Waarom hebben wij wenkbrauwen?

Cara Delevingne © -

Niets geeft een spontane reactie beter weer dan de twee, al dan niet fijne, behaarde lijnen boven je ogen. Waarom zijn onze wenkbrauwen zo essentieel in onze dagelijkse communicatie?

In de Britse krant The Independent gaat assistent-professor psychologie Javid Sadr dieper in op het nut van onze wenkbrauwen. Vaak wordt gezegd dat wenkbrauwen er onder meer zijn om de zweetdruppeltjes die langs ons voorhoofd naar beneden sijpelen, tegen te houden. Maar laat ons eerlijk zijn, zo dikwijls wordt er niet gezweet. Ze zijn volgens Javid Sadr daarnaast niet enkel belangrijk voor het uiten van je eigen emoties, ze zijn ook van groot belang in het percipiëren van emoties bij anderen.

Tijdens een expressief gesprek gaan die rupsjes boven je ogen alle kanten uit, mede dankzij de erg beweeglijke spieren rond je ogen en je voorhoofd. Deze spieren zorgen voor een uiterlijke vertaling van hoe je je voelt. Van verrassing tot inspanning, je wenkbrauwen hebben geen geheimen. Soms hoeven je wenkbrauwen zelfs niet alle richtingen uit te dansen. Een subtiel verschil kan al veel prijsgeven.

Pas op met botox

Niet alleen zijn je wenkbrauwen essentieel bij het uiten van je gevoelens, ze helpen je ook om de emoties van anderen te begrijpen. Als ware copycats gaan je wenkbrauwen, net als de rest van je gezicht, de gezichtsuitdrukkingen van je gesprekspartners kopiëren. Op die manier bereiken signalen je hersenen en kan je de emoties van anderen makkelijker inschatten. Wanneer je wenkbrauwen als het ware verlamd worden door een botoxinspuiting gaan er nuances verloren, waardoor je het zelfs moeilijker kunt hebben om die inschattingen te maken. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content