Waarom u de baardtrend maar beter links laat liggen

© thinkstock

Slecht nieuws voor hen die na lang sparen eindelijk die volle baardstatus hebben bereikt: uw gezichtsbeharing blijkt een paradijs voor verschillende bacteriën, ook wanneer die gewassen wordt.

Reeds in 1967 concludeerden Manuel S. Barbeito, Charles T. Matthews en Larry A. Taylor dat mannen met baarden meer bacteriën huisvestten en zo ook makkelijker infecties konden doorgeven aan hun partner, familieleden of vrienden. Voor de studie werden de baarden van mannen besproeid met bacteriën die ze ofwel een half uur, ofwel zelfs zes uur moesten laten “rijpen”. Hierna mochten de mannen hun baard wassen, waarna de haren getest werden op overgebleven bacteriën. Jawel, dat waren er nog steeds meer dan voldoende om ziektes te verspreiden.

Baard als Pukkelpopweide

“Maar!”, schreeuwt u nu vast, uw handen verontwaardigd rond een kop eigengebrande koffie, “in het dagelijkse leven worden we toch helemaal niet besproeid met bacteriën?” Correct, het leven is geen plantenspuit, maar we worden toch vaak genoeg blootgesteld aan bacteriën wanneer we het openbaar vervoer nemen, een winkel binnengaan of zelfs maar een deur openen. Neem daar nog bij dat uw -wat u dacht gesofisticeerde- gewoonte van constant met uw handen over uw baard en snor te wrijven en de kleine voedselpartikels die zich in uw -ongetwijfeld – goed onderhouden wildernis nestelen en uw baard is voor bacteriën wat de Pukkelpopweide is voor zeventienjarigen.

Trend: Misschien kunnen deze hevige chemicaliën de baardbeestjes wel te lijf gaan?

Bacterioloog Hugh Pennington, vermoedelijk zelf een fervent baarddrager, zegt echter dat de bacteriën die in baarden te vinden zijn even schadelijk of onschadelijk zijn als de beestjes die over onze huid krioelen. “Het is niet problematisch”, aldus de professor aan The Daily Mail. In diezelfde krant wordt echter eveneens Brits haardeskundige Carol Walker aan het woord gelaten. Zij bevestigt noch ontkracht de aard van de bacteriën in baarden, maar zegt wel dat door de structuur van de baardharen zelfs onschadelijke bacteriën heel wat viezigheid kunnen aanrichten.

Infecties zitten gevangen

“De haarschubben, die eigenlijk een beetje fungeren als pannen op het dak, houden vet en bacteriën vast. Bovendien werkt een baard als isolatie voor het gezicht, waardoor die bacteriën en zweet gevangen zitten tegen de huid en daar uitslag en infecties veroorzaken die heel gemakkelijk doorgegeven kunnen worden”, aldus Walker aan The Mail. Los van het feit dat de infecties dus letterlijk gevangen zitten in een woekerend woud rond uw mond en neus is het ook minder waarschijnlijk dat u uw baard even vaak wast als uw handen.

Wie er dus toch op staat om vast te blijven houden aan deze trend doet er maar beter aan om geen pasgeboren baby’s, bejaarden of zwakkere medemensen te kussen. Jammer dat deze wetenschap een aantal jaar te laat kwam voor Jezus. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content