Het aantal chirurgische ingrepen ter behandeling van obesitas (zwaarlijvigheid) zit de laatste jaren in stijgende lijn. In 2013 ging het om 12.062 ingrepen, terwijl dat er in 2009 nog maar 7.783 waren. Voornamelijk volwassenen tussen 30 en 50 jaar laten dergelijke operaties uitvoeren. Dat is een verontrustende evolutie, meent CD&V-parlementslid Franky Demon (CD&V).

"Die aanpak mag niet de standaard worden. Op lange termijn biedt dat niet altijd een oplossing. Uit een steekproef bij patiënten met een BMI tussen 35 en 40 blijkt dat 34 procent van de ingrepen een tweede operatie is."

Nieuw middel

Demon vraagt minister van Volksgezondheid Maggie De Block om aandacht voor het nieuwe afslankmiddel Saxenda dat waarschijnlijk de Belgische markt binnenkort bereikt. Eind januari zette het Europees Geneesmiddelen Agentschap daarvoor het licht op groen. Saxenda is een hormoon dat dagelijks geïnjecteerd moet worden. Mensen met overgewicht zouden gemakkelijk tot 10 procent vermageren.

De Block blijft voorzichtig, ook over een eventuele terugbetaling. "De Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen heeft nog geen aanvraag gekregen. Wij wachten dat af. Zonder kennis te hebben van de studies en de gegevens die dan voorgelegd worden, is het onmogelijk te voorspellen of Saxenda het aantal ingrepen kan doen dalen." (Paul Cobbaert/ Uit De Zondag)

Het aantal chirurgische ingrepen ter behandeling van obesitas (zwaarlijvigheid) zit de laatste jaren in stijgende lijn. In 2013 ging het om 12.062 ingrepen, terwijl dat er in 2009 nog maar 7.783 waren. Voornamelijk volwassenen tussen 30 en 50 jaar laten dergelijke operaties uitvoeren. Dat is een verontrustende evolutie, meent CD&V-parlementslid Franky Demon (CD&V). "Die aanpak mag niet de standaard worden. Op lange termijn biedt dat niet altijd een oplossing. Uit een steekproef bij patiënten met een BMI tussen 35 en 40 blijkt dat 34 procent van de ingrepen een tweede operatie is."Nieuw middelDemon vraagt minister van Volksgezondheid Maggie De Block om aandacht voor het nieuwe afslankmiddel Saxenda dat waarschijnlijk de Belgische markt binnenkort bereikt. Eind januari zette het Europees Geneesmiddelen Agentschap daarvoor het licht op groen. Saxenda is een hormoon dat dagelijks geïnjecteerd moet worden. Mensen met overgewicht zouden gemakkelijk tot 10 procent vermageren.De Block blijft voorzichtig, ook over een eventuele terugbetaling. "De Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen heeft nog geen aanvraag gekregen. Wij wachten dat af. Zonder kennis te hebben van de studies en de gegevens die dan voorgelegd worden, is het onmogelijk te voorspellen of Saxenda het aantal ingrepen kan doen dalen." (Paul Cobbaert/ Uit De Zondag)