Verkoelende tips voor een verbrande huid

© Thinkstock

Voor zij die niet enkel hun barbecuevlees lieten aanbranden zijn er deze frisse weetjes.

De monsterfiles naar de kust en de ettelijke foto’s op instagram bewezen het: de Belg heeft dit weekend uitgebreid in de zon gehangen. Voor zij die niet enkel hun barbecuevlees lieten aanbranden zijn er deze verkoelende tips.
We hoeven u niet meer zeggen dat voorkomen tien keer beter is dan genezen. In de zon gaan doet u niet zonder de nodige bescherming en zelfs dan is het opletten geblazen. Laat onderstaande tips een frisse bries op uw roodverbrande rug wezen.

1) Uit de zon gaan en blijven. Zij die gezegend zijn met een gezonde reflex gaan, wanneer ze voelen dat ze verbrand zijn (lees: te laat), uit de zon en in de schaduw. Wie echt nog buiten moet komen met een verbrande huid smeert een factor vijftig en beschermt lichaam en hoofd met kleding. Let wel: ook als u een tuniek met lange mouwen draagt kunt u best uw armen nog insmeren; de zon kan venijnig zijn en door sommige stoffen heen branden.

2) Neem een douche met lauw water, hoewel u misschien neigt naar eentje op vriestemperaturen. Geloof ons; een koude waterstraal op een verbrande huid is bijzonder pijnlijk én ongezond. Gebruik geen douchegels of zeep aangezien deze de huid nog meer gaan uitdrogen. Dep het lichaam eerder droog dan dat u gaat wrijven.

3) Er zijn een paar huis-tuin- en keukenmiddeltjes die uw roodgeschroeide huid verkoeling kunnen brengen. Compressen geweekt in sterke (koude!) kamillethee, yoghurt, karnemelk of komkommer en u kan er weer even tegen. Vergeet echter niet eerstdaags boodschappen te doen.

4) After-sun is wel degelijk iets anders dan gewone bodylotion. Controleer of het product aloë vera bevat en ook herstellend werkt (Pro vitamine B5 is hiervan een goede indicator). Neem zeker een kijkje bij merken als Roc, Avène, Lancaster en Etat Pur om uw huid optimaal te voeden en herstellen.

Hoewel deze tips uw huid verkoeling zullen bieden, is een keertje verbranden eigenlijk al een keer te veel. Uw huid vergeet immers nooit. Bescherm uzelf voldoende, geef uw huid de rust en koelte die ze nodig heeft en controleer ze regelmatig op opvallende verkleuringen of nieuwe vlekjes.

Katrin Swartenbroux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content