Vrouwen worden sneller grijs

Het eerste zilveren haarlokje, de gevreesde voorbode van een langzame verouderingsstrijd, duikt steeds vroeger op. Eén op drie vrouwen onder de dertig kan zich vandaag al bij de zogenaamde ‘GHOSTS’ rekenen.

In een nieuwe studie, uitgevoerd door haarmerk John Frieda in Engeland, blijkt dat 1 op 3 vrouwen (32 %) onder de dertig al last heeft van grijze lokken. 20 jaar geleden was dat nog een kleine 18 %.Voor vrouwen is het moment dat ze voor de spiegel staan en dat eerste zilveren haarlokje opmerken dé gevreesde voorbode van een langzame – maar zekere – verouderingsstrijd.Vroeger kwam die grijze dag tot stand bij vrouwen rond de veertig, maar vandaag blijkt de natuurlijke haarkleur al heel wat sneller te vervagen.

Volgens twee derde van de ondervraagden is deze tendens te wijten aan de verhoogde stress. Véronique Meuleman, dermatoloog en haarspecialist, is het met hen eens. “Doordat vrouwen steeds meer carrièregericht worden en daarnaast nog vaak een gezin moeten onderhouden, groeit de stressfactor.” Ook alcoholconsumptie, ongezond leven en de toenemende pollutie dragen, volgens Meuleman, bij aan een vroegtijdige zilveren haardos.

Welke preventieve maatregelen kunnen vrouwen nemen? “Gezonder gaan leven. Dit betekent meer buiten komen en evenwichtiger eten. Ook extra vitamine C en E innemen kan helpen, want zo vermindert de oxidatieve stress op het haar”, aldus Meuleman.

GHOSTS

Het bedrijf John Frieda vond het fenomeen zo frappant dat het zich geroepen voelde om er een naam voor te bedenken. Zo bombardeerde ze de onfortuinlijke dames in kwestie tot GHOSTS of Grey Haired Over Stressed Twenty Somethings.

Onze raad? Gooi dat vitaminenpotje in de vuilbak. Zo’n diamanten haardos staat in ons woordenboek onder ‘stijlvol en hip’.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content