Warmte van laser helpt echt tegen rimpels

Laserbehandelingen kunnen de verouderde huid echt jonger laten lijken. Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Laserbehandelingen kunnen de verouderde huid echt jonger laten lijken. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De warmte van laserpulsen stimuleert de aanmaak van collageen, een eiwit dat zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid.

Warmteschokjes

Schoonheidsspecialisten en dermatologen maken al jaren gebruik van lasertechnologie om rimpels te bestrijden, maar over de precieze werking was tot dusver weinig bekend. Zo werd vooral gekeken naar de rol van licht en minder naar die van warmte. Susanne Dams, onderzoeker aan de faculteit biomedische technologie van de TU/e, nam de proef op de som. Zij toonde aan dat warmteschokjes leiden tot een verhoogde productie van collageen, waarvan de natuurlijke aanmaak met de leeftijd afneemt. Haar onderzoek sluit uit dat licht dit effect veroorzaakt.

De behandeling werkt het beste wanneer de huid gedurende acht tot tien seconden verwarmd wordt tot een temperatuur van vijfenveertig graden. Bij een hogere temperatuur of langere blootstelling, kunnen huidcellen beschadigd raken.

Tijdelijk effect Het effect van een laserbehandeling is tijdelijk. De aanmaak van

collageen is achtenveertig uur na de behandeling terug op het oude niveau. Het extra collageen dat in de tussentijd wordt geproduceerd, draagt wel gedurende langere tijd bij aan een stevigere en soepelere huid.

Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content