Video: slachtoffer van zuuraanval maakt make-up tutorial

De 18-jarige Reshma uit Mumbai wil met het filmpje oproepen om de vrije verkoop van geconcentreerde zuren te verbieden. Ze wordt ondersteund door de organisatie Make Love Not Scars, zo schrijft The Daily Dot.

In India worden naar schatting zo’n 1000 zuuraanvallen per jaar gepleegd, de meeste op vrouwen. Stellen dat het dagelijks gebeurt is dus niet overdreven. Volgens de organisatie Acid Survivors Trust International (ASTI) worden jaarlijks 1500 mensen wereldwijd slachtoffer van wat zij “acid violence” noemen. ASTI legt uit dat zuuraanvallen doorgaans gecategoriseerd worden als gender-based violence, omdat deze vrouwen meestal aangevallen worden omdat ze volgens de daders “hun seksuele avances niet waarmaakten” of een huwelijksaanzoek afwezen.

Dit zijn geen betekenisloze cijfers: wie in aanraking komt met het bijtende zuur is getekend voor het leven, om van het innerlijke trauma nog maar te zwijgen. Reshma, een 18-jarig meisje uit Mumbai, wil dit trauma op een originele manier in beeld brengen. In samenwerking met Make Love Not Scars maakte de tiener een make-up tutorial die ze ’the perfect red lip’ noemde.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Deze rode lipstick kan je gemakkelijk in de winkelstraten vinden, net als geconcentreerd zuur”, aldus Reshma. “Daarom dat er iedere dag wel een meisje het slachtoffer wordt van een zuuraanval.”

Make Love Not Scars heeft een petitie in leven geroepen, gericht aan de eerste minister van India, om de verkoop van geconcentreerd zuur te verbieden. Op het tijdstip van dit schrijven telde de petitie al 225,711 handtekeningen. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content