Dat veel vrouwen een beroep doen op een esthetisch chirurg om vollere lippen te krijgen is best begrijpelijk, zo schrijft de Sunday Times, zeker voor wie wat ouder is. Want volgens nieuw onderzoek zien vrouwen met volle lippen er veel jonger uit, zelfs als hun gezicht voor het overige de sporen draagt van hun leeftijd.

Angelina Jolie. Scarlett Johansson. Grote sterren, mooie vrouwen. Niet in de laatste plaats omdat ze gezegend zijn met volle tot zeer volle en sensuele lippen. Die aantrekkingsdkracht van lippen interesseerde, naast de de fans, ook de multinational Unilever en die financieerde een 'lippenonderzoek' op een zevental universiteiten.

Genetisch geluk
De onderzoekers bestudeerden de gezichten van 102 vrouwelijke tweelingen uit Nederland, in leeftijd variërend tussen 59 en 81, en van 162 Britse vrouwen van tussen de 45 en 75. Daaruit bleek dat rimpels, zonneschade en ouderdomsvlekjes worden beïnvloed door zowel genetische- als omgevingsfactoren, terwijl grijs haar, kaalheid en vooral 'lippenomvang' genetisch worden bepaald. Want of en in welke mate onze lippen stevig blijven dan wel gaan rimpelen, wordt vooral bepaald door onze genen en veel minder door 'externe factoren' zoals een overdosis zonnebaden. En bovenal stelden de vorsers vast dat 'als we de mensen die er erg jong uitzagen voor hun leeftijd nader onderzochten, dit grotendeels werd beïnvloed door het verschil tussen hun lippen en die van anderen" .

Kinderen hebben zoals bekend doorgaans volle lippen in verhouding tot hun gezicht en die bereiken hun maximaal volume bij jonge volwassenen. Daarna gaat het bergafwaarts en begint een geleidelijk, langdurig 'krimpproces'. Researcher David Gunn stelde vast dat bij vrouwen boven de 60 de 'lippendikte' bijzonder sterk verschilt, op een schaal van 1 tot 6.

Of het slijtageproces van onze lippen overtuigend kan worden
'gecorrigeerd' door cosmetische ingrepen zoals implantaten met collageen of siloconen om ze voller te doen lijken, daarover verschillen kenners van mening. Maar zeker is dat, net als bij andere cosmetische ingrepen ook hieraan risico's zijn verbonden.

Belga/AH.

Dat veel vrouwen een beroep doen op een esthetisch chirurg om vollere lippen te krijgen is best begrijpelijk, zo schrijft de Sunday Times, zeker voor wie wat ouder is. Want volgens nieuw onderzoek zien vrouwen met volle lippen er veel jonger uit, zelfs als hun gezicht voor het overige de sporen draagt van hun leeftijd. Angelina Jolie. Scarlett Johansson. Grote sterren, mooie vrouwen. Niet in de laatste plaats omdat ze gezegend zijn met volle tot zeer volle en sensuele lippen. Die aantrekkingsdkracht van lippen interesseerde, naast de de fans, ook de multinational Unilever en die financieerde een 'lippenonderzoek' op een zevental universiteiten. Genetisch geluk De onderzoekers bestudeerden de gezichten van 102 vrouwelijke tweelingen uit Nederland, in leeftijd variërend tussen 59 en 81, en van 162 Britse vrouwen van tussen de 45 en 75. Daaruit bleek dat rimpels, zonneschade en ouderdomsvlekjes worden beïnvloed door zowel genetische- als omgevingsfactoren, terwijl grijs haar, kaalheid en vooral 'lippenomvang' genetisch worden bepaald. Want of en in welke mate onze lippen stevig blijven dan wel gaan rimpelen, wordt vooral bepaald door onze genen en veel minder door 'externe factoren' zoals een overdosis zonnebaden. En bovenal stelden de vorsers vast dat 'als we de mensen die er erg jong uitzagen voor hun leeftijd nader onderzochten, dit grotendeels werd beïnvloed door het verschil tussen hun lippen en die van anderen" . Kinderen hebben zoals bekend doorgaans volle lippen in verhouding tot hun gezicht en die bereiken hun maximaal volume bij jonge volwassenen. Daarna gaat het bergafwaarts en begint een geleidelijk, langdurig 'krimpproces'. Researcher David Gunn stelde vast dat bij vrouwen boven de 60 de 'lippendikte' bijzonder sterk verschilt, op een schaal van 1 tot 6. Of het slijtageproces van onze lippen overtuigend kan worden 'gecorrigeerd' door cosmetische ingrepen zoals implantaten met collageen of siloconen om ze voller te doen lijken, daarover verschillen kenners van mening. Maar zeker is dat, net als bij andere cosmetische ingrepen ook hieraan risico's zijn verbonden. Belga/AH.