In tegenstelling tot wat wordt gedacht, is het niet goed voor je huid om dikke crèmes te gebruiken tijdens de koude wintermaanden. Dermatologisch chirurg Dr. Ilan Karavani legt uit waarom.

Algemeen wordt aangenomen dat vettere crèmes meer ingrediënten bevatten en daarom rijker zijn en de huid meer verzorgen. Vooral tijdens de koude wintermaanden doen veel mensen beroep op een vettere crème. Toch zou dit vooral nefast zijn voor de huid, volgens Karavani.

"Ons lichaam verliest dagelijks ongeveer 1 liter water per dag door een permanente en niet merkbare verdamping van vocht door de huid heen. Dat compenseren we door vocht op te nemen via voeding. Een gezonde huid zorgt ervoor dat deze overgang geleidelijk is", aldus Ilan Karavani.

Normaal gezien zorgen een goede dikte van de huid, de gezonde celdeling van de bovenlagen en onze talgklierenproductie ervoor dat we een soepel watervast omhulsel hebben. Echter, tijdens het verouderingsproces wordt de huid alsmaar dunner, delen de huidcellen trager en vermindert de werking van de talgklieren.

"Dit zijn allemaal elementen die ons een ongemakkelijk en trekkerig gevoel geven waardoor de reactie vaak is om een dikke crème te smeren, maar dat is een foute reactie. Het enige wat die crème doet is een vette film smeren, waardoor de verdamping van vocht vertraagd wordt en vlak onder deze vette laag blijft zitten."

Het resultaat is enerzijds een opstapeling van dode cellen die zorgen voor een droge en dunne huid en anderzijds een vertraging van de talgproductie met verstopte poriën als gevolg.

Er wordt dan ook sterk aangeraden om eerst ten rade te gaan bij een dermatoloog zodat je een product op maat kan kopen dat je huid beschermt en hydrateert. (RDM)

In tegenstelling tot wat wordt gedacht, is het niet goed voor je huid om dikke crèmes te gebruiken tijdens de koude wintermaanden. Dermatologisch chirurg Dr. Ilan Karavani legt uit waarom. Algemeen wordt aangenomen dat vettere crèmes meer ingrediënten bevatten en daarom rijker zijn en de huid meer verzorgen. Vooral tijdens de koude wintermaanden doen veel mensen beroep op een vettere crème. Toch zou dit vooral nefast zijn voor de huid, volgens Karavani. "Ons lichaam verliest dagelijks ongeveer 1 liter water per dag door een permanente en niet merkbare verdamping van vocht door de huid heen. Dat compenseren we door vocht op te nemen via voeding. Een gezonde huid zorgt ervoor dat deze overgang geleidelijk is", aldus Ilan Karavani. Normaal gezien zorgen een goede dikte van de huid, de gezonde celdeling van de bovenlagen en onze talgklierenproductie ervoor dat we een soepel watervast omhulsel hebben. Echter, tijdens het verouderingsproces wordt de huid alsmaar dunner, delen de huidcellen trager en vermindert de werking van de talgklieren. "Dit zijn allemaal elementen die ons een ongemakkelijk en trekkerig gevoel geven waardoor de reactie vaak is om een dikke crème te smeren, maar dat is een foute reactie. Het enige wat die crème doet is een vette film smeren, waardoor de verdamping van vocht vertraagd wordt en vlak onder deze vette laag blijft zitten." Het resultaat is enerzijds een opstapeling van dode cellen die zorgen voor een droge en dunne huid en anderzijds een vertraging van de talgproductie met verstopte poriën als gevolg. Er wordt dan ook sterk aangeraden om eerst ten rade te gaan bij een dermatoloog zodat je een product op maat kan kopen dat je huid beschermt en hydrateert. (RDM)