Vrouwen beoordelen het strengst op uiterlijk (en worden zelf ook het strengst beoordeeld)

© iStock

Omdat het uiterlijk een belangrijke rol speelt in socio-economische situaties zoals het in dienst nemen van een werknemer of zelfs het bepalen van een loon onderzochten de universiteiten van Surrey en Oxford hoe onze notie van ‘aantrekkelijk’ bepaald wordt.

Los van het feit dat het al meermaals bewezen is dat BMI niet zoveel met gezondheid, overgewicht of uiterlijk te maken heeft, hebben wetenschappers van de universiteiten van Surrey en Oxford onderzocht wat voor invloed een hoog BMI heeft op de aantrekkelijkheid van een persoon. Ze deden dit op basis van zowel mannelijke als vrouwelijke testpersonen, én mannelijke en vrouwelijke beoordelers. De studie kwam tot de conclusie dat de vrouwen zowel mannen als vrouwen met een hoger BMI als onaantrekkelijk aanduidde, terwijl mannen enkel vrouwen met een hoog BMI minder mooi vonden – terwijl ze heel wat minder streng waren voor hun gendergenoten.

“Dit is de eerste studie die kijkt naar de relatie tussen BMI en aantrekkelijkheid vanuit het perspectief van beide geslachten”, aldus professor Sonia Oreffice aan ScienceDaily. “Wanneer we het over schoonheid hebben scoort een vrouw met overgewicht slecht zowel bij andere vrouwen als bij mannen, terwijl een man met overgewicht nog vergeven wordt door andere mannen.”

Er is voldoende onderzoek dat aantoont hoe schoonheid gelinkt wordt aan socio-economische factoren, zoals onderwijs, criminaliteit en zelfs verloning, dus het is wel belangrijk om te weten wat zowel mannen als vrouwen als aantrekkelijk of conventioneel ‘mooi’ beschouwen. Deze studie toont niet alleen aan dat vrouwen het strengste beoordeeld worden, maar ook de strengste beoordelers zijn wanneer het op schoonheid aankomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content