Waarom ook vrouwen hun gezicht zouden moeten scheren

Marilyn Monroe deed het, en ook Elizabeth Taylor en Cleopatra wisten wat een fijne scheerbeurt voor hun gezicht kon betekenen. Vergeet dure crèmes en serums, het geheim voor een betere huid zit -volgens deze fans dan toch- verscholen in een simpele Gilette.

Toe te voegen aan het lijstje van gekke-beautytrends-die-nog-nuttig-zijn-ook: vrouwen die hun gezicht scheren. Niets nieuws, want het is geweten dat onder andere Cleopatra, Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor hun gezicht zo nu en dan verwenden met een scheerbeurt. Ook in Japan is het scheren van het gezicht bij vrouwen een traditie die al eeuwenlang meegaat. Toch lijkt dit schoonheidsgeheimpje in het Westen nu pas weerklank te vinden. Vrouwen hoeven dan niet altijd in te hakken op een weelderig krullende snor of uit de hand gelopen bakkebaarden, hun huid heeft wel degelijk baat bij een scheerbeurt.

Forever young

‘Op een gladgeschoren gezicht blijft make-up beter zitten’, vertelt dermatoloog Ruth Luyckx. Logisch, want er zijn geen haartjes meer die het aanbrengen van poeders en crèmes in de weg staan. ‘Je huidstructuur wordt dus egaler, en ook verzorgingsproducten kunnen beter worden opgenomen.’

Naast fijne haartjes, verwijder je door het scheren van je gezicht ook heel wat dode huidcellen. Een goedkoop scheermesje zou dus met andere woorden een alternatief kunnen zijn voor die dure scrub. ‘Het is een lichte vorm van microdermabrasie, waardoor de huid ook meer collageen zal produceren. Door het stimuleren van celvernieuwing kunnen rimpels worden tegengegaan.’

Stoppelbaard?

Wie het scheren vooral laat uit de vrees om met een gitzwarte stoppelbaard wakker te worden, kan opgelucht ademhalen. Daar is niets van aan. ‘Bij scheren verwijder je alleen het bovenste deel van het haartje tot op de huid. De haarwortel blijft dus intact. Het is net die haarwortel die de vorm en eigenschappen van het haar bepalen. Er verandert dus niks’, verklaart Luyckx. Omdat je het haar in het midden afscheert, op het dikste punt, bestaat de kans dat je stoppels krijgt die na enkele dagen zichtbaar zijn. Regelmatig scheren is dus de boodschap.

Toch zijn er ook enkele risico’s verbonden aan het scheren van je gezicht. ‘De vrouwelijke huid is veel dunner dan de mannelijke, en zal bij het scheren met een mesje dus sneller geïrriteerd raken’, weet Luyckx. ‘Doordat ook verzorgingsproducten beter opgenomen worden, kan je makkelijker allergisch worden aan sommige stoffen.’

Advies: Scheer je bij voorkeur na een warme douche, wanneer de huid vochtig en warm is. Gebruik wel scheerschuim of scheergel om de huid te beschermen en de haartjes zachter te maken. Scheer de haartjes af met de haargroei richting mee. Spoel je gezicht tenslotte af met lauw water en vervolgens nogmaals met koud water.

Mythes ontkracht

Ook op het internet circuleren al langer video’s van vrouwen die hun gezicht scheren. Eén van hen is Julia Graf, een Britse YouTubester. Ze maakte een filmpje waarin ze uitlegt welke voordelen zij heeft ervaren sinds ze haar gezichtshuid is beginnen scheren, en beantwoordt ze ook meteen de hamvraag: ‘Nee, mijn haren zijn niet donkerder of stugger beginnen groeien sinds ik mijn gezicht scheer’, stelt ze gerust.

Volgens Julia is de grootste motivator om zich te scheren, dat haar huid zo beter fotografeert. ‘Wanneer iemand een close-up van mijn lippen maakt, ziet dat er veel mooier uit zonder die kleine donshaartjes. Binnenkort trouw ik, en ik weet nu al dat ik me daarvoor eerst zal scheren’, lacht ze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(SDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content