haar verloren zijn. Maar hoe worden die haren nu precies omgevormd door een pruik? En hoe komt die pruik bij de juiste persoon terecht?

Buzzfeed ging een kijkje nemen bij Bridget, die door haar alopecia kaal geworden is. Dankzij de non-profit organisatie Wigs for Kids krijgt zij een gloednieuwe pruik van mensenhaar. En of ze blij is!

Hoewel het voor jou vast dramatisch voelt wanneer de kapper dertig centimeter van je jarenlang gekoesterde haardos snijdt, is dat bundeltje heus niet voldoende om iemands hoofd te bedekken. Volgens Geef om Haar, de actie van Think Pink, zijn er zo'n vijf tot acht paardenstaarten nodig om één pruik te maken, Buzzfeed houdt het op twintig paardenstaarten. Ieder (gedoneerd) haartje wordt eerst zorgvuldig geselecteerd op kleur en lengte en vervolgens met de hand op een soort muts, gevormd naar het hoofd van de ontvangster, genaaid. Het haar wordt geborsteld, behandeld en zodanig met elkaar vermengd om het resultaat zo natuurlijk mogelijk te laten lijken.

Enkele richtlijnen voor het doneren van je haar:

  • Zorg ervoor dat je haar schoon en droog is voor je het opstuurt. Nat haar gaat immers schimmelen en wordt onbruikbaar.
  • Je paardenstaart moet minstens twintig centimeter lang zijn. Haar dat in laagjes werd geknipt mag geschonken worden, maar enkel de stukken die langer dan twintig centimeter zijn zullen worden gebruikt.
  • Gekleurd haar mag, zolang het niet beschadigd is. Hoewel organisaties die zich toespitsen op kinderen, zoals Wigs for Kids, logischerwijs geen grijze haren aannemen, doet een Think Pink dat wel.

Deelnemende kappers vind je op de website van Geef om Haar.

Verschillende organisaties sporen vrouwen aan hun afgeknipte lokken te doneren zodat er pruiken van kunnen worden gemaakt, pruiken die een ingrijpend effect hebben op het leven van mensen die door ziekte hun eigen haar verloren zijn. Maar hoe worden die haren nu precies omgevormd door een pruik? En hoe komt die pruik bij de juiste persoon terecht? Buzzfeed ging een kijkje nemen bij Bridget, die door haar alopecia kaal geworden is. Dankzij de non-profit organisatie Wigs for Kids krijgt zij een gloednieuwe pruik van mensenhaar. En of ze blij is! Hoewel het voor jou vast dramatisch voelt wanneer de kapper dertig centimeter van je jarenlang gekoesterde haardos snijdt, is dat bundeltje heus niet voldoende om iemands hoofd te bedekken. Volgens Geef om Haar, de actie van Think Pink, zijn er zo'n vijf tot acht paardenstaarten nodig om één pruik te maken, Buzzfeed houdt het op twintig paardenstaarten. Ieder (gedoneerd) haartje wordt eerst zorgvuldig geselecteerd op kleur en lengte en vervolgens met de hand op een soort muts, gevormd naar het hoofd van de ontvangster, genaaid. Het haar wordt geborsteld, behandeld en zodanig met elkaar vermengd om het resultaat zo natuurlijk mogelijk te laten lijken.