Waarom een goeie gezichtsreiniging de eerste stap is naar een mooie huid

© iStock

Je gezicht reinigen is volgens experts de eerste stap naar een mooie huid. Niet over te slaan dus. Met doordacht gekozen producten is het bovendien helemaal geen ‘corvee’, maar een weldadige ervaring.

Op 23 november vorig jaar postte Pharrell Williams op YouTube een filmpje van maar liefst acht minuten, volledig gewijd aan zijn ochtendlijke skincareroutine. In bloot bovenlijf en voor een petroleumblauwe tegelwand met hoog Instagramgehalte zet de 47-jarige popster, voor het oog van de camera, omstandig uiteen hoe hij elke dag zorgvuldig zijn gezicht wast. Natuurlijk ter promotie van de cosmeticalijn Humanrace Skincare die hij onlangs lanceerde. Hij levert zo meteen een bijdrage aan de stroom van miljoenen gelijkaardige filmpjes die beroemdheden en ‘gewone’ mensen het voorbije jaar op het platform hebben geüpload. Huidverzorging: we nemen het vandaag zeer ernstig, zo blijkt.

Een fout die veel mensen maken is dat ze ‘schoon’ associëren met een huid die trekkerig en oncomfortabel aanvoelt.

En dat loont. Experts beschouwen een optimale reiniging immers als dé hoeksteen van een perfecte teint. Toch blijkt deze boodschap nog niet doorgedrongen tot in alle badkamers, zo komt naar voren uit een aantal enquêtes die het Amerikaanse merk CeraVe verrichtte in de Verenigde Staten en een tiental andere landen. De resultaten leren bijvoorbeeld dat 70% van de bevraagden weliswaar denkt te weten hoe vaak ze hun gezicht moeten wassen, maar dat minder dan de helft van hen daadwerkelijk het juiste antwoord kent en het dan ook tweemaal per dag doet. Ruim 30% van de geënquêteerden heeft geen idee wat de huidbarrière is en dus bestaat het risico dat ze een product kiezen dat hun huid geweld aandoet. Minder dan 3 op de 10 zeggen ooit al een dermatoloog te hebben geraadpleegd voor een huiddiagnose, nochtans een cruciale stap om de huid goed te kunnen verzorgen. Hoewel het gezicht volgens 76% van alle bevraagde mannen en vrouwen het belangrijkste te wassen lichaamsdeel is – belangrijker dan de oksels (54%) en het haar (29%) – is de realiteit minder proper. Want 76% van de deelnemers aan de enquête bekent soms naar bed te gaan zonder zijn of haar gezicht te wassen. 29% van alle mannen – bij de vrouwen is dat slechts 15% – ziet er simpelweg het nut niet van in. En doen ze het toch, dan houdt 40% het bij snel even spoelen met water.

1. La lotion lumière exfoliante Sublimage, Chanel, 140 euro voor 125 ml. 2. Gentle Renewing Cleansing Mousse, Clarins, 29,50 euro voor 150 ml. 3. Lotion peeling éclat Very Rose, Nuxe, 30,50 euro voor 150 ml. 4. Deep cleansing pads Cleanformance, Babor, 25 euro voor 20 pads. 5. Skin brightening face exfoliator, Rituals, 12,50 euro voor 75 ml.
1. La lotion lumière exfoliante Sublimage, Chanel, 140 euro voor 125 ml. 2. Gentle Renewing Cleansing Mousse, Clarins, 29,50 euro voor 150 ml. 3. Lotion peeling éclat Very Rose, Nuxe, 30,50 euro voor 150 ml. 4. Deep cleansing pads Cleanformance, Babor, 25 euro voor 20 pads. 5. Skin brightening face exfoliator, Rituals, 12,50 euro voor 75 ml.© VRINTS-KOLSTEREN

Uit de enquête die alleen in de Verenigde Staten werd verricht, blijkt dat 80% van de bevraagden de trial-and-error-methode hanteert om het geschikte reinigingsproduct te vinden en er soms wel vijftien per jaar uitprobeert alvorens eindelijk het juiste te vinden. Meer dan de helft bekent weleens handzeep of afwasmiddel te hebben gebruikt, met het risico het fragiele evenwicht van hun huid ernstig te verstoren.

‘Een fout die nogal wat mensen maken is dat ze ‘schoon’ associëren met een huid die trekkerig en oncomfortabel aanvoelt’, aldus Mathilde Thomas van Caudalie. ‘Dat lijkt logisch, maar is echt verkeerd, want door een dergelijke aanpak raakt het hydrolipidenlaagje op het huidoppervlak beschadigd en droogt een droge huid almaar meer uit, en een eerder vette huid zal als reactie almaar meer talg aanmaken.’ Net als Clarins, dat met het oog op nog natuurlijkere producten onlangs sleutelde aan de formules van zijn hele gamma cleansers, besloot Caudalie om uit hun producten een aantal ingrediënten te weren die, hoewel niet verboden, toch controversieel zijn. ‘Ik denk dan aan minerale oliën uit de petrochemie, siliconen, synthetische parfums en schuimmiddelen die huidirritatie kunnen veroorzaken.’

De basisregels

Alle professionals, of ze nu een natuurlijke of meer ‘medische’ aanpak verkiezen, zijn het erover eens dat je je gezicht best twee keer per dag reinigt. Vooral ’s avonds is een dubbele reiniging aangewezen en eigenlijk zelfs onmisbaar als je make-up draagt. Best begin je met een lipofiele formule, die de vette onzuiverheden aantrekt die in de talg zijn ingebed: een reinigingsolie of -melk verrijkt met ceramiden. Vervolgens ga je verder met een zacht schuimende reiniger en/of een lotion, bij voorkeur een exfoliërende. ‘Het is een essentiële stap die Clinique al meer dan vijftig jaar aanbeveelt’, zegt Jorrit Ghijsels, trainer van het merk in België. ‘Een zachte peeling verwijdert dode huidcellen en bereidt de huid voor op verdere huidverzorging.’ Wel is het een goed idee om het product voorzichtig in je routine te introduceren, door een zachte formule te kiezen die je eerst één keer per week gebruikt om vervolgens de frequentie te verhogen. Heb je ’s ochtends weinig tijd, dan kun je je beperken tot een lichte formule – een gel, schuim of melk – die afgespoeld moet worden.

1. Reinigende verzorgingsolie Vinoclean, Caudalie, 16,20 euro voor 150 ml. 2. Reinigingsolie met extract van camelia, Bernard Cassière, 32 euro voor 200 ml. 3. Basil Face Cleansing Oil, Le Labo, 34 euro voor 125 ml. 4. Triple-oil Balm Make-up Remover & Cleanser, Sisley, 94,50 euro voor 125 g. 5. Facial soap, Clinique, 21,20 euro voor 100 g. 6. Hydraterend wastablet, CeraVe, 6,25 euro voor 128 g.
1. Reinigende verzorgingsolie Vinoclean, Caudalie, 16,20 euro voor 150 ml. 2. Reinigingsolie met extract van camelia, Bernard Cassière, 32 euro voor 200 ml. 3. Basil Face Cleansing Oil, Le Labo, 34 euro voor 125 ml. 4. Triple-oil Balm Make-up Remover & Cleanser, Sisley, 94,50 euro voor 125 g. 5. Facial soap, Clinique, 21,20 euro voor 100 g. 6. Hydraterend wastablet, CeraVe, 6,25 euro voor 128 g.© VRINTS-KOLSTEREN

Welke keuze je ook maakt (zie kader), de uitdaging zal altijd zijn om te reinigen zonder agressie en zonder de huid uit te drogen.

Omdat de samenstelling van merk tot merk verschilt, is het moeilijk om een familie van reinigingsmiddelen aan een bepaald huidtype toe te schrijven. Bij het ene merk ben je geholpen met een olie, terwijl bij een ander merk de melk beter voor je werkt. Veel hangt ook af van de individuele toleranties, bijvoorbeeld voor etherische oliën of bepaalde oppervlakteactieve stoffen.

Tot slot nog twee producten die je absoluut uit je badkamer moet bannen. Ten eerste reinigingsdoekjes: ze zitten tjokvol bewaarmiddelen en zijn rampzalig voor het milieu. Ten tweede wegwerpwattenschijfjes: de schurende werking daarvan is veel sterker dan je vermoedt. Was je handen – jawel, nog maar eens – voor je aan je verzorginsroutine begint en vergeet na de reiniging niet om je huid te hydrateren met een geschikt huidverzorgingsproduct.

ZES PRODUCTEN ONDER DE LOEP

1. Reinigingsolie

Ja, want… momenteel een zeer geliefd product. Zodra de rijke textuur in aanraking komt met water, slorpt ze kleurstoffen, talg, zonnefilters en onzuiverheden op zonder de huid geweld aan te doen. Je brengt de olie met je vingers aan. Omdat olie geen water bevat, kan hij zonder bewaarmiddelen.

Maar: hij kan minerale oliën bevatten die bekendstaan als occlusief: ze laten een laagje op de huid achter dat vervolgens belet dat de werkzame stoffen in de verzorgingsproducten door de huid worden opgenomen. Anderzijds bevatten de 100% natuurlijke versies vaak essentiële oliën die allergische reacties kunnen uitlokken.

2. Reinigingsschuim

Ja, want… de perfecte bondgenoot tijdens de tweede, ‘waterige’ fase van de dubbele reiniging. Vooral populair bij jongeren, wegens erg handig in gebruik, zelfs onder de douche. Een normale huid zonder make-up die moet worden verwijderd, heeft aan dit schuim soms zelfs genoeg om echt schoon te zijn.

Maar: bevat vaak te veel oppervlakteactieve stoffen; additieven die schuimvorming veroorzaken en die een bijtende werking hebben op de huid. Wie een droge en gevoelige huid heeft, moet er dus mee opletten. Zelfs met een vette huid is het uitkijken: wanneer die te sterk van lipiden wordt ontdaan, zal ze geneigd zijn om als reactie meer talg af te scheiden.

3. Melk

Ja want… een klassieker die ietwat op de achtergrond was geraakt, maar dankzij nieuwe, almaar rijkere en romigere formules aan een comeback bezig is. Ideaal in de winter, wanneer de huid droger is. De melk aanbrengen met een wattenschijfje is passé: voortaan gebruik je je vingers, net als bij een olie. Afspoelen doe je met lauw water.

Maar: hoewel zo’n emulsie minder vet lijkt dan een olie omdat ze water bevat, kan ze wel degelijk een laagje achterlaten op de huid als ze niet correct wordt weggehaald. Wie een melk gebruikt, zou ook een tonic moeten bovenhalen.

4. Exfoliërende tonic

Ja, want… dit product zet fruitzuren of salicylzuur in om de dode huidcellen te verwijderen die gaandeweg op de huid vastkoeken. Bovendien sluit een tonic de poriën. En dat alles op een minder agressieve manier dan bij een mechanische peeling met een product dat schurende micropartikeltjes bevat. Een exfoliërende tonic gebruik je na de eerste fase – de eigenlijke reiniging – en spoel je niet af, omdat het product dient om de huid voor te bereiden op verdere stappen.

Maar: een gevoelige huid kan zich door een tonic wel degelijk aangevallen voelen. Probeer het product dus eerst enkele avonden per week uit en voer vervolgens de frequentie op. Een ietwat prikkend gevoel kan geen kwaad, maar wees op je hoede als je huid rood wordt.

5. Micellair water

Ja, want… ook al heeft het product wat aan populariteit ingeboet, het blijft geknipt om de huid snel te reinigen en is ideaal ’s ochtends, om je huid te ontdoen van de onzuiverheden die hij tijdens de nacht heeft afgescheiden. Voor elk huidtype bestaat er wel een micellair water.

Maar: anders dan vaak vermeld op de verpakking, moet je een micellair water absoluut afspoelen. Alleen zo kun je de oppervlakteactieve stoffen verwijderen die nodig zijn om het product zowel een waterige als een olieachtige fase te laten bevatten. Voor een micellair water heb je ook weer wattenschijfjes nodig. Kies wasbare exemplaren.

6. Overvette zeep

Ja, want… vaste cosmetica hebben de wind in de zeilen. Ze vergen minder verpakkingsmateriaal en de formule bevat geen water. Zoals de naam aangeeft, bevat een overvette zeep vette en hydraterende agentia die uitdroging tegengaan en het hydrolipidenlaagje van de huid beschermen. Een overvette zeep is geschikt voor alle huidtypes.

Maar: kies een formule die geschikt is om je gezicht mee te wassen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content