De schoonheidsindustrie heeft een nieuwe booswicht gevonden en dit keer zijn het de ftalaten. Ftalaten zijn chemicaliën die vaak voorkomen in make-up en schoonmaakproducten en werden eerder al als "mogelijk gevaarlijk en kankerverwekkend" bestempeld. Enkele merken namen al het zekere voor het onzekere en blokletterden op hun verpakking dat hun producten geen ftalaten bevatten. Deze vorm van ftalatenvrees zal nu enkel maar toenemen aangezien een nieuwe studie heeft uitgewezen dat dechemicaliën vrouwen in een vroege menopauze kunnen doen belanden.

Voor deze studie werd het ftalatengehalte in de urine van 5700 vrouwen onderzocht. Zij met het meeste ftalaten in hun urine bleken zo'n 2,3 jaar eerder in menopauze te belanden dan hun leeftijdsgenoten. Dr Natalia Grindler, die het onderzoek leidde, zegt dat sommige vrouwen zelfs vijftien jaar eerder in de menopauze terecht kunnen komen bij een overmatige blootstelling aan ftalaten. Ftalaten zitten niet enkel in cosmetica en maar kunnen ook voorkomen in schoonmaakproducten en voorverpakt voedsel.

Dr Grindler en haar team van Washington University benadrukken wel dat de studie nog in zijn kinderschoentjes staat en dat ze niemand "onnodig bang willen maken". Desalniettemin kan u een lijst van ftalatenvrije producten hier vinden. (KS)

De schoonheidsindustrie heeft een nieuwe booswicht gevonden en dit keer zijn het de ftalaten. Ftalaten zijn chemicaliën die vaak voorkomen in make-up en schoonmaakproducten en werden eerder al als "mogelijk gevaarlijk en kankerverwekkend" bestempeld. Enkele merken namen al het zekere voor het onzekere en blokletterden op hun verpakking dat hun producten geen ftalaten bevatten. Deze vorm van ftalatenvrees zal nu enkel maar toenemen aangezien een nieuwe studie heeft uitgewezen dat dechemicaliën vrouwen in een vroege menopauze kunnen doen belanden. Voor deze studie werd het ftalatengehalte in de urine van 5700 vrouwen onderzocht. Zij met het meeste ftalaten in hun urine bleken zo'n 2,3 jaar eerder in menopauze te belanden dan hun leeftijdsgenoten. Dr Natalia Grindler, die het onderzoek leidde, zegt dat sommige vrouwen zelfs vijftien jaar eerder in de menopauze terecht kunnen komen bij een overmatige blootstelling aan ftalaten. Ftalaten zitten niet enkel in cosmetica en maar kunnen ook voorkomen in schoonmaakproducten en voorverpakt voedsel. Dr Grindler en haar team van Washington University benadrukken wel dat de studie nog in zijn kinderschoentjes staat en dat ze niemand "onnodig bang willen maken". Desalniettemin kan u een lijst van ftalatenvrije producten hier vinden. (KS)